Creștere alarmantă a consumului de energie electrică în decembrie: Ce se întâmplă pe curentului electric?

11 Dec. 2024, 12:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Dec. 2024, 12:56 // Actual //  Ursu Victor

În primele zece zile ale lunii decembrie 2024, cererea de energie electrică a înregistrat o creștere semnificativă, iar necesarul energetic a fost suplinit în principal prin achiziții de pe bursa română OPCOM, unde prețurile sunt mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut. În acest context, operatorul național de energie electrică, Energocom, îndeamnă consumatorii să utilizeze rațional resursele energetice pentru a evita creșterea costurilor.

Dacă în perioada 1-10 decembrie 2023 cantitatea totală de energie importată din România și de la Centrala de la Cuciurgan era de aproximativ 96.000 MWh, pentru aceleași zile din 2024 au fost procurate circa 110.000 MWh, cu o creștere de aproximativ 15%. Această cerere mai mare a fost observată încă de la sfârșitul lunii noiembrie, când și prețurile pe bursa OPCOM au început să crească, pe fondul unei cereri sporite în România.

Potrivit prognozei inițiale pentru luna decembrie 2024, SA Energocom estimează că va achiziționa aproximativ 463.000 MWh pentru consumul malului drept al râului Nistru, dintre care 170.500 MWh (aproape 37%) vor proveni de la Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană. De fapt, livrările de energie de la Cuciurgan pentru primele 10 zile ale lunii decembrie sunt puțin mai mari decât graficul lunar agreat, la un preț de 66 USD/MWh.

De asemenea, aproximativ o treime din energia necesară (circa 150.000 MWh) va fi achiziționată de pe bursa OPCOM din România, dar și de la alți parteneri din Moldova, România și Ucraina. Un alt furnizor important este Centrala de la Cernavodă, România, de la care vor fi procurate 22.320 MWh, la un preț preferențial de 80 EUR/MWh datorită unei ordonanțe de urgență.

În ceea ce privește producția internă, centralele de termoficare din Chișinău și Bălți vor furniza aproximativ 115.400 MWh, reprezentând 25% din necesarul total de energie electrică, în timp ce instalațiile de energie regenerabilă vor contribui cu aproximativ 6.400 MWh (1,4%).

Energocom subliniază că, având în vedere creșterea consumului și a prețurilor la energie, este important ca toți consumatorii să adopte comportamente raționale și economice în utilizarea resurselor energetice, pentru a evita facturi mai mari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

16 Mai 2025, 16:18
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
16 Mai 2025, 16:18 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Administrația portuară a Siriei a semnat un memorandum cu gigantul logistic din Emiratele Arabe Unite, DP World, cel mai mare operator portuar din lume, pentru dezvoltarea portului Tartus, a anunțat televiziunea de stat siriană. Investiția planificată se ridică la 800 de milioane de dolari și vizează modernizarea terminalelor și serviciilor logistice, transformând Tartus într-un „nod cheie al comerțului regional și internațional”.

Acordul cu DP World vine după ce guvernul sirian a anulat parteneriatul anterior cu Rusia privind administrarea civilă a portului Tartus. În ianuarie, publicația Al-Watan relata că noul executiv de la Damasc a reziliat acordul semnat în 2019, care prevedea o concesiune pe 49 de ani. Conform directorului vamal din Tartus, Riad Joudi, portul era practic inactiv din cauza taxelor ridicate și a problemelor tehnice.

Acordul cu DP World mai prevede amenajarea de zone economice speciale și construcția de noi terminale și centre de tranzit în diverse regiuni ale Siriei.

Deocamdată, Rusia păstrează controlul asupra bazelor sale militare din Siria, iar autoritățile ruse au declarat că mențin contactul cu noua conducere siriană pentru toate „chestiunile de actualitate”. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat că dialogul cu Damascul continuă.

Aceasta nu este singura inițiativă a Siriei privind modernizarea infrastructurii portuare: la 1 mai, guvernul sirian a semnat un alt acord, în valoare de 230 de milioane de euro, cu compania franceză CMA CGM pentru exploatarea portului Latakia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO