Cum poți obține semnătura electronică în Republica Moldova

18 Mart. 2024, 16:11
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
18 Mart. 2024, 16:11 // Actual //  Lupu Eduard

Cu ajutorul semnăturii mobile poți de la distanță semna acte, declarații, întocmi cereri, etc. fără prezenţa fizică şi actul de identitate. Semnarea se face direct din calculator sau telefon, prin introducerea codului PIN secret, și are aceeași valoare juridică ca și semnătura de mână.

Astfel, semnătura electronică avansată calificată poate fi obținută de la prestatorii de servicii de certificare acreditați în domeniu.

Procesul de solicitare și obținere a semnăturii electronice este specific fiecărui prestator în parte și poate fi consultat pe paginile oficiale ale acestora. Iată câțiva dintre cei mai importanți prestatori:

I.P. „Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică”

Semnătura electronică poate fi obținută aplicând online. Ghidul de utilizare a semnăturii electronice poate fi consultat pe site-ul oficial. Pentru detalii suplimentare, puteți contacta la telefon: 022 820 911 sau prin e-mail la semnatura@semnatura.md.

Semnătura electronică poate fi obținută aplicând aici.

I.P. „Centrul de Tehnologii Informaționale în Finanțe”

Serviciul de semnătură electronică poate fi accesat prin completarea unei cereri online. Pentru asistență, ghiduri video sunt disponibile pe pagina web a prestatorului. Pentru informații suplimentare, contactați la telefon: 022 822 222 sau prin e-mail la pki@sfs.md.

Semnătura electronică poate fi obținută aplicând aici.

I.M. Orange Moldova S.A.

Semnătura mobilă poate fi activată prin depunerea unei cereri la unul din magazinele prestatorului. Serviciul este gratuit la activare și se achită doar la utilizare. Prețul standard al unei semnături este de 3 lei. Instrucțiunile de utilizare pot fi găsite pe pagina web a prestatorului.

Toată informația aferentă semnăturii mobile, inclusiv instrucțiuni de utilizare, poate fi consultată pe pagina-web a prestatorului aici.

I.M. Moldcell S.A.

Serviciul semnătură mobilă poate fi activat prin formarea codului *222*5#ok de pe dispozitivul mobil și alegerea unui pachet din cele oferite de prestator.

Aceste opțiuni oferă utilizatorilor acces la semnături electronice avansate, contribuind la simplificarea și securizarea proceselor digitale.

Toată informația aferentă semnăturii mobile poate fi consultată pe pagina-web a prestatorului aici.

În urma publicației IPRE, în Republica Moldova există trei tipuri de certificate de autentificare și semnătură electronică avansată calificată, ce au aceeași forță juridică: (1) semnătura mobilă Mobile eID, prin utilizarea unei cartele SIM speciale, eliberată de către operatorii de telecomunicații Orange Moldova și Moldcell, (2) token USB, eliberat de către Serviciul Tehnologii Informaționale și Securitate Cibernetică (STISC) și intermediat suplimentar prin intermediul Centrului de Tehnologii Informaționale în Finanțe (CTIF), Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) și Camera de Comerț și Industrie (CCI), (3) buletin de identitate eID (eCA), eliberat de către ASP.

Totodată, conform datelor STISC, la finalul anului 2023, numărul de certificate active ale cheii publice pentru semnătură electronică avansată calificată este de 266 155 unități, de peste două ori mai mult în comparație cu anul 2022 (129 384 unități).

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău