De unde face rost Prigojin de mai multă „carne de tun” pentru Bahmut

06 Mart. 2023, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
06 Mart. 2023, 05:15 // Actual //  bani.md

Grupul Wagner ar fi deschis cel puțin trei noi centre de recrutare în cluburi sportive din Rusia în ultimele zile, pentru a îngroșa rândurile în gruparea paramilitară fondată de Evgheni Prigojin, după ce i-a fost interzis să recruteze prizoneri, notează ISW.

Grupul Wagner ar fi deschis cel puțin trei noi centre de recrutare în cadrul unor cluburi sportive rusești începând cu 2 martie.

Se pare că noile centre de recrutare se află la baza sportivă Dinamo din Samara, la clubul sportiv Antares din Rostov-pe-Don și în clădirea Federației ruse de box din Tiumen.
Probabil că în acest fel Prigojin încearcă să compenseze scăderea numărului de oameni recrutați după ce la începutul anului i-a fost tăiat accesul la deținuții din coloniile penale din Rusia.

Faptul că Wagner a început să coopereze cu cluburile sportive pentru a recruta noi luptători, a fost anunțat chiar de fondatorul grupului, Evgheni Prigojin, la 2 martie, notează Meduza.

Condiția fizică a noi recruți, testată la sălile sportive

El a adăugat că va fi testată condiția fizică a celor care doresc să se alăture oamenilor săi care deja luptă în Ucraina și despre care presa a scris că este „carne de tun”.

Prigojin a insinuat vineri că oficialii ruși au interzis Grupului Wagner să recruteze prizonieri, la fel cum Ministerul rus al Apărării a sabotat aprovizionarea cu muniție a forțelor sale din Bahmut, unde se dau lupte sângeroase.

Șeful Wagner a anunțat la 9 februarie că a încetat complet să recruteze prizonieri, dar nu a preciat că acest lucru ar fi rezultatul unei interdicții a guvernului rus la acel moment.

Prizonierii sunt recrutați în armata rusă de Ministerul rus al Apărării, potrivit relatărilor din presa rusă.

Amenințările lui Prigojin

Într-o nouă înregistrare video publicată sâmbătă, Prigojin a lansat un atac fără precedent la adresa Kremlinul chiar în momentul în care trupele sale par să aducă Moscovei mult dorita victorie pe câmpul de luptă după o perioadă îndelungată de poticneli și eșecuri prin cucerirea orașului Bahmut, unde se dau bătălii sângeroase.
La doar o zi după ce anunțase că Bahmutul este „practic înconjurat” și îi cerea președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să își retragă trupele, fondatorul grupului paramilitar Wagner aparent amenință Kremlinul în privința unor consecințe dramatice cu care s-ar confrunta Rusia dacă oamenii lui s-ar retrage din Bahmut.

În înregistrarea făcută într-o cameră întunecată, Prigojin își laudă mercenarii fără de care „s-ar prăbuși întreg frontul până la granițele Rusiei sau chiar mai departe”.

„Dacă Wagner se retrage acum din Bahmut, întregul front se va prăbuși. Situația va fi neplăcută pentru toate formațiunile militare care protejează interesele Rusiei”, a adăugat el, susținând că armata rusă va fi forțată să stabilizeze frontul” în timp ce „Crimeea va cădea” și vor exista „multe alte cataclisme”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

22 Nov. 2024, 12:32
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
22 Nov. 2024, 12:32 // Actual //  Ursu Victor

Deși sistemul bancar din Republica Moldova oferă dobânzi competitive, 90% din creditele noi accesate de agenții economici sunt destinate să acopere datoriile anterioare, iar doar 10% reprezintă finanțări noi. Mai mult, valoarea acestora este semnificativ mai mică decât depozitele bancare ale acestora, ceea ce indică o problemă economică profundă.

În cadrul emisiunii „Analize economice cu Veaceslav Ioniță”, expertul în politici economice a explicat că agenții economici au mai multe depozite decât credite, ceea ce este un semnal îngrijorător pentru economia țării. „Acest fenomen nu a mai fost înregistrat vreodată și reflectă o temere profundă a mediului de afaceri față de investiții”, a declarat Ioniță.

Analizând evoluția creditelor accesate, expertul a menționat că, deși volumul acestora a crescut semnificativ în ultimii ani, creditarea reală a fost extrem de scăzută. Astfel, din 2020 până în prezent, agenții economici au luat credite noi de 157,5 miliarde de lei, dar au întors datoriile vechi în valoare de 141,3 miliarde de lei, ceea ce face ca creditarea reală să fie de doar 16,2 miliarde de lei.

În ceea ce privește creditarea netă, Ioniță a subliniat faptul că în 2024, în primele trei trimestre, agenții economici au efectuat depozite bancare de 2,8 miliarde de lei, ceea ce a făcut ca creditarea netă să devină negativă, adică agenții economici au depozitat mai mulți bani în bănci decât au luat sub formă de credite.

„Această tendință de creditare netă negativă a persistat în 12 trimestre consecutive din 2020 până în prezent, ceea ce reflectă o fragilitate a mediului de afaceri și o lipsă de încredere în economia locală”, a adăugat expertul.

Veaceslav Ioniță a subliniat că acest fenomen este un semn clar al unei economii vulnerabile, în care agenții economici nu sunt dispuși să facă investiții, iar acest lucru se reflectă în creditarea netă scăzută și volumul în creștere al depozitelor bancare. În acest context, Ioniță a avansat prognoza că este nevoie de cel puțin zece ani pentru ca economia Moldovei să se restabilească la nivelul înregistrat înainte de criza bancară din 2014.

„În ciuda creșterii creditării, situația nu va începe să se îmbunătățească semnificativ până când creditarea netă nu va deveni pozitivă, ceea ce poate să se întâmple abia în 2025, dar cu o tendință clară de însănătoșire a economiei”, a concluzionat Ioniță.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală