De la școală la locul de muncă. Rolul decisiv al companiilor în Învățământul Dual

31 Dec. 2024, 10:21
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
31 Dec. 2024, 10:21 // Actual //  bani.md

Învățământul Dual reprezintă o inițiativă inovatoare implementată de Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova (CCI a RM) și schimbă traiectoria educației profesionale și a formării tinerilor prin colaborarea strânsă cu Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova.

CCI a RM creează un cadru solid pentru integrarea tinerilor pe piața muncii și promovează parteneriate durabile între sectorul educațional și mediul de afaceri.

„Beneficii au ambele părți: și companiile, care pregătesc cadre conform cerințelor proprii, dar și elevii, care devin angajați încă din timpul studiilor, primesc o bursă, și beneficiază de cazare”, explică Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie a Republicii Moldova. 

Vladimir Hinculov, director al departamentului post-vânzare din cadrul DAAC Hermes, confirmă impactul pozitiv al acestui sistem care se răsfrânge și asupra companiei pe care o gestionează.

Considerăm că Învățământul Dual este cel mai scurt și efectiv drum pentru a avea specialiști pregătiți conform necesităților noastre. Avem deja 10 elevi implicați, care participă activ la procesele din companie, sub supravegherea unui mentor”.

Învățământul Dual contribuie la consolidarea meseriilor tradiționale. Brutăria Bardar este unul dintre exemplele de succes în acest sens. Administratorul brutăriei, Victor Nistorică menționează:

„Încercăm să expunem elevii la toate etapele procesului de producție, iar pe termen lung ne dorim ca ei să devină angajați ai brutăriei noastre. În acest an de studii avem 10 elevi de la două școli profesionale”.

CCI a RM asigură și pregătirea maiștrilor-instructori din companii care vor ghida elevii. Nina Sîrbu, șefa unei filiale de farmacie, se numără printre aceștia:

Voi fi maistru-instructor pentru a ghida și evalua elevii în activitatea lor profesională. Aceste cursuri ne învață cum să evaluăm și să interacționăm eficient cu ei”.

Tatiana Colesnic, reprezentanta altei companii, adaugă: „Rolul maistrului este de a crea un climat psihologic favorabil și de a transmite cunoștințe practice esențiale”.

Elena Movileanu, șefa secției Învățământ Dual din cadrul CCI a RM, lansează un apel companiilor din țară: „Camera de Comerț și Industrie invită toate companiile să dezvolte Învățământul Dual, un sistem educațional inovator care contribuie la formarea unei generații de specialiști competitivi pe piața muncii”.

Companiile interesate să participe în program pot completa formularul de înregistrare pe site-ul oficial www.chamber.md.

 

Învățământul Dual nu doar că răspunde nevoilor pieței muncii, dar și oferă tinerilor moldoveni un viitor sigur și stabil. Acest program reprezintă un exemplu concret de colaborare între sectorul educațional și mediul de afaceri, construind un viitor mai bun pentru tinerii din țara noastră.

În anul de studii 2024-2025, circa 2400 de elevi din cadrul a 40 de instituții de învățământ profesional tehnic în parteneriat cu 170 de unități economice, promovează învățământul dual.

Notă: Învățământul dual este o formă alternativă în cadrul sistemului de învățământ profesional tehnic și se organizează prin acordarea instruirii teoretice și a celei practice în cadrul instituției de învățământ profesional tehnic și al agentului economic, cu utilizarea mijloacelor acestuia, în vederea obținerii de cunoștințe, deprinderi și competențe.

Realitatea Live

06 Iul. 2025, 09:02
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
06 Iul. 2025, 09:02 // Actual //  Ursu Victor

România continuă să fie una dintre destinațiile preferate ale moldovenilor. Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică din România, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2025, 37.867 de turiști din Republica Moldova au fost cazați în structurile de primire turistică din România, inclusiv în apartamente și camere de închiriat.

Astfel, Republica Moldova se află pe locul 8 în clasamentul celor mai importante surse de turiști străini pentru România, devansând țări precum Spania, Ucraina, Bulgaria sau Turcia.

În total, în această perioadă, sosirile în structurile de primire turistică din România au însumat 4,49 milioane de persoane, în creștere cu 0,8% față de perioada similară din 2024. Turiștii străini au reprezentat 19,2% din total, iar cei din Republica Moldova au avut o prezență tot mai vizibilă în peisajul turistic românesc, scrie economica.net.

Datele arată că orașele cele mai vizitate au fost Bucureștiul, Brașovul și Clujul, iar durata medie a șederii pentru turiștii străini a fost de 2,1 zile.

Creșterea numărului de turiști moldoveni în România reflectă nu doar proximitatea geografică și legăturile culturale, ci și diversificarea ofertelor turistice și a facilităților de cazare din țara vecină. Tendința ar putea continua și în sezonul estival, când litoralul românesc devine o atracție majoră pentru turiștii din regiune.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO