Cu 23.000 euro și-au construit singuri o casă pe roți. Au redus facturile cu 95%

07 Iul. 2021, 15:15
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  MD Bani
07 Iul. 2021, 15:15 // Oameni şi Idei //  MD Bani

În 2017, Deni și Alin Sîrb, un cuplu de fotografi din Cluj-Napoca, și-au cumpărat un teren de 1300 metri pătrați în zona Iris-Dâmbul Rotund de lângă oraș. La acea vreme locuiau în centrul orașului, într-o casă mare și spațioasă, iar gândurile despre construcția unui tiny house erau doar vise.

Anii au trecut, orașul s-a aglomerat, iar în clipa în care au simțit din ce în ce mai tare „poluarea din aer” au luat decizia de a se apuca de treabă. Cu un buget de 27.000 euro, în iunie 2020, Deni și Alin au început să lucreze la căsuța lor. În decembrie 2020, erau deja mutați, cu mobila aproape gata și 23.000 euro cheltuiți în total.

Construcție și buget

Alin și Deni au pornit la drum cu un buget aproximativ de 27.000 euro. După câteva calcule amănunțite, au ajuns la concluzia că se vor încadra în 18.000 de euro. Acum, la final, mutați în casă și cu mobila în proporție de 95% gata, au tras linie la 23.000 euro. Vor să mai investească în curte – să planteze copaci, flori și să-și facă o grădină cu legume -, dar nu mai mult de 3000 euro.

Suprafața casei în care locuiesc Alin și Deni este de 49 metri pătrați, dintre care amprenta la sol este de 38 metri pătrați, iar dormitorul de la etaj are 11 metri pătrați. La parter există bucătăria și livingul împreună, baia și camera lui Matei, băiețelul lor de 11 luni. Baia și camera copilului sunt identice ca dimensiuni și au 5.8 metri pătrați.

În iunie 2020 s-au apucat de îngrădit și apoi de construcția în sine, dar au avut multe pauze în tot acest proces. S-au mutat definitiv pe 22 decembrie 2020, dar dacă ar fi lucrat constant, ei cred că ar fi terminat în două luni jumate.

Alin a lucrat 75% singur la construcția casei, dar a cerut ajutorul unui structurist pe partea de rezistență. „Restul de 25% este meritul familiei, căreia îi mulțumim, deoarece nu eram în stare să fac niciodată singur”, spune el.

Cei doi spun că mare parte din bani s-au dus pe materiale, iar manopera, în total, nu a depășit 1500 euro. Casuța e din panouri sandwich pe structura metalică, izolată la interior cu vată bazaltică. Iar la exterior e îmbrăcată în tablă neagră.

Au redus facturile cu 95%

Casa lor pe roți are apă din fântână, iar Alin a montat o fosă septică ecologică. Electricitatea este asigurată de panouri fotovoltaice.

„Avem toate electrocasnicele pe care le are o casă și fac față foarte bine. Dacă într-o săptămână avem o zi de soare e perfect, dacă nu, pornim câteva ore generatorul de backup”, spun ei.

Căldura este asigurată de un termoșemineu care face față mai bine decât se așteptau – erau obișnuiți cu 20 de grade în casă, iar acum au constant 23 de grade. Pentru asta, însă, trebuie să mai pună noaptea lemne pe foc, dar și-au asumat pe deplin această decizie. Când locuiau în centrul orașului cheltuielile erau cam cu 90-95% mai mari. Aici plătesc doar 70 de lei românești pe butelia de gaz o dată la două luni. Plus factura la net. Atât.

Sursa: lovedeco.ro

 

 

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 11:39
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 11:39 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Milionarul Mircea Baciu, antreprenor moldovean și fondatorul rețelei comerciale „Bomba”, trage un semnal de alarmă privind expansiunea agresivă a platformelor de comerț online din China, în special a gigantului Temu, care – potrivit acestuia – „omoară businessul moldovenesc”.

Într-un interviu pentru Logos Press, ziarul pe care îl controlează, Baciu a declarat că Temu, lansat în 2022, s-a extins fulgerător pe peste 50 de piețe globale, inclusiv în SUA, Australia, Europa de Vest și, recent, și în Republica Moldova.

„Temu a intrat pe piața moldovenească prin investiții masive în social media și publicitate în Google. Practic, cumpără tot spațiul online. Reclama în Google a devenit cu zeci de procente mai scumpă decât anul trecut. Micii comercianți nu pot ține pasul și pierd clienți”, explică Baciu.

Acesta consideră că, dacă Temu își consolidează poziția, modelul său de afaceri va deveni aproape inexpugnabil, cu cheltuieli de marketing tot mai reduse datorită accesului direct la consumatori prin aplicație mobilă.

Totodată, antreprenorul evidențiază o concurență neloială flagrantă între jucătorii locali și marketplace-urile externe:

„Toți importatorii moldoveni plătesc taxe și TVA, spre deosebire de giganții internaționali. Asta face ca același produs să fie cu 30-35% mai scump aici. În plus, guvernul chinez subvenționează livrările aeriene ale Temu, accentuând diferențele de preț”, afirmă Baciu.

Baciu propune aplicarea TVA pentru toate mărfurile din țări terțe, indiferent de valoare, eliminarea pragului de 150 euro pentru taxele vamale sau armonizarea cu normele UE, înregistrarea obligatorie a marilor platforme pentru plata TVA în regim online;
Uniformizarea regulilor de import pentru persoane fizice și juridice, obligativitatea traducerii în limba de stat a instrucțiunilor, la fel ca pentru importatorii locali, egalarea condițiilor de import pentru medicamente și suplimente alimentare.

Mircea Baciu avertizează că, în lipsa unor măsuri urgente, aproape 90% din afacerile mici din Moldova ar putea fi împinse spre colaps, ceea ce ar avea consecințe economice și sociale severe.

„Este o luptă inegală. Dacă statul nu intervine, riscăm să pierdem tot ce a construit businessul local în ultimele două decenii”, conchide milionarul.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!