Curs valutar
 • EUR
  21.5330
  -0.469%
 • USD
  17.7606
  -0.1672%
 • RUB
  0.2392
  -0.5435%
 • RON
  4.3713
  -0.4507%
 • UAH
  0.6423
  -0.1246%

Cum arată noua bancnotă de 50 de lire sterline? Ce elemente are legate de viața lui Turing

25 Mart. 2021, 17:48
 // Categoria: Actual // Autor:  Fetco Veronica
25 Mart. 2021, 17:48 // Actual //  Fetco Veronica

Banca Angliei a dezvăluit designul noii bancnote din Marea Britanie de 50 de lire sterline, cu informaticianul și matematicianul Alan Turing.

Turing a fost selectat să apară pe bancnotă în iulie 2019, ca recunoaștere a muncii sale inovatoare în matematică și informatică, precum și rolul său în crăparea codului Enigma folosit de Germania în al doilea război mondial, scrie The Verge.

Nota polimerică va intra în circulație începând cu 23 iunie anul acesta și încorporează o serie de modele legate de viața și moștenirea lui Turing. Acestea includ desene tehnice pentru bombe, un dispozitiv de decriptare utilizat în timpul celui de-al doilea război mondial; un șir de benzi de marcare cu ziua de naștere a lui Turing redată în binar (23 iunie 1912); o folie de securitate verde și aurie asemănătoare unui microcip; și un tabel și formule matematice preluate dintr-una dintre cele mai faimoase lucrări ale lui Turing.
Pe lângă onorarea realizărilor sale științifice, Turing a fost, de asemenea, selectat să apară pe bancnotă ca recunoaștere a persecuției sale de către guvernul britanic pentru homosexualitate. Turing a fost în mod deschis gay printre prieteni, dar în 1952 a fost arestat și acuzat de „indecență gravă” pentru acte homosexuale, care au fost ilegale în Anglia și Țara Galilor până în 1967. În ciuda modificărilor aduse legii, urmărirea penală a actelor de același sex a continuat în Regatul Unit pentru zeci de ani după aceea.
Turing nu a negat acuzațiile și a fost condamnat și condamnat la castrare chimică. El a scris într-o scrisoare înainte de a fi acuzat: „Fără îndoială, voi ieși dintr-un om diferit, dar pe care nu l-am aflat”. A murit doi ani mai târziu, la vârsta de 41 de ani, după ce a mâncat un măr cu cianură. Istoricii încă nu sunt de acord cu privire la faptul că acesta a fost sinucidere sau un caz de otrăvire accidentală

Realitatea LivePreședintele Blocului electoral “RENATO USATÎI” susține un briefing de presă
Agenția Națională pentru Sănătate Publică susține conferința de presă privind procesul de vaccinare împotriva COVID-19 în R. Moldova
Fracțiunea parlamentară PSRM susține un briefing de presă
Asociația Promo-LEX lansează primul Raport al Misiunii de Observare a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021
Primul concert de muzică jazz, în cadrul programului muzical săptămânal „Jazz în parc”, la Teatrul de Vară
Ședința Cabinetului de Miniștri, prezidată de premierul interimar Aureliu Ciocoi
Declarații de presă după întrevederea președintelui Maia Sandu cu ministrul britanic pentru Vecinătatea Europeană, Wendy Morton
Grupul parlamentar ”PRO MOLDOVA” susține o conferință de presă
Prezentarea Ghidului pentru furnizorii de servicii media privind Codul Serviciilor Media Audiovizuale
13 Mai 2021, 10:39
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Otilia Cotruța
13 Mai 2021, 10:39 // Oameni şi Idei //  Otilia Cotruța

Prezentatoarea TV, Natalia Cheptene, susține că în perioada cât a lucrat la Ilan Șor, s-a ales cu o problemă serioasă la inimă din cauza stresului continuu. Totodată, a mai declarat că angajații acestuia, sunt de fapt sclavii lui, scrie Realitatea.md.

„Eu am plecat pentru că am înțeles că gata, nu mai rezist. Eu am făcut o problemă serioasă la inimă, am avut tahicardie. Eu deseori îi spuneam în glumă că robia a fost interzisă cu 300 de ani în urmă, dar el zicea „asta vouă vi se pare”. Noi eram robii lui. La ora 04:00 dimineața eu eram în ședință și stăteam sub ușă la el. Ne chemau la ora 1 la ședință și puteam sta pana la ora 4 sub ușă, toată echipa”, a declarat Natalia Cheptene în cadrul unui interviu pentru Dorin Galben.

Totodată, Natalia Cheptene a declarat că echipa care lucra pentru Ilan Șor trebuia să fie mereu pregătită de orice, iar uneori chiar să uite de casă și familie.

„Noi nu aveam somn, noi nu aveam familie, pentru că lucram pentru persoana sa, și el își permitea astfel de lucruri”.

De asemenea, prezentatoarea TV a mai declarat că Ilan Șor este rezultatul unui sistem pentru că a văzut acest lucru la ruși.

„Eram foarte conștientă unde mă duc, chiar dacă îmi călcam demnitatea. De asta și am lucrat 1,5 ani. Plecarea mea a fost o înțelegere comună, eu înțelegeam că nu mai fac treabă, am înțeles că nu mai vreau să lucrez pentru un astfel de om”.
 


 
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Israelul, atacat cu rachete lansate din Fâşia Gaza
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Locuitorii Capitalei se vaccinează împotriva COVID-19
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Nordul statului american Texas, lovit de tornade
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Sărbătoare la Milano! Fanii lui Inter nu au mai ţinut cont de pandemie
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Forfotă la Piața Centrală, în ajunul sărbătorilor pascale
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
Decorațiunile de Paște au ajuns în Scuarul Catedralei
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
SUA au lansat cu succes un nou satelit spion – NROL-82
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Spania: Replică din ciocolată a tabloului „Guernica”, de Pablo Picasso
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație
Havuzul din Grădina Publică „Ștefan cel Mare”, în reparație