Datoria de stat a atins un nou record. A ajuns la 80 miliarde de lei la sfârșitul lunii februarie

07 Apr. 2022, 10:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
07 Apr. 2022, 10:20 // Actual //  Lupu Eduard

Datoria de stat a Republicii Moldova a atins 79,7 miliarde de lei la sfârșitul luni februarie cu 2 miliarde de lei mai mare față începutul anului curent și atins un nou record. Precedentul prag a fost de 79,2 miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului Finanțelor.

Majorarea datoriei de stat totale în ianuarie-februarie 2022 s-a datorat creșterii datoriei externe denominate în lei, în timp ce internă a scăzut. În special, datoria internă a scăzut cu 219,7 milioane de lei (-0,7%) – de la 33,2 miliarde de lei (sfârșitul lunii decembrie 2021) la 33 miliarde de lei (sfârșitul lunii februarie 2022).

În același timp, datoria externă exprimată în lei a crescut în aceeași perioadă cu 2 miliarde de lei (+4,9%) – de la 44 miliarde 471,3 milioane lei la 46 miliarde 650 milioane lei. În același timp, ponderea datoriei interne în totalul datoriei totale de stat a Republicii Moldova la sfârșitul lunii februarie 2022 a constituit 41,5% (42,2% luna precedentă), iar ponderea datoriei externe – 58,5% (57,8% luna precedentă).

Ponderea datoriei de stat totale în PIB până la sfârșitul lunii februarie 2022 este estimată la 27,8% față de 32,1% la sfârșitul anului 2021. La sfârșitul lunii februarie 2022, ponderea datoriei de stat cu scadența la un an era de 26,7% din volumul total, în timp ce Programul „Managementul datoriei publice în perspectivă pe termen mediu (2022-2024) prevede parametri de 20-30%.

Ponderea datoriei interne în totalul datoriei de stat totale a fost de 41,5% (parametrii aprobați anterior: 35-50%), iar ponderea specifică a datoriei externe într-o anumită monedă în totalul datoriei de stat externe până la sfârșitul lunii februarie 2022 a fost de 33% (parametrii aprobați: 20-45%).

Ponderea specifică a datoriei naționale cu dobândă variabilă a constituit 45,7% din volumul total al datoriei de stat până la sfârșitul lunii februarie 2022 (parametrii aprobați: 25-45%).

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău