În primele zece zile ale lunii decembrie 2024, cererea de energie electrică a înregistrat o creștere semnificativă, iar necesarul energetic a fost suplinit în principal prin achiziții de pe bursa română OPCOM, unde prețurile sunt mai mari decât în aceeași perioadă a anului trecut. În acest context, operatorul național de energie electrică, Energocom, îndeamnă consumatorii să utilizeze rațional resursele energetice pentru a evita creșterea costurilor.
Dacă în perioada 1-10 decembrie 2023 cantitatea totală de energie importată din România și de la Centrala de la Cuciurgan era de aproximativ 96.000 MWh, pentru aceleași zile din 2024 au fost procurate circa 110.000 MWh, cu o creștere de aproximativ 15%. Această cerere mai mare a fost observată încă de la sfârșitul lunii noiembrie, când și prețurile pe bursa OPCOM au început să crească, pe fondul unei cereri sporite în România.
Potrivit prognozei inițiale pentru luna decembrie 2024, SA Energocom estimează că va achiziționa aproximativ 463.000 MWh pentru consumul malului drept al râului Nistru, dintre care 170.500 MWh (aproape 37%) vor proveni de la Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană. De fapt, livrările de energie de la Cuciurgan pentru primele 10 zile ale lunii decembrie sunt puțin mai mari decât graficul lunar agreat, la un preț de 66 USD/MWh.
De asemenea, aproximativ o treime din energia necesară (circa 150.000 MWh) va fi achiziționată de pe bursa OPCOM din România, dar și de la alți parteneri din Moldova, România și Ucraina. Un alt furnizor important este Centrala de la Cernavodă, România, de la care vor fi procurate 22.320 MWh, la un preț preferențial de 80 EUR/MWh datorită unei ordonanțe de urgență.
În ceea ce privește producția internă, centralele de termoficare din Chișinău și Bălți vor furniza aproximativ 115.400 MWh, reprezentând 25% din necesarul total de energie electrică, în timp ce instalațiile de energie regenerabilă vor contribui cu aproximativ 6.400 MWh (1,4%).
Energocom subliniază că, având în vedere creșterea consumului și a prețurilor la energie, este important ca toți consumatorii să adopte comportamente raționale și economice în utilizarea resurselor energetice, pentru a evita facturi mai mari.