Datoria la gaz a fortăreței transnistrene a urcat la 7,6 miliarde USD. Profit fabulos pentru Gazprom – 29 miliarde USD

29 Apr. 2022, 13:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Apr. 2022, 13:39 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom, compania de furnizare a gazelor naturale din Rusia, a profitat enorm de pe urma crizei energiei. Anul trecut, ca urmare a scumprii prețurilor la gazele furnizate, compania rusească de stat a obținut cîștiguri de aproape 29 de miliarde de dolari americani. Creșterea a fost imensă raportat la anul financiar precedent, 2020.

Grupul rusesc Gazprom a raportat, joi, 28 aprilie, că profitul său net a ajuns până la 2.093 miliarde de ruble (29 de miliarde de dolari) în 2021. Creșterea este imensă, raportat la anul precedent, 2020, când compania de stat rusească a înregistrat un profit de „doar” 135,34 miliarde ruble.

Reducerea câștigurilor în anul 2020 s-a datorat pandemiei de coronavirus. Aceasta în vreme ce rezultatele excepționale de anul trecut au fost înregistrate graţie creşterii preţurilor la petrol şi gaze naturale, după cum transmite Reuters.

„Principalul factor care a afectat rezultatele financiare a fost creşterea preţurilor la gaze şi petrol. Asta a condus la creşterea vânzărilor dar şi la o creştere a costurilor pentru achiziţiile de gaze şi petrol”, a informat Gazprom.

Compania controlată de statul rus a mai informat că vânzările sale au crescut cu 62%, anul trecut, până la 10.241 miliarde de ruble. Este cel mai mare rezultat anual pe care l-a înregistrat vreodată. De asemenea, profitul operaţional a crescut de patru ori, până la 2.411 miliarde de ruble.

Livrările din Rusia reprezintă aproximativ 40% din importurile de gaze naturale ale statelor membre ale Uniunii Europene.

Raportul Gazprom relevă că veniturile din exportul de gaze în Republica Moldova au crescut anul trecut de 2,2 ori şi au constituit 53,94 miliarde de ruble – 726 mil. USD.

Datoriile Moldovagaz, înainte de deducerea provizionului pentru pierderile de credit așteptate, s-au ridicat la finele anului 2021 la 564,59 miliarde de ruble aproximativ 7,6 miliarde USD, cu circa 10,5% mai mult.

Potrivit Gazprom, datoria debitoare a Moldovagaz, fără provizioane pentru pierderile de credit așteptate, s-a ridicat la 2,7 miliarde de ruble la sfârșitul anului 2021.

Datoria de 7,6 miliarde USD este a regiunii transnistrene. Enclava nu plătește gazul consumat, întreaga datorie, acumulându-se pe seama Moldovagaz. Experții de la Chișinău susțin că anumite grupări de la Kremlin câștigă sume uriașe din Transnistria. Potrivit lor, aceștia storc bani mari din Centrala de la Cuciurgan și Uzina Metalugrică, precum și din fermele de criptomonede amplasate în regiunea transnistreană, care consumă (fără să achite) aproximativ 10% din curentul electric produs de Cuciurgan.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

11 Aug. 2022, 17:29
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
11 Aug. 2022, 17:29 // Actual //  Lupu Eduard

Rusia a anunțat joi că a refuzat o ofertă elvețiană de a reprezenta interesele ucrainene la Moscova și interesele rusești la Kiev fiindcă nu mai consideră Elveția o țară neutră, relatează Reuters.

Țara cantoanelor are o lungă tradiție diplomatică de a acționa ca intermediar între țările ale căror relații s-au deteriorat sau rupt însă Ivan Neciaev, unul dintre purtătorii de cuvânt ai ministerului rus de Externe, spune că acest lucru nu este posibil în situația de față.

„Elvețienii au fost într-adevăr interesați de opinia noastră privind o posibilă reprezentare a intereselor Ucrainei în Rusia și ale Rusiei în Ucraina”, le-a spus acesta joi reporterilor.

„Am răspuns foarte clar că din păcate Elveția și-a pierdut statutul de stat neutru și nu poate acționa ca intermediar sau reprezentat al nostru”, a relatat el.

Presa din Elveția a scris anterior că obiectivul principal al propunerii elvețiene viza posibilitatea ca ucrainenii care locuiesc în Rusia să primească servicii consulare la ambasada elvețiană din Moscova.

Elveția a anunțat pe 28 februarie că, deși nu este un stat membru al blocului comunitar, va aplica toate sancțiunile decise de Uniunea Europeană împotriva Rusiei. Anunțul a venit după ce la doar o zi după declanșarea invaziei pe 24 februarie, Berna afirmase inițial că nu intenționează să facă acest lucru.

Elveția spune că nu a renunțat la neutralitatea sa istorică

În martie Elveția a decis să se alinieze inclusiv sancțiunilor UE impuse Rusiei în ceea ce privește bunurile de lux, deși țara cantoanelor este un producător important de astfel de produse.

Însă guvernul elvețian a afirmat că nu va trata răniți de război ucraineni după ce a primit o solicitare în acest sens de la NATO în luna iulie.

La începutul lui august președintele elvețian Ignazio Cassis a declarat că, în pofida sancţiunilor impuse de țara sa împotriva Rusiei şi a viitoarei sale intrări în Consiliul de Securitate al ONU, Elveţia „este în continuare neutră”.

El a subliniat distincţia între „neutralitatea” militară şi condamnarea unei încălcări a dreptului internaţional.

Declarațiile sale au venit în contextul în care Elveția tocmai se alăturase și celui de-al șaptelea pachet de sancțiuni decis de UE împotriva Rusiei despre care Moscova a afirmat că va avea „consecințe devastatoare” asupra economiei globale.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău