Costurile războiului din Ucraina vor fi imense pentru Rusia. Estimările directorului CIA

09 Sept. 2022, 16:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
09 Sept. 2022, 16:21 // Actual //  bani.md

Rusia va plăti un preț foarte mare pentru invazia din Ucraina, iar decontul se va întinde pe perioadă foarte lungă de timp. Estimarea a fost făcută de directorul CIA Bill Burns. În opinia sa, bilanțul războiului dus de Vladimir Putin este pe minus. Iar costurile vor fi decontate, pe termen lung, atât de armata rusă, cât și de economia și populația țării.

Directorul CIA, Bill Burns, este de părere că acest război dus de Vladimir Putin în Ucraina este pe cale să se soldeze cu un eșec, iar costurile vor fi imense. El a declarat că prețul va fi plătit atât de simplii cetățeni ai Rusiei, pentru multe generații, dar și de economie. El a făcut o serie de comentari la o conferință pe tema securității cibernetice organizată la Washington.

„Cred că, dacă faceți acum un pas înapoi, este greu să vedeți bilanțul războiului – bilanțul lui Putin – altfel decât un eșec. Nu numai că slăbiciunea armatei ruse a fost expusă, dar vor exista daune pe termen lung aduse economiei rusești și generațiilor de ruși ca urmare a acestui lucru. Rusia va plăti un preț foarte mare, cred că pe o perioadă lungă de timp”, a declarat Bill Burns.

Declarațiile oficialului de la CIA vin în contextul contraofensivei declanșate de Ucraina în sud și la Harkov. El a făcut aceste afirmații, deși o pate dintre oficialii americani sunt încă reticienți cu privire la această operațiune. Aceștia evită să o definească drept „contraofensivă” și apreciază că șansele de a recupera teritoriul ocupat de Rusia nu sunt foarte clare.

„În partea de nord-est a Ucrainei, nu aș subestima capacitatea sau curajul ucrainenilor în acest moment, de asemenea”, a mai adăugat Bill Burns, conform CNN.

Ucraina a recuperat 700 de kilometri pătrați

Oficialii de la Kiev susține că trupele ucrainene au recucerit peste 700 de kilometri pătrați de teritoriu în Harkov și în sud. Generalul de brigadă Oleksiy Gromov a declarat că militarii au avansat până la 50 km în liniile rusești și au recucerit peste 20 de sate. Aceasta a fost cea mai detaliată evaluare publică de până acum a contraofensivei ucrainene, scrie The Guardian.

În acest context, secretarul de stat american, Anthony Blinken, a declarat că războiul cu Rusia se află într-un „moment crucial”.  Oficialul american a avut o discuție cu președintele Volodimir Zelenski.

„Știm că acesta este un moment crucial, după mai bine de șase luni de război de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, deoarece contraofensiva dumneavoastră este în curs de desfășurare și se dovedește eficientă”, a declarat Anthony Blinken, conform The Guardian.

Realitatea Live

14 Iun. 2025, 09:30
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
14 Iun. 2025, 09:30 // Actual //  Ursu Victor

Dominanţa Chinei asupra pământurilor rare nu se va reduce prea uşor, în ciuda speranţelor că ţara va acorda mai multe licenţe de export pentru SUA şi Europa, notează FT, citat de Ziarul Financiar.

Trei companii chineze listate la bursa din Shenzhen au anunţat în această lună că Beijingul le-a aprobat exporturile de magneţi, materiale esenţiale pentru industria auto, apărare, semiconductori şi alte produse industriale.

În Europa, asociaţiile din industria auto au afirmat că, în cazul magneţilor şi al pământurilor rare, licenţele de export din China sunt valabile cel mult şase luni.

Diversificarea surselor de resurse naturale rare în afara Chinei este probabil „extrem de dificilă” şi, în cel mai bun caz, o soluţie pe termen lung, potrivit unei note publicate marţi de Rico Luman, economist principal pentru sectorul de transport şi logistică la banca olandeză ING.

China este liderul incontestabil al lanţului de aprovizionare cu minerale critice, producând aproximativ 60% din oferta mondială de pământuri rare şi procesând aproape 90% din aceasta, ceea ce înseamnă că importă aceste materiale din alte ţări şi le rafinează.

„Europa nu produce deloc astfel de resurse, iar SUA abia au început recent o producţie la scară mică de neodim şi praseodim. Cu toate acestea, ambele regiuni deţin doar o fracţiune din rezervele globale, ceea ce le limitează capacitatea de extindere” a spus Luman.

Deja, producători auto europeni şi companii americane de tehnologie prezente în China au avertizat cu privire la o posibilă penurie în această vară.

China a anunţat controale la export pentru şapte materiale rare la începutul lunii aprilie, după o serie de restricţii mai dure aplicate în ultimii doi ani.

Washingtonul se aştepta la o relaxare a controalelor din aprilie după ce SUA şi China au convenit asupra unei suspendări de 90 de zile a tarifelor la jumătatea lunii mai. După discuţiile comerciale de la Londra din această săptămână, oficialii americani au indicat că Beijingul va permite în curând mai multe exporturi de pământuri rare.

China a aprobat „un anumit număr” de permise de export pentru pământuri rare şi produse aferente, a declarat joi un purtător de cuvânt al ministerului comerţului, adăugând că ţara va continua să intensifice aprobarea cererilor de licenţe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO