Elon Musk nu continuă să ne uimească! Tesla începe să accepte DOGECOIN, criptomoneda meme

15 Ian. 2022, 18:12
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Ian. 2022, 18:12 // Bani și Afaceri //  Dumitrita Culiuc

Tesla, producătorul de mașini electrice condus de miliardarul Elon Musk, a început să permită oamenilor să cumpere folosind Dogecoin, o criptomonedă începută inițial ca o glumă.

Despre aceasta a anunțat miliardarul Elon Musk pe Twitter vineri, la o lună după ce a sugerat planurile.

Știrea a făcut ca valoarea Dogecoin să crească cu 14%, deși a scăzut mai târziu. Comentariile lui Musk au influențat frecvent prețurile monedelor digitale, inclusiv Dogecoin și Bitcoin.

Dogecoin, care a fost lansat în 2013 ca o parodie a nebuniei criptomonedei, a fost cândva obscur. Dar valoarea sa a crescut cu aproximativ 4.000% anul trecut, determinată parțial de promovarea lui Musk.

Un investitor în token, el l-a numit „criptul poporului” și a spus că compania sa spațială SpaceX îl va accepta ca plată.

Anul trecut, prețurile Bitcoin au crescut după ce Tesla a spus că a investit în monedă și că va permite clienților să cumpere mașini cu ea. Dar compania a abandonat ulterior această idee.

Elon Musk, care numără și Bitcoin printre investițiile sale cripto, a menționat îngrijorarea cu privire la cantitatea de energie necesară pentru a produce moneda.

Dogecoin este în prezent singura monedă digitală acceptată de Tesla.

Articolele eligibile pentru cumpărare includ catarame de centură marca Tesla (835 Doge sau aproximativ 162 USD) și vehicule de teren pentru copii (12020 Doge sau aproximativ 2.280 USD), care sunt în prezent epuizate.

Achizițiile sunt nerambursabile, conform site-ului companiei.

Realitatea Live

23 Mai 2022, 10:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2022, 10:50 // Actual //  Lupu Eduard

Săptămâna care a trecut a fost caracterizată de două procese simultane pe piața valutară: 1) aprecierea continua a valutei americane USD pe piețele internaționale 2) continuarea procesului de depreciere ușoară a leului moldovenesc față de principalele valute din țările cu care Moldova deține relații economice, susține economistul Veaceslav Ioniță.

Leul moldovenesc s-a depreciat cu 1,6% față de 10 valute de bază din coșul valutar IVM-10 ajungând cu 2,7% mai slabă decât la începutul acestui an. De la începutul războiului din Ucraina, BNM a intervenit activ pe piața valutară, fapt ce a permis menținerea și chiar aprecierea valutei naționale față de principalele valute de referință din comerțului moldovenesc. Această apreciere a permis evitarea procesului de accelerare a inflației determinate de importuri. Însă pe de altă parte o valută puternică afectează exporturile moldovenești. Din acest motiv pentru noi este clară politica BNM de a relaxa puțin piața valutară, cea ce a dus la o depreciere ușoară a leului moldovenesc pe parcursul a ultimilor trei săptămâni.

În săptămâna care a trecut leul moldovenesc s-a depreciat față de 9 valute din coșul valutar, cu excepția lirei turcești, care trece printr-un proces lung de depreciere, iar inflația anuală în Turcia a ajuns la 70% în creștere cu 16% față de luna precedentă.

De la începutul anului leul moldovenesc s-a întărit față de 6 valute a principalelor parteneri comerciali ai Moldovei. Cel mai mult s-a apreciat față de lira turcească (+9,7%). Față de EURO leul moldovenesc în prezent este cu 0,8% mai puternic decât la începutul anului”, a explicat Ioniță.

Potrivit economistului, față de perechea valutară EURO&USD leul moldovenesc are o poziție stabilă în ultimii 7 ani. Astfel, chiar dacă pe parcursul anului asistăm la o fluctuație de +/- 10% față de aceste două valute, totuși în fiecare an cursul valutar față de EURO&USD este relativ la fel. În prezent avem o tendință clară de apreciere a dolarului american care este cu aproape 2 lei sau 11% mai puternic decât în ultimii ani. Euro din contra a înregistrat o depreciere ușoară în ultimii doi ani. Însă această evoluție este cel mai mult determinat de contextul internațional și mai puțin de cel local.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău