(FOTO) Top 10 locații de vizitat în România, Transfăgărășan – primul pe listă. Au doar laude de la turiști

05 Sept. 2021, 08:28
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
05 Sept. 2021, 08:28 // Au Bani //  MD Bani

Pentru străini, cele mai populare locuri de vizitat în România sunt adesea destinațiile turistice de la munte. Există însă și excepții mai ieșite din comun, statisticile platformei Tripadvisor plasând locații precum galeria auto a lui Ion Țiriac în topul celor mai apreciate locuri de vizitat din România, scrie WallStreet.ro.

Transfăgărășan

Transfăgărășanul este cel mai popular traseu pentru turiștii care preferă să se plimbe cu mașina personală. Inaugurat în 1974, începe din comuna Bascov din Județul Argeș și trece prin fața hidrocentralei Vidraru, apoi urcă spre Cetatea Poenari.

Trecerea de la Capra la Bâlea Lac este făcută prin cel mai lung tunel din România, Tunelul Bâlea, care are 887 metri.

Important de știut faptul că o plimbare pe Transfăgărășan poate fi făcută doar în intervalul 1 iulie – 31 octombrie, în restul anului traseul de 151 km fiind închis.

Mănăstirile pictate din Bucovina

Mânăstirile pictate din Bucovina reprezintă o destinație ce nu trebuie ratată de niciun turist în România, o parte dintre ele fiind incluse în patrimoniul Mondial UNESCO. Fiecare dintre ele are un stil propriu și se remarcă prin stilul artistic unic.

Printre cele mai populare mânăstiri pictate din Bucovina se află Dragomirna, Sucevița (foto), Putna, Voroneț și Moldovița.

Bisericile de lemn din Maramureș

Considerate de mulți adevărate monumente ale arhitecturii de lemn din România, bisericile din Maramureș se află foarte sus pe lista destinațiilor preferate de turiștii străini.

Deși o bună parte din ele sunt datate în secolele 17 sau 18, multe biserici din Maramureș reprezintă de fapt tipuri arhitectonice mai vechi cu câteva secole.

Unele dintre cele mai vizitate biserici maramureșene sunt cele din Ieud, Surdești, Bărsana și Budești.

Transalpina

Transalpina este un alt traseu extrem de apreciat de turiștii șoferi. Situat în județul Gorj, traseul de 138 km reprezintă cea mai înaltă șosea din România. Drumul face legătura între orașele Novaci din județul Gorj și Sebeș din județul Alba și străbate patru județe.

Chiar dacă nu are un calendar fix de circulație, Transalpina este în general deschisă traficului în perioada 1 iulie – 31 octombrie.

Parcul Natural Apuseni

Zona uimește prin diversitatea faunei, florei și a reliefului, fiind, de altfel, printre ultimele zone naturale de carst împădurit din Europa, de mari dimensiuni.

Diversitatea faunei, a florei și a reliefului sunt principalele caracteristici ale Parcului Natural Apuseni. Situat pe teritoriul a trei județe (Cluj, Bihor și Alba), a fost premiat ca destinație turistică de excelență în cadrul Galei Premiilor EDEN (European Destinations of Excellence) de la Bruxelles.

Peștera Padiș și Platoul Padiș, Valea Trânghiești, Peștera Urșilor și Peștera Ghețarul Scărișoara sunt doar câteva dintre locațiile pe care trebuie să le vizitați dacă vă aflați în zonă.

Cheile Turzii

Cheile sunt declarate rezervație a naturii încă din anul 1938. Cu o lungime de 3km și o suprafață de 324 de hectare, Cheile Turzii oferă turiștilor posibilitatea de a vizita mai multe peșteri dar și posibilitatea de a face alpinism și escaladă.

Rezervația adăpostește peste 1.000 de specii de plante, flora și fauna bogată încântând turiștii.

Castelul Peleș

Castelul Peleș din Sinaia a fost contruit ca reședință de vară a regilor României, iar în prezent găzuiește muzeul cu același nume.

Castelul este adesea considerat cel mai important edificiu istoric din România, fiind totodată unul dintre cele mai importante monumente de acest fel din Europa celei de a doua jumătăți a secolului 19.

Vizitarea Castelului Peleș se poate face de marți până duminică, biletul de acces având un preț de 40 lei (sau 80 de lei dacă se vizitează și etajul).

Lacul Bicaz

Lacul Bicaz, sau Lacul Izvorul muntelui, este cel mai mare lac artificial amenajat pe râurile interioare din România. Situat pe cursul superior al râului Bistriţa, lacul s-a format ca urmare a construirii barajului hidroenergetic cu acelaşi nume.

Perimetrul mediu al lacului este de aproximativ 71 km, iar fauna este alcătuită din numeroase specii de pește printre care lostrița, păstrăvul curcubeu, babușca sau plătica.

 Colecția Țiriac

Galeria auto a celebrului sportiv și de afaceri Ion Țiriac este extrem de apreciată de turiștii de pe TripAdvisor, care i-au acordat calificativul maxim în review-uri (5/5).

Colecția include peste 200 de exponate de epocă, fabricate începând cu anul 1899, dar și automobile performante, cu un design modern.

Galeria este singura colecție actuală din lume care deține toate cele 7 modele Rolls Royce Phantom ale seriei I-VII, inclusiv 2 unități din seria a IV-a, cea mai exclusivistă generație Rolls Royce construită vreodată. Doar 18 astfel de vehicule au fost produse între 1950 și 1956 și au fost destinate, inițial, familiilor regale și șefilor de stat.

Castelul Bran

Niciun top al destinaților preferate de turișii străini în România nu poate fi complet fără Castelul Bran. Evident, legenda lu Dracula îi atrage pe străini ca un magnet la Bran, însă arhitectura locației precum și impresionantele siluete ale masivelor Bucegi și piatra Craiului sunt doar câteva dintre celelalte lucruri care ar trebui să îi convingă pe turiști să viziteze zona.

Vizitarea castelului costă 45 de lei și se poate face în orice zi a săptămânii.

 

Realitatea Live

24 Mai 2024, 17:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Soroceanu Olga
24 Mai 2024, 17:02 // Actual //  Soroceanu Olga

Digitalizarea sistemului educațional reprezintă o prioritate pentru Republica Moldova. Tranziția digitală înseamnă crearea unui sistem comun care permite autorităților să reformeze sistemul de învățământ, iar instituțiilor de resort să aibă acces la date actualizate. În acest sens, cu sprijinul Uniunii Europene și al Guvernului Austriei, sunt demarate o serie de proiecte care au menirea de a îmbunătăți și consolida sistemul educațional digital.

În cadrul programului „EU4Moldova: Comunități Locale”, Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA), în parteneriat cu Fundația Europeană pentru Formare (ETF), a organizat un eveniment dedicat digitalizării sistemului de Învățământ Profesional Tehnic (ÎPT).

Acesta a reunit principalii actori ai dezvoltării sistemului ÎPT: Centrele de Excelență, comunitatea donatorilor care sprijină consolidarea ÎPT, industria TIC și reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova, care au lansat discuții și dezbateri privind importanța accelerării digitalizării învățământului profesional, având la bază rezultatele unei cercetări aprofundate efectuate de către ETF.

Documentul de cercetare relevă principalele constatări pe acest domeniu și include o serie de recomandări adaptate atât la nivel național, cât și la nivel instituțional, bazate pe rezultatele unui sondaj amplu care acoperă toate cele 88 de instituții ÎPT din Moldova, fiind completat de o serie de interviuri cu actorii implicați activ la realizarea acestui deziderat.

Componentele de bază ale documentului țin de: infrastructura digitală a instituțiilor de învățământ, competențele digitale ale cadrelor didactice de toate categoriile, aplicațiile educaționale, inclusiv pentru evaluarea digitală a elevilor care permite feedback rapid și cuantificat, oportunitățile de formare a competențelor digitale pentru predare-învățare, nivelul competențelor digitale ale elevilor și oportunitățile de dezvoltare a acestora prin acreditarea în baza cursurilor autorizate de către minister.

Mai mult, documentul oferă  informații esențiale despre programele de formare concepute pentru perfecționarea competențelor digitale a personalului didactic, care reprezintă drept o oportunitate de formare continuă menită să consolideze comptențele digitale ale pedagogilor, cât și date despre instrumentele digitale dezvoltate, întru buna gestionare a informațiilor despre volumul de muncă al elevilor și profesorilor. Această abordare, pedagogia digitală, are menirea să susțină elevii în asimilare facilă și animată a informației teoretice și practice. Obiectivul central este formarea competențelor profesionale ale elevilor din ÎPT prin instrumente digitale, care fac procesul de învățare mai ușor, mai rapid, mai țintit, mai interesant.

De asemenea, Sistemului Informațional de Management în Educației (SIME) este consolidat cu suportul Uniunii Europene și Guvernului Austriei. Acest fapt îi va permite Ministerului Educației și Cercetării să ia decizii strategice privind dezvoltarea sistemului de educație și formare profesională, având la bază date veridice și actualizate asupra funcționalității sistemului ÎPT pe întreg teritoriul țării.

Ce înseamnă modernizarea SIME? Aceasta presupune extinderea funcționalității cu două module noi, și anume: „Registrul electronic” – care va fi utilizat de către profesori și va permite gestionarea datelor privind rezultatele elevilor, prezența, monitorizarea calificărilor oferite de instituții, printre altele, și „Agenda electronică” care va permite monitorizarea automată a prezenței elevilor și va preveni tendințele de absenteism. În mod similar, profesorii vor putea utiliza agendele electronice pentru a monitoriza progresul academic al elevilor și vor putea distribui cu ușurință anunțuri, teme, conținut educațional, dar și multe altele.

Până la finele anului 2025, toate activitățile sus menționate se vor realiza în cadrul programului „EU4Moldova: Comunități Locale” întru realizarea obiectivelor privind alinierea standardelor la nivel internațional a sistemului educație, la capitolul utilizării instrumentelor TIC în procesul de predare – învățare, obiectiv stipulat în Strategia Națională „Educație – 2023”.

Programul „EU4Moldova: Comunități Locale”, este finanțat de Uniunea Europeană, Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare (BMZ), Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare (ADC) și Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone – Asistența Poloniei; și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Solidarity Fund PL (SFPL) în Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău