Criza din Ucraina afectează criptomonedele! Cât a pierdut bitcoinul într-o zi

23 Feb. 2022, 12:29
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
23 Feb. 2022, 12:29 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Bitcoinul, dar și celelalte criptomonede importante simt efectele escaladării crizei din Ucraina, iar investitorii evită inverstițiile riscante, scrie CNN, arătând că cea mai valoroasă monedă virtuală a pierdut aproape 6,5% din valoare în 24 de ore.

Bitcoinul se vindea cu 36.649 de dolari marți dimineață, după o scădere de aproape 6,5% în ultimele 24 de ore, potrivit datelor CoinDesk, consultate de CNN. Bitcoinul a scăzut sub nivelul de 40.000 de dolari în weekend și continuă pe acest trend, pe fondul intensificării crizei din Ucraina.

Moneda și-a pierdut aproape jumătate din valoare față de maximul atins în noiembrie 2021 – 68.990 de dolari – din cauza tensiunilor geopolitice, a perspectivei creșterii ratei dobânzilor de căte US Federal Reserve și a limitărilor impuse monedelor virtuale de către unele economii importante ale lumii.

Și alte monede urmează aceeași curbă. Ethereum, a doua cea mai valoroasă criptomonedă din lume, a scăzut cu peste 8% în ultimele 24 de ore și se vinde la nivelul de 2.520 de dolari.

Experții spun că bitcoinul nu se va stabiliza în curând.

„Bitcoinul este afectat de volatilitatea care afectează toate investițiile riscante pe fondul tensiunilor dintre Rusia și Ucraina. Traseul său de rollercoaster nu se va încheia prea curând”, a scris Edward Moya, analist la compania de trading OANDA.

Consiliul de securitate de la Kremlin a votat luni pentru recunoașterea independenței republicilor separatiste din Donbas, iar președintele Vladimir Putin a semnat decretele pentru independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk. Occidentul a condamnat în unanimitate gestul Moscovei și impune sancțiuni împotriva celor responsabili, iar Ucraina a cerut o reuniune „imediată” a Consiliului de Securitate al ONU. În teren, tensiunea continuă să crească, Rusia trimițând forțele armate să asigure „menținerea păcii” în regiunile separatiste.

Realitatea Live

07 Iul. 2025, 11:43
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  bani.md
07 Iul. 2025, 11:43 // Bani și Afaceri //  bani.md

Toți angajatorii din Republica Moldova, inclusiv întreprinderile de stat, sunt obligați prin lege să asigure anual controale medicale periodice pentru angajați. Conform Codului Muncii și reglementărilor sanitare, examenele sunt esențiale pentru protejarea sănătății lucrătorilor expuși la factori de risc profesional, iar nerespectarea acestei obligații poate atrage sancțiuni și suspendarea activității.

În acest context, Harper Medklinik anunță lansarea oficială a serviciilor de medicină a muncii (medicină ocupațională), devenind prima clinică privată autorizată în acest domeniu în Republica Moldova. Odată cu publicarea în Monitorul Oficial, pe 5 martie 2024, a noului Regulament Sanitar privind supravegherea sănătății la locul de muncă, procedura a fost simplificată semnificativ – atât în ceea ce privește numărul de specialiști implicați, cât și logistica examinării.

Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1079/2023, lucrătorii care activează în condiții cu risc (zgomot, noxe, temperaturi extreme, muncă de noapte, efort fizic intens etc.) trebuie examinați cel puțin o dată pe an, iar pentru restul salariaților, frecvența este stabilită de medicul de medicina muncii (dar nu mai rar de o dată la doi ani). Costurile sunt suportate integral de angajator, conform art. 18 al Legii securității și sănătății în muncă și art. 103 din Codul Muncii.

Harper Medklinik oferă angajatorilor o serie de avantaje competitive:

Program flexibil, inclusiv în zilele de sâmbătă;

Echipamente ultramoderne, investigații rapide și precise;

Fără cozi, fără stres, cu o echipă profesionistă și atmosferă prietenoasă;

Examinări mobile, direct la sediul companiei, pentru anumite riscuri;

Prețuri începând de la 500 lei per factor de risc, cu oferte personalizate în funcție de numărul de angajați și specificul activității.

Mai mult, angajatorii pot deduce fiscal aceste cheltuieli medicale. Potrivit art. 24 lit. d) din Codul Fiscal, serviciile medicale contractate pentru angajați sunt deductibile în limita unui salariu mediu lunar prognozat de Guvern (pentru 2024 – 13.700 lei per salariat).

P

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO