Danemarca deschide umbrela de apărare pentru Republica Moldova împotriva lui Putin

19 Mai 2023, 13:25
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
19 Mai 2023, 13:25 // Actual //  bani.md

Danemarca a anunțat că își propune inclusiv relații mai strânse cu țări precum Republica Moldova și Georgia ca parte a noii sale strategii de securitate națională menită să contracareze amenințarea rusă.

În noua strategie de politică externă și de securitate, guvernul de la Cophenhaga solicită mai multe exerciții militare comune și coordonarea planurilor de apărare cu vecinii săi nordici, arată news.ro.

„Odată cu aderarea Finlandei la NATO și a Suediei, care este pe cale de aderare, există o oportunitate istorică pentru noi de a ne apropia mai mult, într-o situație în care toate țările de la Marea Baltică, cu excepția Rusiei, sunt membre ale aceleiași alianțe de apărare”, a declarat ministrul de externe Lars Lokke Rasmussen.

Strategia prevede relații mai strânse cu țările baltice, precum și legături diplomatice mai strânse cu țări precum Moldova, statele din Balcanii de Vest și Georgia, pentru a contracara influența Rusiei.

Danemarca și-a deschis, luni, ambasadă în Georgia.

Danezii au decis anul trecut să adere la politica de apărare a Uniunii Europene, semnalând o schimbare în direcția aprofundării legăturilor în domeniul apărării ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina.

Danemarca colaborează deja cu Suedia, Norvegia și Finlanda pentru a crea o apărare aeriană nordică unificată. Cu toate acestea, NATO va continua să fie piatra de temelie a apărării și securității Danemarcei, Statele Unite rămânând cel mai important aliat al său în materie de securitate, a declarat marți ministrul de Externe de la Copenhaga.

Ultima strategie de politică externă și de securitate fusese prezentată de guvernul danez cu doar câteva săptămâni înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, în februarie anul trecut, așa că acum a fost acualizată ținând cont de noile evoluții.

Noua strategie recunoaște că Danemarca nu a luat suficient de în serios amenințarea la adresa securității din partea Rusiei în regiunea Mării Baltice și subliniază deficiențele în ceea ce privește capacitatea sa de a-și apăra propriul teritoriu.

De asemenea, Danemarca își propune să atingă un obiectiv de cheltuieli NATO de 2% din PIB până în 2030.

Documentul subliniază totodată că, urmare a sabotajului conductelor de gaz Nord Stream din septembrie anul trecut, este necesar să fie protejată infrastructura critică, în timp ce societatea daneză trebuie să fie mai bine pregătită pentru a face față amenințărilor cibernetice și teroriste, spionajului și campaniilor de propagandă.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

17 Iul. 2025, 10:45
 // Categoria: Oameni şi Idei // Autor:  Ursu Victor
17 Iul. 2025, 10:45 // Oameni şi Idei //  Ursu Victor

Platforma fintech Fagura, compania de microfinanțere controlată de Tudor Darie, fostul proprietar al mai multor afaceri media online, care facilitează împrumuturile și investițiile pentru antreprenori din România și Republica Moldova, a raportat o creștere accelerată în prima jumătate a anului 2025, dublându-și veniturile lunare recurente și stabilind recorduri succesive în volumul de investiții intermediate.

Potrivit fondatorului și CEO-ului Tudor Darie, citat de ZF, Fagura a atins în luna iunie venituri recurente de peste 42.000 de euro, comparativ cu aproximativ 20.000 de euro la începutul anului. În același timp, în luna iunie, platforma a intermediat aproape 650.000 de euro către IMM-uri, după un record anterior de 600.000 de euro în mai. Compania vizează pragul de 1 milion de euro investiții intermediate lunar până la sfârșitul anului.

Pe fondul acestei evoluții, Fagura se pregătește să lanseze în septembrie o nouă rundă de finanțare, estimată la 3–4 milioane de euro. Aproximativ 2 milioane ar urma să provină din fonduri noi („fresh money”), iar restul din capitalul deja atras prin „convertible notes” în 2024.

Motorul expansiunii rapide este integrarea tehnologiei avansate, în special a inteligenței artificiale. Fagura a lansat instrumente AI precum un asistent juridic („Legal AI”), un sistem de scoring bazat pe prezența online a firmelor și un widget AI dezvoltat în parteneriat cu Mastercard Strive, care va evalua în timp real eligibilitatea pentru finanțare a antreprenorilor din diverse sectoare.

Printre noutăți se numără și produsul Fagura Prime, destinat investitorilor sofisticați care doresc să investească sume mai mari de 10.000 de euro cu un randament anual fix de 8,5% în euro. Produsul este testat în Republica Moldova și va fi lansat curând și în România.

Tudor Darie, fost consilier pe IT al prim-ministrului din Republica Moldova, a subliniat și oportunitatea de digitalizare din România, criticând poziția slabă a țării în clasamentul european DESI. „Suntem pe ultimul loc în UE la digitalizarea serviciilor publice. România are nevoie de viziune, voință politică și o infrastructură digitală unificată,” a declarat acesta.

Tudor Darie a fost implicat în mai multe proiecte media ca Agora, UNIMEDIA și Privesc.EU, dar și în domeniul publicității online  ADCENTER sau e-commerce – ZAP.md.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | 31 DE SPORTIVI MOLDOVENI LA JOCURILE MONDIALE UNIVERSITARE DE VARĂ 2025
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA