De la 4,30 de bani la 9 -10 lei. Atât ar putea plăti moldovenii pentru un m³ de gaze naturale. Anunțul Moldovagaz

05 Nov. 2021, 14:16
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
05 Nov. 2021, 14:16 // Actual //  MD Bani

Moldovagaz va solicita Agenției Naționale de Reglementare în Energetică (ANRE) acordul de majorare a tarifului la gaze pentru consumatorii finali de la 4,30 de bani la 9-10 lei. Anunțul a fost făcut astăzi de către directorul Moldovagaz, Vadim Ceban, în cadrul unei emisiuni radiofonice, scrie Realitatea.md.

Potrivit lui Ceban, Moldovagaz va solicita ANRE majorările anunțate în după amiaza zilei de astăzi, 5 noiembrie.

Totodată, directorul Moldovagaz menționează că, potrivit contractului încheiat între Chișinău și Gazprom, prețul de achiziție va fi stabil de 450 de dolari pentru mia de metri cub și nu va ajunge la 600 de dolari așa cum se vehicula în presă.

Totuși, Vadim Ceban afirmă că, lunar prețul la procurarea cazului rusesc va fi ajustat conform vânzărilor de pe piața internațională, însă acest lucru nu va afecta prețul final pentru consumatori. Adică, prețul solicitat acum de Moldovagaz, pentru majorarea tarifului include și potențiale creșteri la bursele internaționale.

„Nu e secret mare cât vom solicita ca să fie majorat prețul. În jurul acelor cifre menționate în mass-media: 9-10 lei, care sunt pentru diferite categorii de consumatori. Cifra concretă va fi anunțară după amiază. Ideea noastră este că trebuie să fie o stabilitate pe parcursul unei perioade mai lungi – de exemplu un an, fapt pentru care cerem acest preț sa nu fie nevoie de intervenit de fiecare dată cu ajustări”, a spus Vadim Ceban.

Amintim că, la sfârșitul săptămânii trecute, Republica Moldova a reușit să ajungă la un numitor comun cu Federația Rusă în privința semnării unui noi contract de furnizare a gazelor de către Gazprom țării noastre. Contractul semnat prevede că, Moldova va achita din luna noiembrie 450 de dolari pentru mia de metri cub de gaz rusesc, iar în funcție de evoluția prețurilor la bursa internațională acesta va fi ajustat prin scădere. Contractul a fost semnat pentru o perioadă de 5 ani.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO