Cum să economisești banii sigur?

30 Mai 2022, 10:06
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  MD Bani
30 Mai 2022, 10:06 // Bănci şi Finanţe //  MD Bani

Una dintre carențele mari ale sistemului educațional din întreaga lume este lipsa educației financiare. Nu suntem învățați din școală cum să economisim banii și acest lucru se resimte la nivelul deciziilor pe care le luăm zi de zi, în privința propriilor finanțe. Pentru a te ajuta cu adevărat să economisești zilnic, am decis să stăm de vorbă cu echipa companiei Împrumut.md și iată ce sfaturi avem pentru tine.

1.    Gândește prin economisire

Este ușor să arunci repede un obiect defect sau să faci plinul frigiderului, chiar dacă mai ai alimente pe care le poți reutiliza în mâncare. Cu toții o facem, măcar din când în când, iar acest lucru provoacă, de facto, o risipă. Încearcă să gândești prin economisire. Acest lucru presupune să revezi atitudinea pe care o ai față de bani. De exemplu, dacă ai accesat împrumuturi online fără să ții cont de capacitatea ta financiară de a le rambursa, atunci un prim pas ar fi să optezi pentru refinanțare credit, operațiune financiară care permite recalculul și închiderea relativ mai rapidă a creditelor luate.

2.    Determină limpede care sunt motivele economisirii

Acest aspect ține nemijlocit de psihologia consumatorului, care, de cele mai multe ori, funcționează pe principiul: pot cheltui azi, pentru că mâine rambursezi. Această abordare e, însă, greșită, deoarece te privează de posibilitatea de a obține o pernă de rezerve financiare pentru momente mai complicate.

Iată de ce este comod să setezi motivele economisirii. De exemplu, vreau să merg la mare în acest an, dar nu în cort, ci la un resort ultra all inclusive. Sună bine? Cu siguranță. În acest fel, motivul ales va fi suficient cât să te motiveze să pui bani deoparte.

3. Ajustează nivelul de trai sub ceea ce îți permiți

Știm că este plăcut și confortabil să trăiești la turații maxime, să mergi prin restaurante scumpe sau în călătorii inopinate. Doar că, în situația când vrei să faci economii, acest lucru nu te prea ajută. Dimpotrivă, este potrivit să alegi un fel modest sau auster de trai. De exemplu, să gătești acasă, să utilizezi transportul public în locul mașinii personale sau să înlocuiești ieșirile la cinematograf cu vizionarea filmelor pe diferite stream-uri (abonamentele pe aceste canale pot fi chiar mai ieftine decât un bilet de film).

4. Monitorizează cheltuielile

Știi cum făceau părinții sau bunicii noștri? Aveau un caiețel în care-și notau fiecare cheltuială sau venit. Sună desuet? Posibil, dar de fapt e chiar o metodă eficientă. De exemplu, poți să-ți instalezi pe telefon un tracker pentru cheltuieli și să ții pulsul cheltuielilor la zi.

Însă dacă ești pus în situația de a face rost de bani rapid nu uita de orice micro credit online pe care-l poți cere de la Împrumut.md. La ei găsești credite convenabile cu care chiar să economisești.

P.

Realitatea Live

17 Mart. 2025, 09:28
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
17 Mart. 2025, 09:28 // Actual //  Ursu Victor

Fostul deputat și actual membru al Consiliului Energocom, Alexandr Slusari, a lansat un atac dur la adresa guvernării PAS, criticând în special politicile economice din ultimii patru ani și gestionarea resurselor financiare ale statului. Într-o postare recentă, Slusari a evitat să comenteze direct demisia ministrului Economiei, Dumitru Alaiba, argumentând că acesta reprezintă doar un simbol al unui eșec economic mai amplu.

Slusari susține că politicile economice promovate de guvernare au fost dezastruoase, ducând la stagnare economică și la un exod masiv al populației active. Potrivit acestuia, PIB-ul Republicii Moldova a înregistrat o creștere infimă de doar 0,7% într-un singur an, în timp ce în restul perioadei a fost în scădere. În paralel, deficitul Bugetului Asigurărilor Sociale a crescut de aproape două ori între 2021 și 2024, ajungând la 5 miliarde de lei, sumă acoperită din bugetul de stat.

Slusari mai subliniază că datoria de stat a atins 124 miliarde de lei, ceea ce reprezintă aproximativ 40% din PIB. Deși această valoare nu este alarmantă în sine, problema reală este destinația fondurilor: „Banii au fost cheltuiți predominant pentru consum, fără a crea valoare adăugată”.

De asemenea, fostul parlamentar a criticat investițiile în infrastructura rurală, considerând că acestea nu sunt suficiente pentru a stopa depopularea satelor și declinul agriculturii: „Îngropați fierul inutil în pământ și faceți drumuri pe care va circula puțină lume”.

În final, Slusari pledează pentru o schimbare radicală de viziune economică, printr-un sprijin activ al activităților economice și al creării locurilor de muncă, inclusiv prin atragerea de fonduri europene destinate dezvoltării antreprenoriatului. El sugerează că statul ar trebui să devină co-investitor în sectoarele strategice, chiar dacă acest model contravine doctrinei liberale promovate de actuala guvernare.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Discursul Preşedintei Maia Sandu la monumentul Maica Îndurerată, de Ziua Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
Versuri emoţionante recitate de un veteran la Marşul Memoriei şi Recunoştinţei
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | ZIUA MEMORIEI ŞI RECUNOŞTINŢEI 2025, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | RĂZBOIUL CARE A ÎNSÂNGERAT APELE NISTRULUI
NO COMMENT | SCRIITORUL VLADIMIR BEŞLEAGĂ, PETRECUT PE ULTIMUL DRUM
NO COMMENT | SCRIITORUL VLADIMIR BEŞLEAGĂ, PETRECUT PE ULTIMUL DRUM
NO COMMENT | CEI 3 ANI DE AGRESIUNE A RUSIEI ÎN UCRAINA, ÎN IMAGINI
NO COMMENT | CEI 3 ANI DE AGRESIUNE A RUSIEI ÎN UCRAINA, ÎN IMAGINI