Procuratura intră în pâinea contrabandiștilor! Sancțiuni mai aspre pentru „businessul” transfrontalier cu țigări

01 Mart. 2024, 16:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Mart. 2024, 16:39 // Actual //  Lupu Eduard

Procuratura Generală a Republicii Moldova a înaintat astăzi, 1 martie 2024, către Ministerul Justiției, pentru expertizare, avizare și promovare, un proiect de lege ce vizează modificarea unor acte legislative referitoare la circulația ilegală a produselor de tutun și a celor conexe acestora.

Această inițiativă vine ca urmare a unui studiu detaliat care a evidențiat fenomenul contrabandei cu produse de tutun drept una dintre cele mai grave amenințări la adresa securității la frontiere și a economiei Republicii Moldova, precum și a statelor membre ale Uniunii Europene. Estimările Oficiului European de Luptă Antifraudă indică că comerțul ilicit cu tutun „costă” Uniunea Europeană mai mult de 10 miliarde de euro anual, iar Republica Moldova, situată la frontiera estică a UE, joacă un rol crucial în această rețea de trafic ilegal.

Procuratura Generală a identificat mai mulți factori care contribuie la creșterea contrabandei cu produse din tutun, cu unul dintre criteriile principale fiind interesul material și profitabilitatea ridicată în raport cu pedepsele relativ blânde.

În acest context, Procuratura a considerat că reglementările normative actuale sunt relativ eficiente, însă unele fapte prejudiciabile nu sunt suficient reglementate. Astfel, pentru a combate mai eficient acest fenomen, Procuratura a propus introducerea unor sancțiuni mai aspre pentru infracțiunile legate de circulația ilegală a produselor de tutun și a celor conexe, precum și amendarea cadrului normativ existent prin includerea unor noi modalități de infracțiuni în acest domeniu.

Aceste măsuri sunt considerate esențiale pentru protejarea sănătății publice și pentru asigurarea securității economice a statului. Procuratura Generală a exprimat încrederea că prin adoptarea acestor modificări legislative, Republica Moldova va putea să facă față mai eficient amenințărilor reprezentate de contrabanda cu produse de tutun.

Ultimele date ale ale Novel Research arată că în luna noiembrie a anului 2023, ponderea produselor din tutun din Republica Moldova pe piața neagră a țigărilor din România a înregistrat o creștere alarmantă de 11,8 puncte procentuale, atingând astfel 19,4%. Cifrele evidențiază o tendință crescătoare în comparație cu luna septembrie a aceluiași an.

Potrivit aceleiași cercetări, cele mai căutate mărci de țigări moldovenești de pe piața de contrabandă din România sunt Kult, Ritm și Barbarossa. Studiul subliniază că piața neagră de tutun din România a reprezentat 8,2% din consumul total în luna noiembrie a anului trecut. Deși această cifră este aproape neschimbată față de septembrie 2023 (8,3%), se observă o creștere față de media anuală din 2022 (7,1%).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Apr. 2024, 11:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
17 Apr. 2024, 11:06 // Actual //  Lupu Eduard

În cadrul emisiunii Rezoomat de la RLIVE TV, fostul premier Ion Chicu a adus în discuție procedura de concesionare a spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău, criticând faptul că aceasta nu respectă legislația și este afectată de nereguli.

Chicu a subliniat că, conform legii cu privire la întreprinderile de stat, procedura de locațiune a spațiilor comerciale trebuie să se desfășoare conform unor criterii clare și transparente, însă acest lucru nu s-ar întâmpla în cazul concesionării de la Aeroportul Chișinău. El a menționat că au fost depuse denunțuri la Procuratura Anticorupție, semnalând încălcări ale legii în desfășurarea acestui proces.

”Iarăși, facem abstracție de cifre. Acum, când îi aud pe aceștia, o să mă abțin. Care vin și spun că toată gâlceava, animozitatea în jurul acestei licitații, este din cauza că ei nu vor ca Șor să fie scos de acolo, eu vreau să întreb oamenii ce îi încurcă pe ăștia de la guvern să-l scoată pe Șor acolo”, a punctat fostul premier.

Fostul premier a susținut că este inacceptabil ca procedura de concesionare să se desfășoare în afara legii și că este necesar ca autoritățile să acționeze în conformitate cu prevederile legale pentru a asigura un proces corect și transparent. El a evidențiat faptul că procesul ar trebui să fie gestionat într-o manieră echitabilă, fără a favoriza anumite companii sau interese.

„Ce să facă următorul guvern? Pe ăștia tot așa o să-i măture? De ce să nu faci corect procedura acum? Cu atât mai mult că această companie (Lagardere n.r), din câte știm, nu este cea mai curată și strălucită, cu o istorie penibilă în România. Aici e înregistrată într-un cămin, nu știu pe unde. Despre asta este vorba”, se întreabă retoric fostul premier.

Chicu a ridicat întrebări cu privire posibilele influențe din partea anumitor actori politici. „Dumneavoastră nu vă provoacă suspiciuni faptul că asemenea active foarte atrăgătoare și care generează profituri semnificative. Deja la a doua licitație participă doar o companie. Că prima a fost a doua”, a conchis fostul premier.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău