Criptomoneda care ar putea lua din cota de piaţă a Ethereum. În ce ar fi trebuit să investiţi

15 Ian. 2022, 13:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
15 Ian. 2022, 13:15 // Actual //  bani.md

Solana ar putea „fura” din cota de piaţă a Ethereum, a doua cea mai valoroasă criptomonedă din lume, datorită design-ului deţinut de criptomonedă, scrie Alkesh Shah, analist al Bank of America, citat de Business Insider.

Solana este a cincea cea mai puternică monedă virtuală la nivel global, cu o valoare de piaţă de 47 de miliarde de dolari. Însă capitalizarea Solana păleşte în faţa Ethereum, care ajunge la 400 de miliarde de dolari.

Diferenţa constituie însă o oportunitate pentru Solana, ale cărei funcţii se dovedesc a fi reuşite, spune analistul BofA, subliniind în acest sens comisioanele mai mici de tranzacţie ale monedei, uşurinţa de utilizare şi o scalabilitate mai mare prin raport cu alte monede digitale.

Abilitatea Solana de a oferi asemenea inovaţii este stimulată de un blockchain de tip proof-of-history, care a îmbunătăţit performanţa mecanismelor proof-of-stake.
„Aceste inovaţii permit procesarea unor tranzacţii de circa 65.000 pe secundă, un record la nivelul industriei, cu un comision mediu pe tranzacţie de 0,00025 dolari, rămânând relativ descentralizată şi sigură”, explică Shah.

De la lansarea Solana în martie 2020, moneda a înregistrat un nivel „semnificativ de adopţie”, cu peste 50 de miliarde de tranzacţii şi peste 5,7 milioane de NFT-uri emise (minted), conform analistului.
În ultimul an, Solana este pe plus cu peste 4.000%.

„Solana ar putea deveni Visa ecosistemului activelor digitale”, adaugă Shah, argumentând că moneda este bine optimizată pentru micro-plăţi, gaming şi NFT-uri (token-uri non-fungibile).

În timp ce Solana prioritizează scalabilitatea în detrimentul unui blockchain mai puţin descentralizat şi sigur, Ethereum prioritizează descentralizarea şi siguranţa în detrimentul scalabilităţii. Lipsa de scalabilitate a Ethereum a condus la perioade de congestie a reţelei şi la taxe de tranzacţionare care sunt uneori mai mari decât valoarea de bază a tranzacţiilor.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO