Cum arată cel mai mare avion din lume? De la nevoi militare la dormitor de LUX, baie privată. De ce a stârnit amuzament

05 Sept. 2021, 08:53
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
05 Sept. 2021, 08:53 // Au Bani //  MD Bani

Cel mai mare avion din lume, intitulat Airlander 10, a stârnit un val de glume și ironii în rândul internauților și al turiștilor din cauza formei sale. Privit dintr-un anumit unghi, Airlander 10 seamănă cu un fund. Chiar și așa, avionul ar putea zbura, în curând, până la Polul Nord. Cu toate că inițial a fost construit pentru nevoi militare, acum are un dormitor de lux și baie privată.

Inițial, în 2010, avionul a fost gândit de armata Statelor Unite ca o modalitate de a monitoriza Afganistanul o dată la două săptămâni, dar proiectul a fost amânat pentru doi ani, scrie Futurism.com.

Cu toate acestea, constructorul britanic Hybrid Air Vehicles a păstrat conceptul pentru momentul în care avionului îi va fi recunoscută valoarea. Și mare dreptate a avut, deoarece aeronava ar putea survola Polul Nord.

Airlander 10 este un avion hibrid, proiectat și construit pentru nevoile militare de transport, dar acum are un dormitor luxos cu baie privată, un bar și o zonă de lounge.

Avionul are o aripă auxiliară și o suprafață de coadă alimentată de patru elice cu motor diesel. Zboară atât prin ridicare aerostatică, dar și aerodinamică. Airlander se poate ține la o înălțime de 487 de metri, timp de trei zile cu 18 pasageri la bord, în afară de echipaj.

Airlander 10 este o aeronavă cu 100 de locuri despre care se estimează că va funcționa cu 75 % mai puține emisii decât un avion convențional.

Potrivit informațiilor, o călătorie cu noul tip de avion va dura puțin mai mult decât un avion obișnuit. Cu toate acestea, proiectarea interioară a acestuia este una suficient de plăcută pentru a petrece puțin mai mult timp acolo.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO