Criza energetică provocată de Rusia afectează declinul monedei euro

18 Iul. 2022, 06:46
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
18 Iul. 2022, 06:46 // Actual //  bani.md

În timp ce euro a revenit puțin după ce a scăzut sub paritatea cu dolarul american pentru prima dată în ultimii 20 de ani, o escaladare a crizei energetice europene ar putea duce moneda la scoruri mai mici.

„Cred că un procent mare (75%+) din mișcarea monedei euro se datorează crizei energetice cauzate de criza ucraineană”, a declarat James West, director general senior la Evercore ISI. Și pe măsură ce Europa se îndreaptă către o criză energetică de iarnă, „cu siguranță se înrăutățește înainte de a se îmbunătăți”, a adăugat el.

Președintele rus, Vladimir Putin, a amenințat cu consecințe „catastrofale” dacă sancțiunile occidentale vor merge mai departe. Iar industria energetică a avertizat că Putin și-a arătat disponibilitatea de a „arma proviziile de energie”, în timp ce Rusia încearcă să riposteze în fața sancțiunilor Europei.

Moscova a oprit deja fluxurile de gaz către Germania ca parte a întreținerii anuale a conductei Nord Stream 1, după ce a redus livrările cu 60% înainte de aceasta. Europa se pregătește pentru posibilitatea ca gazul să nu se mai întoarcă.

În această situație, asta „ar duce la o situație aproape sigură de recesiune în Germania, precum și o altă creștere mare a prețurilor la energie”, a declarat George Saravelos, șeful de cercetare valutară la Deutsche Bank. Iar euro ar putea avea mai mult loc de scădere, potrivit Saravelos, care a avertizat într-o notă din 6 iulie că moneda s-ar putea retrage și mai mult pentru a scădea între 0,95 și 0,97.

Scăderea monedei

„Recenta deteriorare a aprovizionării cu gaze către Europa a jucat un rol semnificativ în slăbirea monedei euro”, a declarat Saravelos. El a remarcat că dolarul a contribuit, în mare măsură, la declinul monedei euro „pe spatele temerilor de recesiune globală”.

Stephen Ellis, analist la Morningstar, a spus că eficacitatea tot mai mare a sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei l-ar putea împiedica pe Putin să tragă sforile în energie. „În linii mari, scăderea monedei euro poate fi legată de o șansă mai mare de recesiune, care este influențată de prețuri și de producția de petrol”, a spus Ellis, potrivit Business Insider.

Olivier Konzeoue, directorul echipei valutare la asset manager UBP, vede că euro scade la 0,97 sau 0,95 pe măsură ce criza energetică lovește economia Europei, spunând: „Practic, știm că totul este despre Rusia”

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO