Datoria de stat a atins un nou record. A ajuns la 80 miliarde de lei la sfârșitul lunii februarie

07 Apr. 2022, 10:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Apr. 2022, 10:20 // Actual //  Lupu Eduard

Datoria de stat a Republicii Moldova a atins 79,7 miliarde de lei la sfârșitul luni februarie cu 2 miliarde de lei mai mare față începutul anului curent și atins un nou record. Precedentul prag a fost de 79,2 miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor.

Majorarea datoriei de stat totale în ianuarie-februarie 2022 s-a datorat creșterii datoriei externe denominate în lei, în timp ce internă a scăzut. În special, datoria internă a scăzut cu 219,7 milioane de lei (-0,7%) – de la 33,2 miliarde de lei (sfârșitul lunii decembrie 2021) la 33 miliarde de lei (sfârșitul lunii februarie 2022).

În același timp, datoria externă exprimată în lei a crescut în aceeași perioadă cu 2 miliarde de lei (+4,9%) – de la 44 miliarde 471,3 milioane lei la 46 miliarde 650 milioane lei. În același timp, ponderea datoriei interne în totalul datoriei totale de stat a Republicii Moldova la sfârșitul lunii februarie 2022 a constituit 41,5% (42,2% luna precedentă), iar ponderea datoriei externe – 58,5% (57,8% luna precedentă).

Ponderea datoriei de stat totale în PIB până la sfârșitul lunii februarie 2022 este estimată la 27,8% față de 32,1% la sfârșitul anului 2021. La sfârșitul lunii februarie 2022, ponderea datoriei de stat cu scadența la un an era de 26,7% din volumul total, în timp ce Programul „Managementul datoriei publice în perspectivă pe termen mediu (2022-2024) prevede parametri de 20-30%.

Ponderea datoriei interne în totalul datoriei de stat totale a fost de 41,5% (parametrii aprobați anterior: 35-50%), iar ponderea specifică a datoriei externe într-o anumită monedă în totalul datoriei de stat externe până la sfârșitul lunii februarie 2022 a fost de 33% (parametrii aprobați: 20-45%).

Ponderea specifică a datoriei naționale cu dobândă variabilă a constituit 45,7% din volumul total al datoriei de stat până la sfârșitul lunii februarie 2022 (parametrii aprobați: 25-45%).

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

19 Aug. 2022, 17:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Aug. 2022, 17:39 // Actual //  Lupu Eduard

Mai multe femei din Republica Moldova, care s-au implicat din prima zi, alături de alte mii de femei din țara noastră, pentru a ajuta oamenii care au fugit din calea războiului din Ucraina, au vorbit despre experiența și motivația lor dar și importanța implicării fiecăruia dintre noi pentru a oferi sprijin oamenilor aflați în dificultate. Femeile s-au reunit în cadrul unui eveniment organizat de UN Women Moldova cu ocazia Zilei Mondiale a Asistenței Umanitare, sărbătorită anual la 19 august.

Astfel, UN Women a adus în vizor rolul primordial pe care îl au femeile din diferite domenii profesionale în implementarea și gestionarea răspunsului umanitar. Primare, gazde pentru persoanele refugiate, polițiste de frontieră, psihologe, toate aceste femei s-au trezit peste noapte lucrătoare umanitare și au reușit să asigure un răspuns eficient și demn.

Felicia Bechtold, secretară de stat la Ministerul Muncii și Protecției Sociale, a mulțumit pentru solidaritate tuturor femeilor, gazdelor, asistentelor sociale, primarelor, funcționarelor, organizațiilor non-guvernamentale și internaționale pentru ajutorul oferit persoanelor refugiate: „În toată această perioadă, multe femei s-au implicat foarte activ, am apreciat organizarea lor, omenia lor, dar și cât de mult suflet au depus pentru a ajuta refugiații.”

„Din primele zile ale crizei refugiaților am înțeles ce înseamnă empatia în servicul de forță pe care o aduce o femeie, eu am vazut cu propriii mei ochi de ce în toate țările civilizate avem atât de multe femei cu epoleți care lucrează în serviciile de forță, eu am văzut ce înseamnă să fii femeie cu epoleți și psihologă și cum să abordezi problema persoanelor care intrau în țară. Empatia, capacitatea de a vedea în suferința omului propria suferință e ceea ce s-a întâmplat cu toată comunitatea, cu persoanele cu epoleți și cele fără epoleți. Iar eu, în calitate de secretară de Stat a Ministerului Afecrilor Interne am fost nevoită să iau anumite decizii, unele din ele fără precedent, pe care mi le-am asumat”, a menționat Jana Costachi, secretară de stat la Ministerul Afacerilor Interne.

La eveniment au mai participat și femei refugiate care au reușit, datorită programelor și proiectelor susținute de UN Women, să-și găsească un loc de muncă sau fac voluntariat pentru a susține alte persoane nevoite să-și părăsească țara din cauza războiului.

„Ne dorim ca vocea acestor femei să fie auzită și să inspire și alți oameni pentru implicare activă prin donații, voluntariat, demersuri către autorități pentru ajutorarea refugiaților și a comunităților gazdă în necesitățile lor de zi cu zi. Acest război înseamnă un regres în materie de egalitate de gen, acces la drepturi și servicii, siguranță și bunăstare, în primul rând a femeilor. Crizele afectează în mod disproporționat femeile. Este important să ținem cont de elementele de gen atunci când oferim sprijin, atunci când ne programăm reusresele, intervențiile și programele. Femeile sunt agente ale schimbării și au un rol important în procesele desecuritate și pace.”, a menționat Svetlana Andrieș, specialistă programe UN Women.

Este esențial ca femeile să participe în mod egal la planificarea și luarea deciziilor în ceea ce privește răspunsul la nevoile umanitare, iar conducerea și contribuțiile lor să fie recunoscute și apreciate. Femeile și fetele joacă un rol cheie în supraviețuirea și reziliența comunităților afectate de criză. Atunci când criza lovește, femeile sunt adesea primele care răspund. De asemenea, acestea sunt afectate în mod disproporționat de conflicte. Aceste roluri multiple trebuie reflectate pe parcursul întregului proces de planificare și implementare a răspunsului umanitar.

Ziua Mondială a Asistenței Umanitare este sărbătorită în fiecare an la 19 august, reunind parteneri din întregul sistem umanitar pentru a promova supraviețuirea, bunăstarea și demnitatea persoanelor afectate de crize și pentru siguranța și securitatea lucrătorilor umanitari. Este o sărbătoare globală a oamenilor care ajută oamenii.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău