De ce a pierdut Rusia atât de mulți generali în conflictul din Ucraina – șeful serviciilor de informații SUA

10 Mai 2022, 22:10
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
10 Mai 2022, 22:10 // Actual //  bani.md

Ucraina a ucis între „opt și zece” generali ruși în timpul conflictului aflat în desfășurare în Ucraina, a declarat marți locotenentul general Scott Berrier, șeful Agenției de Informații pentru Apărare din SUA, în fața comisiei pentru serviciile armate din Senatul american, relatează CNN.

Oficialii americani au urmărit îndeaproape creșterea numărului de decese în rândul generalilor din armata rusă – un număr neobișnuit de mare pentru o armată modernă, care depășește cu mult numărul de generali americani pierduți în 20 de ani de conflict în Afganistan.

De ce a pierdut Rusia atât de mulți generali
Unii oficiali americani au atribuit această cifră atipic de mare parțial sprijinului informațional furnizat de Statele Unite, în timp ce alții cred că este din cauza faptului că generalii ruși sunt forțați să opereze mult mai adând în zona de conflict decât ar fi de așteptat în mod normal pentru a motiva trupele lor.

Întrebat de senatorul GOP din Arkansas Tom Cotton dacă Rusia pierde atât de mulți generali pentru că trebuie să înainteze atât de mult în zona de conflict pentru a „se asigura că ordinele lor sunt executate”, locotenentul general Scott Berrier a răspuns afirmativ.

În general, Berrier a spus că Ucraina trimite soldați motivați în conflict – chiar dacă armata sa este mult mai mică decât forța rusă.

Berrier a mai spus că ucrainenii înțeleg cum să își apere națiunea. „Nu sunt sigur că soldații ruși din raioanele militare îndepărtate ale Rusiei înțeleg cu adevărat asta.”

Anterior, generalul în rezervă James Stavridis, fost comandant suprem al NATO în Europa, susține că „incompetența uimitoare” a armatei ruse în Ucraina a dus la o pierdere de generali și alți ofițeri superiori fără precedent în istoria modernă.

„În istoria modernă, nu există nicio situație comparabilă în ceea ce privește moartea generalilor. Am văzut de partea rusă, într-o perioadă de două luni, cel puțin o duzină, dacă nu mai mulți, de generali ruși uciși”, a afirmat Stavridis într-un interviu difuzat duminică de postul de radio american WABC 770 AM.

Pentru comparație, Stavridis a citat recentele conflicte în care au fost implicate Statele Unite, afirmând că „nici un general nu a fost pierdut în luptă” în războaiele americane din Afganistan și Irak.

Realitatea Live

05 Iul. 2025, 09:05
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
05 Iul. 2025, 09:05 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Premier Energy și FEE Nord au depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică cereri oficiale de reducere a tarifelor reglementate, invocând scăderea costurilor de achiziție pentru perioada iunie-decembrie 2025.

FEE Nord (operatorul de stat care deservește raioanele din nord) propune micșorări de aproape 10 % pentru consumatorii racordați la joasă tensiune și până la 14,7 % la intrarea în rețeaua de transport. Concret, prețul solicitat la punctele de intrare în rețelele de transport este de 264 bani/kWh, față de 310 bani/kWh în prezent; la ieșirea din transport – 289 bani/kWh (-13,5 %); pentru consumatorii de medie tensiune – 318 bani/kWh (-12,6 %); iar pentru cei de joasă tensiune – 422 bani/kWh (-9,8 %).

Premier Energy, care alimentează centrul, sudul și municipiul Chișinău, solicită reduceri mai temperate, de circa 4-6 %. Noile tarife propuse sunt: 285 bani/kWh la intrarea în rețelele de transport (-5,6 %), 309,54 bani/kWh la ieșire (-5,0 %), 312,49 bani/kWh pentru consumatorii de înaltă tensiune (-5,0 %), 333,83 bani/kWh pentru medie tensiune (-4,9 %) și 393,76 bani/kWh pentru joasă tensiune (-4,0 %). Prețul mediu al serviciului universal ar scădea astfel la 374,45 bani/kWh, cu 8,7 % sub nivelul actual de 4,10 lei/kWh (410 bani).

Premier Energy contestă premisele de preț transmise de furnizorul central Energocom, susținând că valorile estimate pentru energia de pe bursa OPCOM ar fi „subestimate”, mai ales pentru lunile de vârf ale anului, și cere ANRE să ia în calcul calculele proprii, bazate pe un curs de 19,90 MDL/EUR și pe o majorare de 22 % a cotațiilor bursiere.

În prezent, tariful la  energia elecctrică este de 4,10 lei/kWh pentru curentul furnizat de Premier Energy, dar cu o compensație aplicată, consumatorii plătesc efectiv 2,34 lei/kWh până la finalul anului. 4,68 lei/kWh achită consumatorii pentru energia furnizată de FEE Nord (în nordul țării), tarif compensat la 2,84 lei/kWh.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO