De unde face rost Prigojin de mai multă „carne de tun” pentru Bahmut

06 Mart. 2023, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Mart. 2023, 05:15 // Actual //  bani.md

Grupul Wagner ar fi deschis cel puțin trei noi centre de recrutare în cluburi sportive din Rusia în ultimele zile, pentru a îngroșa rândurile în gruparea paramilitară fondată de Evgheni Prigojin, după ce i-a fost interzis să recruteze prizoneri, notează ISW.

Grupul Wagner ar fi deschis cel puțin trei noi centre de recrutare în cadrul unor cluburi sportive rusești începând cu 2 martie.

Se pare că noile centre de recrutare se află la baza sportivă Dinamo din Samara, la clubul sportiv Antares din Rostov-pe-Don și în clădirea Federației ruse de box din Tiumen.
Probabil că în acest fel Prigojin încearcă să compenseze scăderea numărului de oameni recrutați după ce la începutul anului i-a fost tăiat accesul la deținuții din coloniile penale din Rusia.

Faptul că Wagner a început să coopereze cu cluburile sportive pentru a recruta noi luptători, a fost anunțat chiar de fondatorul grupului, Evgheni Prigojin, la 2 martie, notează Meduza.

Condiția fizică a noi recruți, testată la sălile sportive

El a adăugat că va fi testată condiția fizică a celor care doresc să se alăture oamenilor săi care deja luptă în Ucraina și despre care presa a scris că este „carne de tun”.

Prigojin a insinuat vineri că oficialii ruși au interzis Grupului Wagner să recruteze prizonieri, la fel cum Ministerul rus al Apărării a sabotat aprovizionarea cu muniție a forțelor sale din Bahmut, unde se dau lupte sângeroase.

Șeful Wagner a anunțat la 9 februarie că a încetat complet să recruteze prizonieri, dar nu a preciat că acest lucru ar fi rezultatul unei interdicții a guvernului rus la acel moment.

Prizonierii sunt recrutați în armata rusă de Ministerul rus al Apărării, potrivit relatărilor din presa rusă.

Amenințările lui Prigojin

Într-o nouă înregistrare video publicată sâmbătă, Prigojin a lansat un atac fără precedent la adresa Kremlinul chiar în momentul în care trupele sale par să aducă Moscovei mult dorita victorie pe câmpul de luptă după o perioadă îndelungată de poticneli și eșecuri prin cucerirea orașului Bahmut, unde se dau bătălii sângeroase.
La doar o zi după ce anunțase că Bahmutul este „practic înconjurat” și îi cerea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să își retragă trupele, fondatorul grupului paramilitar Wagner aparent amenință Kremlinul în privința unor consecințe dramatice cu care s-ar confrunta Rusia dacă oamenii lui s-ar retrage din Bahmut.

În înregistrarea făcută într-o cameră întunecată, Prigojin își laudă mercenarii fără de care „s-ar prăbuși întreg frontul până la granițele Rusiei sau chiar mai departe”.

„Dacă Wagner se retrage acum din Bahmut, întregul front se va prăbuși. Situația va fi neplăcută pentru toate formațiunile militare care protejează interesele Rusiei”, a adăugat el, susținând că armata rusă va fi forțată să stabilizeze frontul” în timp ce „Crimeea va cădea” și vor exista „multe alte cataclisme”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Iul. 2025, 18:52
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
04 Iul. 2025, 18:52 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Sezonul 2025 al cireșelor aduce provocări și oportunități pentru producătorii moldoveni, în contextul unor fluctuații semnificative pe piața internațională, anunță Asociația Moldova Fruct.

Deși exporturile în volum au scăzut față de anul trecut – doar 8000 de tone față de 10.000 de tone în iunie 2024 – valoarea totală a exporturilor a crescut spectaculos, ajungând la 20 milioane de dolari, față de 13 milioane în aceeași perioadă a anului trecut. Creșterea cu 51,4% a prețului mediu de export a compensat pierderile cantitative.

Situația regională a influențat direct acest salt valoric. În timp ce Italia se bucură de un sezon bogat și o cerere crescută, alte țări importante producătoare, precum Grecia și Turcia, au fost afectate sever de condițiile meteo extreme din primăvară. Inclusiv recolta din Republica Moldova a fost influențată de acești factori, cu efecte asupra volumelor disponibile pentru export.

Pe lângă valoarea crescută, o schimbare notabilă este și în structura geografică a exporturilor. Dacă în 2024 84% din cireșe mergeau spre țările CSI, în 2025 ponderea a scăzut la 70%. În schimb, livrările către statele din Uniunea Europeană s-au majorat de la 16% la 28%. Printre noile piețe se numără Italia, Croația, Serbia, Bosnia și Danemarca.

Piața din România s-a remarcat printr-o evoluție spectaculoasă: în iunie 2025 au fost exportate 1666 tone de cireșe moldovenești, de aproape două ori mai mult decât în aceeași lună din 2024 (842 tone), iar valoarea acestora a crescut cu 65%.

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO