Cu ce-și mai ocupă Putin timpul în vreme de război. Liderul de la Kremlin a dezvelit o statuie a lui Fidel Castro

23 Nov. 2022, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Nov. 2022, 05:00 // Actual //  Lupu Eduard

Preşedintele cubanez Miguel Díaz-Canel s-a întâlnit marți, 22 noiembrie, în Rusia, cu omologul său rus Vladimir Putin. Cei doi au inaugurat, la Moscova, o statuie a fostului preşedinte cubanez Fidel Castro, relatează agenţia EFE.

”Atât Rusia, cât şi Cuba sunt supuse sancţiunilor (…) care provin de la acelaşi inamic, imperiul yankeu, care a manipulat de asemenea o parte importantă a lumii”, a spus preşedintele cubanez la începutul întrevederii cu liderul de la Kremlin, făcând aluzie la SUA.

”Rusia poate conta mereu pe Cuba”, l-a asigurat Díaz-Canel pe Putin, căruia i-a lăudat ”leadership-ul”.

Preşedintele cubanez a subliniat că ţara sa a condamnat sancţiunile pe care Occidentul le-a impus Rusiei ca urmare a campaniei militare împotriva Ucrainei şi a susţinut poziţia Moscovei în acest conflict.

”Dumneavoastră aţi avertizat lumea cu mult timp în urmă că înaintarea NATO către frontierele ruse este inacceptabilă. Statele Unite au manipulat această situaţie, au căutat războiul, cum fac mereu în războaiele extrateritoriale (…), pentru a avea apoi posibilitatea să pară a fi marele salvator de probleme”, a mai spus preşedintele cubanez, care a venit la Moscova în cadrul unui turneu ce mai cuprinde Turcia şi China.

La rândul său, Putin a amintit că Rusia s-a opus mereu blocadei instituite de SUA asupra insulei cubaneze şi a sprijin guvernul de la Havana pe scena internaţională.

”Totul este rezultatul prieteniei tradiţionale cimentate de camaradul Fidel Castro”, a remarcat preşedintele rus, care a inaugurat în aceeaşi zi la Moscova, împreună cu omologul său cubanez, o statuie a liderului revoluţiei cubaneze.

”Fidel Castro şi-a dedicat întreaga viaţă luptei necondiţionate pentru triumful ideilor de bine, de pace şi justiţie”, a spus Putin la ceremonia de dezvelire a statuii.
Castro ”este considerat, pe bună dreptate, unul dintre liderii cei mai străluciţi şi carismatici” ai secolului al XX-lea, ”o persoană cu adevărat legendară”, a adăugat preşedintele rus.

Statuia de bronz înaltă de trei metri a fost ridicată în piaţa ”Fidel Castro”, în districtul Sokol din nord-estul capitalei ruse, şi îl înfăţişează pe Castro tânăr, revoluţionar, cu obişnuita sa cămaşă deschisă şi purtând cizme de campanie, beretă şi cartuşieră.

Pe piedestalul de piatră al statuii, operă a sculptorului rus Alexei Cebanenko, a fost inscripţionat ”CUBA”. Respectiva piaţă moscovită a primit numele fostului preşedinte cubanez în 2017, la un an după decesul acestuia, pe 25 noiembrie 2016.

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 13:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 13:32 // Actual //  Lupu Eduard

Locuitorii de la Hîncești și Cahul vor achita tarife mai mici la apă și canalizare, potrivit deciziei ANRE.

La Hîncești, tariful aprobat pentru apă este de 27,16 lei/m³, cu 1,7% mai puțin față de tariful precedent, iar tariful pentru serviciul de canalizare va fi redus cu 16,8%, ajungând la 10,07 lei/m³. Pentru persoanele juridice, tariful pentru apă și canalizare rămâne neschimbat, fiind de 50,28 lei/m³ și respectiv 23,51 lei/m³.

La Cahul, locuitorii vor achita un tarif pentru apă de 21,02 lei/m³, cu 3,8% mai puțin față de tariful anterior, iar pentru canalizare, tariful va fi de 21,02 lei/m³, cu o reducere de 3,8%. Pentru persoanele juridice, tariful pentru apă și canalizare rămâne neschimbat, fiind de 22,45 lei/m³ și respectiv 15,30 lei/m³.

În contrast, ANRE a aprobat tarife mai mari la apă pentru locuitorii din Strășeni, de 20,73 lei/m³, comparativ cu 20,74 lei/m³ anterior, dar tarife mai mici pentru canalizare, de 12,93 lei/m³ față de 14,54 lei/m³.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău