Dacă ți-e rușine cu numele de familie sau prenumele pe care-l ai, schimbă-l. Pașii pe care trebuie să-i parcurgi

25 Iul. 2024, 14:54
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
25 Iul. 2024, 14:54 // Actual //  bani.md

Dacă din anumite motive doriți să vă schimbați numele de familie sau prenumele, o puteţi face pe cale administrativă, la Agenția Servicii Publice.

ASP spune că numele de familie și prenumele poate fi modificat prin schimbarea acestuia pe cale administrativă, prin adoptarea unei decizii de către organul de stare civilă, sau ca efect al schimbării stării civile a persoanei (prin căsătorie sau prin  divorţ). Sunt necesare motive temeinice care să îndreptățească solicitantului să ceară schimbarea numelui sau a prenumelui.

Sunt considerate motive temeinice pentru schimbarea numelui sau prenumelui următoarele situații:

Când numele este format din expresii indecente, ridicole;

Când numele este pronunțat dificil;

Când solicitantul dorește să aibă un nume şi/sau prenume corespunzător naționalității pe care o are;

Când solicitantul dorește să poarte un nume de familie simplu în locul celui dublu;

Când solicitantul dorește să poarte numele soţului sau să alăture la numele său numele soţului (și nu a făcut asta în momentul înregistrării căsătoriei);

Când solicitantul dorește să revină la numele pe care l-a avut până la căsătorie (și nu a făcut asta în momentul pronunțării/înregistrării divorțului);

Când solicitantul dorește să poarte numele de familie al tatălui (mamei) vitreg sau altei persoane care a participat la educaţia solicitantului;

Când părinții au divorțat, iar copilul dorește să poarte numele mamei pe care aceasta l-a avut până la căsătorie (în situațiile copiilor cu capacitatea deplină de exercițiu – după împlinirea vârstei de 18 ani).

Nu sunt considerate motive temeinice pentru schimbarea numelui sau prenumelui următoarele situații:

Când solicitantul alege un nume sau prenume ce se pronunță dificil sau ridicol;

Când solicitantul este urmărit penal sau are antecedente penale şi nu este reabilitat;

Când în rezultatul schimbării numelui de familie prin conexare acesta va deveni compus din trei nume de familie;

Când solicitantul este căsătorit şi numele de familie, schimbarea  căruia se solicită, îl poartă după căsătorie şi soţul, care refuză să depună concomitent cerere de schimbare a numelui;

Când se solicită transliterarea numelui sau prenumelui cu caractere latine în baza regulilor ortografice ale unei limbi străine sau cu utilizarea semnelor diacritice.

Schimbarea numelui de familie şi/sau prenumelui copiilor cu vârsta între 16-18 ani se soluționează la cererea copilului, cu acordul scris al părinților acestora.

Conform datelor statistice, în perioada anilor 2020 şi până în prezent, au fost înregistrate în total 11947 acte de schimbare a numelui de familie şi/sau prenumelui: 2020 – 1994 acte, 2021 – 2705 acte, 2022 – 2726 acte, 2023 – 3032 acte, semestrul I 2024 – 1490 acte.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 13:22
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 13:22 // Actual //  Ursu Victor

Duma de Stat a Rusiei a adoptat în a treia lectură bugetul federal pentru anii 2025-2027, care prevede cheltuieli record pentru întreținerea armatei. Potrivit documentului, în 2025, autoritățile ruse intenționează să cheltuiască 13,5 trilioane de ruble pentru război și încă 3,5 trilioane de ruble pentru forțele de securitate.

Astfel, în 2025, aproximativ 40% din totalul cheltuielilor bugetului vor fi alocate pentru apărare și securitatea națională, sumă mai mare decât cheltuielile combinate pentru sănătate, politică socială și educație.

Cheltuielile sociale, inclusiv pensiile și diversele ajutoare, vor constitui aproximativ 6,5 trilioane de ruble, iar pentru sănătate sunt alocați aproximativ 1,8 trilioane de ruble, de două ori mai puțin decât pentru întreținerea forțelor de securitate.

Cheltuielile pentru întreținerea președintelui Vladimir Putin și a administrației sale în 2025 vor ajunge la aproape 31 miliarde de ruble, cu o creștere de 25,5% față de anul 2024.

În următorii doi ani, sunt prevăzute cheltuieli mari și pentru armată: în 2026 se vor aloca 12,8 trilioane de ruble, iar în 2027, 13,1 trilioane de ruble.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău