Dacă vrea să ocolească sancţiunile, Rusia se poate uita la Iran. Şi deja o face

16 Apr. 2022, 19:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
16 Apr. 2022, 19:10 // Actual //  bani.md

Până la războiul din Ucraina, Iranul era cea mai sancţionată ţară din lume. Acum că i-a luat locul, Rusia ar putea învăţa câte ceva din lunga experienţă a loialului său aliat cu constrângerile economice din partea Occidentului, scrie CNN.

Analiştii compară relaţia dintre cele două ţări cu o căsătorie de conveniență şi anticipează că ea va deveni tot mai puternică pe măsură ce războiul din Ucraina se va intensifica.

“Interesele comune în a o ajuta pe cealaltă să se sustragă sancţiunilor sunt importante pentru dinamica relaţiilor ruso-ucrainene.

Cel mai probabil această relaţie bilaterală se va întări pe măsură ce războiul din Ucraina va escalada, în special dacă discuţiile de la Viena nu vor reuşi să revigoreze JCPOA (Planul de acțiune cuprinzător comun din 2015, al cărui rol este acela de a împiedica Iranul să dezvolte arme nucleare – n.red.)”, spune Giorgio Cafiero, CEO al firmei de consultanţă Gulf State Analytics din Washington, pentru jurnaliştii britanici.

Una dintre cele mai dure lovituri pe care Rusia ar putea încă să o primească vizează piaţa energiei. Marea Britanie şi SUA au interzis deja importurile de petrol rusesc, iar Uniunea Europeană ia în considerare o măsură similară.

Într-o astfel de situaţie, pentru a supravieţui, Moscova ar putea face ce face deja Iranul, care, pentru a ocoli sancţiunile economice ale Occidentului şi a exporta ţiţei pe pieţele interzise, a recurs la practici precum dezactivarea sistemelor de identificare de pe nave şi transferarea încărcăturii de pe o navă pe alta în puterea nopţii sub diferite pavilioane.

Unii analişti spun că Rusia a luat-o deja pe urmele Iranului. Compania israeliană Windward susţine că a identificat în ultima lună mai multe transporturi de ţiţei plecate din porturile Rusiei care nu apăreau pe radare. Petrolierele implicate în aceste acţiuni au ajuns în America de Nord, Asia şi Europa.

Un alt tertip pe care l-a folosit Iranul a fost să-şi amestece ţiţeiul cu ţiţei din alte ţări în teritorii malaeziene îndepărtate şi să îl vândă pe pieţele internaţionale ca produs non-iranian. Ceea ce face deja şi Rusia, care îşi numeste mai nou petrolul “amestec leton” – conţine 49.99% petrol din Rusia şi a fost cumpărat de compania Shell cu sediul în Marea Britanie.

Să fi găsit atunci Rusia secretul invincibilităţii? Esfandyar Batmanghelidj, fondator şi CEO al think tankului Bourse & Bazaar Foundation din Londra, crede că nu.

“Principala lecţie pe care Rusia ar trebui să o înveţe din experienţa Iranului este că ocolirea sancţiunilor şi rezistenţa la sancţiuni sunt dificile”, spune Batmanghelidj, care atrage atenţia că astfel de practici reduc şansele de profit pe termen lung.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău