După reducerea cu 35% a volumului de gaze livrat Republicii Moldova, centrala de la Cuciurgan a redus livrările de curent pentru Republica Moldova. Or, în această situație, deficitul de energie electrică este suplinit de Ucraina.
Este vorba de un deficit de 130-150 MWh, care este acoperit de Ucraina. Energia nu este cumpărată, ci împrumutată. Rețelele electrice ale statelor noastre sunt interconectate și permit acest lucru, iar odată cu rezolvarea problemei gazelor, curentul va fi întors”, a precizat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.
Potrivit lui, Cuciurganul în zilele următoare va trece exclusiv la producerea energiei electrice pe bază de cărbune.
Centrala electrică de la Cuciurgan a emis săptămâna trecută o notificare și anunța că va reduce din 11 octombrie volumul energiei electrice produse ca urmare a diminuării volumului de gaz livrat.
Moldovagaz susținea la începutul lunii că Gazprom a redus cu 35% livrările de către țara noastră și a venit cu recomandarea de de a reduce consumul de gaze, inclusiv:
- a) consumatorii care au posibilitatea de a trece la combustibili alternativi;
- b) fabricile de zahăr, care pot stoca sfecla de zahăr pentru un anumit număr de zile, precum și înlocuirea volumul excesiv de consum contractat cu combustibil alternativ (păcură).
Motivul reduceriii livărilor potrivit Molodvagaz este că acordul cu Gazprom a fost prelungit la sfârșitul lunii septembrie cu câteva ore înainte de expirarea acestuia, iar SAP „ Gazprom” nu a avut un temei legal până la acel moment pentru organizarea rezervării capacităților necesare pentru transportarea gazelor naturale prin sistemul de transport din Ucraina pentru consumatorii Republicii Moldova în octombrie 2021.