Criza energetică ar putea duce la creșterea prețurilor. Primark reduce 400 de poziții de management în magazine

20 Ian. 2022, 14:04
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  MD Bani
20 Ian. 2022, 14:04 // Bani și Afaceri //  MD Bani

Compania din spatele retailerului Primark și băuturilor Ovaltine și Twinings reduce locuri de muncă și crește unele prețuri pe măsură ce inflația influențează costurile.

AB Foods (ABF) a declarat că va reduce 400 de locuri de muncă de management în magazinele Primark, ca parte a unei eforturi de simplificare a structurii de management. Grupul a spus că costurile mai mari ale energiei și transportului ar putea duce la creșterea prețurilor.

Compania a spus că schimbările de locuri de muncă de la Primark urmăresc „să ofere o responsabilitate mai clară, o flexibilitate mai mare și mai mult sprijin managerial în atelier”.

Primark, care are 29.000 de angajați în total în 191 de magazine din Marea Britanie, a declarat că se va consulta cu personalul în următoarele două luni.

Kari Rodgers, director de retail Primark pentru Marea Britanie, a declarat: „Modificările pe care le propunem vor oferi o structură de management simplificată și mai consistentă în toate magazinele noastre, vor oferi mai multe oportunități de progres în carieră și vor oferi o mai mare flexibilitate.

„Suntem acum concentrați pe sprijinirea colegilor noștri care sunt afectați de aceste modificări propuse și vom trece prin procesul de consultare”.

Detaliile privind planurile de reducere a locurilor de muncă au venit în momentul în care Primark a dezvăluit că a avut un impact asupra tranzacțiilor recente, deoarece varianta Omicron a coronavirusului a ținut cumpărătorii departe de magazine.

Grupul a spus că vânzările comparabile ale Primark din Marea Britanie au fost cu 10% mai scăzute în cele 16 săptămâni până la 8 ianuarie, în comparație cu nivelurile pre-pandemie de acum doi ani, numărul de cumpărători fiind afectat de creșterea rapidă a cazurilor de Omicron.

Dar ABF a spus că numărul de cumpărători și tranzacționarea s-au îmbunătățit de atunci, pe măsură ce temerile Omicron s-au diminuat și a adăugat că vânzările similare au fost mai mari în comparație cu un an mai devreme, când magazinele au fost închise din cauza măsurilor de blocare.

Vânzările totale la nivelul întregului grup la Primark, care nu are o operațiune online, au fost cu 36% în avans față de an, a adăugat acesta.

ABF a spus că problemele lanțului de aprovizionare au început să se atenueze din toamna trecută, deși încă înregistrează unele întârzieri în porturi și cu transporturile.

Compania a declarat: „În afacerile noastre cu produse alimentare, zahăr, ingrediente și agricultură am observat o escaladare a costurilor energiei, logisticii și mărfurilor. „Am implementat planuri de compensare a acestora prin economii de costuri operaționale și, acolo unde este necesar, prin implementarea creșterilor de preț”.

Cu toate acestea, în ciuda presiunilor inflaționiste, Primark nu va crește prețurile pentru gama de primăvară/vară, a declarat șeful financiar al ABF reporterilor.

„Prețurile Primark pentru consumator vor rămâne acolo unde sunt”, a spus John Bason. „Este încuiat și încărcat”.

Alți retaileri au semnalat creșteri ale prețurilor, inclusiv Superdry. Șeful Julian Dunkerton a spus că prețurile vor crește cu aproximativ 2% din cauza creșterii costurilor.

Dar el a spus că Superdry va putea, de asemenea, să compenseze unele creșteri ale costurilor prin reducerea numărului de articole pe care retailerul le are la vânzare, lucru care a făcut parte din planul Superdry încă de dinainte de Covid-19.

Rival Next a semnalat creșteri ale prețurilor de 3,7% în prima jumătate a anului 2022 și de 6% în a doua jumătate din cauza tarifelor de transport mai mari și a costurilor de producție crescute. Marks & Spencer a dat de înțeles, de asemenea, că sunt posibile creșteri de preț.

Realitatea Live

17 Oct. 2024, 20:01
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
17 Oct. 2024, 20:01 // Actual //  bani.md

Republica Moldova, în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului republican constituțional din 20 octombrie curent, are de făcut o alegere foarte simplă – se îndreaptă spre un model rusesc sau aleg modelul european. De această părere este președintele francez Emmanuel Macron, care a oferit, în exclusivitate, un interviu jurnalistei Ecaterina Covali, autoarea proiectului „Punţi către Europa”. Producția este difuzată astăzi, 17 octombrie, la RLIVE TV.

Macron a explicat de ce Uniunea Europeană este cea mai potrivită opţiune pentru Republica Moldova.

„În primul rând, întotdeauna am respectat suveranitatea popoarelor și libera decizie a cetățenilor care vor trebui să se exprime. Chiar cred că este o șansă. Când privesc spre regiune și văd Moldova, aș spune, fără a complica lucrurile, că alegerea este destul de simplă –sau se îndreaptă spre un model rusesc sau spre un model european. Am rezumat puțin lucrurile, dar așa se întâmplă. Orientarea spre modelul rusesc înseamnă o probabilitate foarte mică, că aceeași întrebare vi se va pune de mai multe ori.

Frumusețea modelului european este că veți fi întrebați, iar asta se numește democrație. Este o oportunitate incredibilă. Așa că înțeleg importanța acestei alegeri. Cred că scrutinul care vă așteaptă, pe care Moldova îl așteaptă, este foarte important pentru viitorul țării. Și ca și european convins, nu ca președinte al Franței, ci ca european convins, mai ales aici, vorbind cu dumneavoastră, și respectând suveranitatea poporului moldovean, sper că acesta va alege calea Europei, pentru că este calea libertății și a democrație”, a declarat președintele Franței.

Ținem să menționăm că anume în mandatul Franței, de președinte al Consiliului Uniunii Europene, din prima jumătate a anului 2022, Chișinăul s-a apropiat atât de mult de UE, încât a întors o nouă foaie a istoriei sale… europene.

„Cred că procesul a adus deja beneficii Moldovei, pentru că a permis libertatea de circulație și facilitarea vizelor. În termeni și mai concreți, aș da exemplu costul telecomunicațiilor și integrarea rețelelor. Este una dintre înțelegerile pe care le-am concretizat în timpul Comunității Politice Europene din Moldova. Taxele de roaming au fost liberalizate datorită implicării operatorilor.

Apoi, există o serie de proiecte de cooperare foarte concrete, investiții, o mai mare deschidere economică, libertatea de circulație pe care am menționat-o și, odată cu aceasta, și cooperarea în lupta împotriva atacurilor cibernetice sau a dezinformării”, a conchis Emmanuel Macron.

 

Pe parcursul ultimilor ani, UE a acordat un sprijin puternic Moldovei, în cele mai grele momente, precum șantajul energetic al Gazpromului, suport financiar în combaterea corupției și dezinformării, dezvoltarea economiei, uși deschise pentru export și chiar sancționarea persoanelor care seamănă ură în țară. Însă, cel mai puternic sprijin oferit – lansarea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

Interviul a fost realizat în cadrul proiectului „Punți către Europa”, realizat cu sprijinul financiar al Fundației Soros Moldova, în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova și implementat de Asociația pentru Inițiative Responsabile (ASPIR).

Producția este difuzată și la postul public de televiziune Moldova 1.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău