Curând am putea asista la reducerea tarifului la gaz! Energocom a aprobat achiziția metanului prin negocieri directe

23 Mai 2023, 12:14
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
23 Mai 2023, 12:14 // Actual //  Lupu Eduard

Energocom a aprobat procedura de achiziție a gazelor naturale prin negocieri directe. Achizițiile vor fi monitorizate de către consiliul companiei, iar la procedurile de achiziții vor participa companii internaționale, anunță Alexandr Slusari care este membru în Consiliul de administrare al Energocom.

În prezent, prețurile la gaz pe platforma TTF de la Amsterdam au coborât la cel mai mic nivel din ultimii doi ani, la 324 USD pentru mia de metri cubi.

Săptămâna trecută, în cadrul emisiunii Rlive, ministrul Energiei, Victor Parlicov declara că, deocamdată, Republica Moldova nu cumpără gaz, dar îl folosește pe cel din rezervă. Prețul este comparabil cu cel de la Gazprom de peste 600 USD pentru mia de metri cubi.

„Noi așteptăm când prețurile vor fi mici și când a fi momentul oportun vom cumpăra gaze pentru la iarnă, în condițiile în care la toamnă prețurile ar urma să crească din nou așa cum a fost anul trecut. Cert e că prețurile pentru consumatori vor fi mult mai bune față iarna trecută. Vom ști exact cu cât vor scădea tarifele când vom cumpăra gaz. Estimativ, tarifele ar trebuie să fie între 10 și 20 de lei”, spunea Parlicov.

În prezent, tariful la gaz pentru consumatori casnici este de 29,27 de lei metrul cub.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău