Culisele preluării afacerilor Lukoil România și a benzinăriilor din Republica Moldova de către Shell

16 Ian. 2023, 08:22
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Ian. 2023, 08:22 // Actual //  bani.md

Olanda se pregătește să ia locul Rusiei pe piața energetică din România. Pe lângă OMV, compania austriacă, gigantul oalndezo-britanic Shell își pregătește reintrarea pe piața românească. Coincidență sau nu, Austria și Olanda sunt cele două țări care s-au opus în mod sistematic aderării României la Spațiul Schengen.

Compania Shell, gigantul energetic cu sediul în Olanda ar putea prelua lanțul de benzinării pe care le deține Lukoil în România. Informația a apărut încă din ultimele zile ale anului trecut și este foarte credibilă în condițiile în care companiile ruse sunt supuse sancțiunilor economice pe teritoriul Uniunii Europene.

De altfel, Shell și Lukoil au mai fost partenere într-o tranzacție de acest fel, în Rusia. De această dată, olandezii au fost cei care au renunțat la operațiunile economice, pe fondul invaziei din Ucraina.

În luna mai 2022, Shell a transferat benzinăriile pe care le deținea în Rusia către Lukoil, într-o tranzacție a cărei valoare nu a fost dată publicității. Lukoil, al doilea mare producător rusesc de petrol.

„Achiziţia afacerii de o calitate extrem de ridicată a Shell din Rusia se integrează foarte bine în strategia Lukoil de dezvoltare a canalelor sale de vânzări prioritare, inclusiv pe segmentul de retail, precum şi în domeniul lubrifianţi”, spunea, la acel moment, Maxim Donde, vicepreşedinte Lukoil.

Shell și Lukoil vor să facă o nouă tranzacție

Acum, tranzacția se face în sens invers, între cele două părți, cu activele Lukoil de pe teritoriul României. Ruşii vor să vândă lanţul de benzinării şi rafinăria de la Ploieşti, conform Ziarului Financiar. Iar compania anglo-olandeză s-a arătat interesată de preluarea acestei afaceri.

De altfel, la începutul anilor 1990, Shell a mai deținut un lanț de benzinării în România, pe care le-a vândut companiei maghiare Mol, la finalul anului 2004. Surse din piaţa de profil afirmau atunci că valoarea tranzacţiei depăşea 50 de milioane de euro, pentru 56 de benzinării.

Odată cu activele Lukoil din România, Shell va obține acces și la capacitățile companiei ruse din Portul Constanța, mai exact la capacitățile Oil Terminal Constanța. Astfel, Shell își va dirija o parte din fluxurile de carburanți către către Ucraina.

Lukoil este investigată pentru evaziune

Lukoil deține în România 300 de benzinării prin Lukoil România SRL, dar și Rafinăria Petrotel Lukoil SA. Preluarea acestor active de către Shell ar putea fi îngreunată, însă, de problemele pe care compania rusă le are cu legea în România.

Activitatea Lukoil face obiectul unui dosar penal pentru evaziune fiscală care datează din anul 2014. Prejudiciul stabilit în acest caz este de aproximativ 2 miliarde de euro, iar statul român a pus sechestru pe mai multe bunuri în valoare de 1,2 miliarde de euro.

„Tribunalul Prahova a decis menţinerea sechestrului asigurător pe acţiunile Petrotel-Lukoil deţinute de Lukoil Holdings BV Olanda, dar şi pe mai multe conturi ale companiei olandeze, până la concurenţa sumei totale de aproape 1,2 mld. euro. Decizia a fost luată pe dată de 18 februarie şi prelungeşte astfel unul dintre cele mai mari dosare de evaziune fiscală şi spălare de bani din România, care datează încă din 2015. Acţiunile asupra cărora a fost pus sechestrul nu pot fi înstrăinate”, se arată într-o comunicare a Tribunalului Prahova, conform gandul.info.

BANI.MD l-a contactat anterior pe managerul Lukoil Moldova, Feiruz Isaiev pentru mai multe informații. „Deocamdată nu am informații despre o eventuală vânzare a activelor din Republica Moldova. Sunt acționarii care vor decide”.

Lukoil Moldova este unul dintre principalii jucători de pe piața carburanților din Republica Moldova. Asigură 97,2% din cantitatea totală importată de benzină. Achiziția se face de la rafinăria Petrotel din România controlată de ruși.

Totodată, Lukoil Moldova împreună Rompetrol Moldova, asigură 75 % din toată cantitatea importată de motorină.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Apr. 2025, 13:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Apr. 2025, 13:41 // Actual //  Ursu Victor

Goldman Sachs a redus semnificativ prognozele pentru prețul mediu al petrolului în 2025 și 2026, invocând riscurile tot mai mari generate de un război comercial global și de creșterea ofertei de țiței din partea OPEC+, ceea ce ar putea conduce la o recesiune economică, notează Reuters.

Conform noilor estimări, prețul mediu al petrolului Brent pentru 2025 este redus cu 5,5%, la 69 de dolari pe baril, iar prețul pentru WTI (West Texas Intermediate) cu 4,3%, la 66 de dolari. Pentru 2026, Goldman a scăzut prognoza și mai mult: cu 9% pentru Brent (62 USD/baril) și cu 6,3% pentru WTI (59 USD/baril).

„Riscurile pentru aceste prognoze revizuite sunt în continuare în scădere, mai ales pentru 2026, având în vedere amenințarea tot mai mare a unei recesiuni globale și, într-o măsură mai mică, a unei creșteri a ofertei OPEC+”, au precizat analiștii Goldman Sachs într-o notă transmisă investitorilor.

Vineri dimineață, la ora 04:08 GMT, Brent se tranzacționa la 69,59 USD/baril, iar WTI la 66,39 USD/baril.

Joi, prețurile petrolului au suferit cele mai mari scăderi procentuale din 2022 încoace, după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat tarife comerciale reciproce impuse unui număr mare de țări. În paralel, opt membri OPEC+ au anunțat devansarea planului de eliminare a restricțiilor de producție, urmând să majoreze producția în luna mai.

Goldman a subliniat că această decizie demonstrează flexibilitatea OPEC+ de a implementa rapid creșteri mari ale producției, ceea ce reduce șansele ca prețul petrolului să fie susținut pe termen scurt de o scădere a ofertei.

Brokerul de pe Wall Street a ajustat în jos și prognoza privind creșterea cererii de petrol. Goldman se așteaptă acum ca cererea globală să crească doar cu 600.000 barili/zi în 2025, față de estimarea anterioară de 900.000 barili/zi, iar în 2026 creșterea a fost revizuită la 700.000 barili/zi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ