Startup Moldova Summit 2024: Rezultate și perspective pentru viitorul comunității de startup-uri din Moldova

18 Mart. 2024, 15:19
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
18 Mart. 2024, 15:19 // Slider //  MD Bani

Startup Moldova Summit 2024 s-a încheiat cu un succes remarcabil, marcând un moment important pentru inovație și antreprenoriat în Republica Moldova. Deschiderea evenimentului a fost marcată de prezența Președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, care a accentuat importanța dezvoltării antreprenoriale și a ecosistemului de startup-uri din Moldova, subliniind rolul crucial al inovației, educației și evoluției tehnologice a Moldovei, în contextul integrării europene.

„Acest eveniment subliniază importanța colaborării între antreprenori, profesioniști IT, startup-uri și investitori, creând o platformă unică pentru inițierea de noi contacte, proiecte și idei de colaborare, precum și pentru schimbul de experiențe și practici de succes. Guvernul Republicii Moldova este dedicat reducerii poverii administrative în vederea asigurării unui climat de afaceri favorabil, pentru care a făcut deja pași importanți. Este esențial să continuăm acest parcurs și să ducem digitalizarea la bun sfârșit, mizând pe o evoluție și mai bună a ecosistemului antreprenorial din Moldova în contextul integrării europene”, a menționat Maia Sandu, Președinta Republicii Moldova.

„Prin inovare și colaborare, ne propunem să transformăm Moldova într-un teren fertil pentru startup-uri, unde ideile curajoase întâlnesc resursele necesare pentru a crește și a prospera”, a spus Olga Melniciuc, Directoare Executivă la Startup Moldova.

Dave Parker, antreprenor în serie, autor și consultant în dezvoltarea ecosistemului de startup-uri, a subliniat necesitatea ca fondatorii să înțeleagă și să accepte eșecul ca parte integrantă a procesului de inovare și creștere. El a evidențiat importanța crucială a identificării și atragerii talentului, precum și a construirii unei comunități solide, ca piloni centrali pentru succesul pe termen lung al oricărui startup. Aceste elemente nu doar că stimulează inovația, dar și facilitează adaptarea și reziliența în fața provocărilor.

În discursul său despre „Cum să crești un startup”, Andrei Vinitsky, CEO și co-fondator al Graphy, a evidențiat lecțiile învățate în timpul dezvoltării startup-ului său și a accentuat importanța adaptabilității, a menținerii simplității și a optimizării la nivel global din primele etape. De asemenea, Andrei a subliniat rolul crucial al dezvoltării produsului și strategiilor de vânzare, menționând că succesul unei afaceri sustenabile se bazează pe îmbunătățiri continue.

Șase startup-uri promițătoare fondate în Republica Moldova – Baby Medy, Crebase, MySportLink, Sengenergy, Fagura Moldova și EatingAI – și-au prezentat ideile și produsele, evidențiind diversitatea și dinamismul antreprenoriatului moldovenesc. Evenimentul, la care au fost peste 500 participanți și mai mult de 40 de investitori din Moldova și din regiune, a facilitat peste 200 de întâlniri organizate prin aplicația Brella, pentru stabilirea unor potențiale colaborări.

Startup Moldova Summit a fost organizat de Fundația Startup Moldova, sub umbrela Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Partener General Fundația Startup Moldova: Orange Systems. Cu sprijinul Proiectului Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie, Moldova Innovation Technology Park și EBRD Advice for Small Businesses in Moldova, împreună cu Ministerul Afacerilor Externe și al Cooperării Internaționale al Italiei, Inițiativa Central Europeană, Uniunea Europeană prin proiectul Inotek, și Helvetas prin OPTIM Project, susținut de Guvernul Elveției.

Comunitatea de startup-uri din Moldova este reprezentată de peste 250 de companii care dezvoltă soluții inovative în industrii și verticale precum: Healthtech, EdTech, FinTech, MarTech, E-commerce, PropTech si altele. În ultimii doi ani, 25 de startup-uri din Moldova au atras peste 15 milioane de USD în dezvoltarea proprie din partea îngerilor investitori și fondurilor de capital de risc.

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău