Degustări, excursii și oaspeți! Vinăriile din țară care au pregătit un program special pentru Ziua Națională a Vinului

01 Oct. 2021, 10:02
 // Categoria: Au Bani // Autor:  MD Bani
01 Oct. 2021, 10:02 // Au Bani //  MD Bani

În fiecare an, în primul weekend din luna octombrie, în Republica Moldova se sărbătorește Ziua Națională a Vinului. De obicei, evenimentul festiv se organiza în Piața Marii Adunări Naționale, însă, în acest an, sărbătoarea a fost anulată în contextul situației epidemiologice. Totuși, fiecare vinărie are pregătit un program în acest weekend. În acest sens, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, Cristina Frolov a venit cu un mesaj de felicitare.

În cele două decenii, Ziua Națională a Vinului a celebrat tradiţiile vinificaţiei în Moldova, dedicarea, pasiunea viticultorului şi a vinificatorului. Ca şi în anul precedent, ţinând cont de contextul pandemic, Ziua Națională a Vinului se mută din Piaţa Marii Adunări la vinării, vinoteci şi în casele moldovenilor, devenind cu adevărat o sărbătoare naţională, a tuturor, sărbătorită în toată ţara.

„Ziua Națională a Vinului a devenit deja o tradiție frumoasă și un omagiu adus muncii asidue a viticultorilor și vinificatorilor. Aduc sincere mulțumiri tuturor producătorilor de vin, cât și celor care sprijină Wine of Moldova, pentru că promovați cu mândrie imaginea Republicii Moldova. Suntem alături de producătorii noştri, le apreciem efortul și succesele, rezultatele frumoase care le-au deschis drumul spre pieţele internaţionale. Această sărbătoare are o însemnătate deosebită pentru noi toți, și poartă în sine inițiativa de a continua promovarea și consolidarea imaginii țării ca un important stat vitivinicol, celebrând în siguranță, alături de cei dragi”, a venit cu un mesaj de felicitare Cristina FROLOV, director IP Oficiul Național al Viei și Vinului.

Astfel, în primul weekend a lui octombrie, vinăriile şi vinotecile din ţară vor întâmpina oaspeţii cu uşile deschise, oferind un program special – degustări şi meniu de sărbătoare, excursii, oferte speciale, reduceri la gama de produse.

Vinăriile care deja şi-au anunţat programul pentru 2-3 octombrie, respectând normele de siguranță sunt: Basavin, Château Vartely, Purcari Wine Bar, Castel Mimi, Cricova, Chateau Cojușna, vinăria ATU, Vinăria Mileștii Mici, Vinăria Tronciu, Land of Basarabia, Crama Mircești, Vinăria Divus, Karaga Gani, Vinuri de Comrat, dar și multe altele.

Totodată, ediţia aniversară a sărbătorii naționale vine cu o identitate vizuală nouă, creată de către Eugen Boico.

Realitatea Live

03 Apr. 2025, 17:41
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
03 Apr. 2025, 17:41 // Actual //  Ursu Victor

Grupul OPEC+, care reunește 23 de state exportatoare de petrol, inclusiv Rusia și Arabia Saudită, a anunțat joi o majorare spectaculoasă a producției de țiței, începând cu luna mai – cea mai mare din ultimii cinci ani. Decizia vine la scurt timp după apelurile insistente ale fostului președinte american, Donald Trump, ca statele cartelului să crească producția și să contribuie la scăderea prețurilor.

Potrivit anunțului, opt țări membre OPEC+, printre care Arabia Saudită, Rusia, Emiratele Arabe Unite, Kuweit și Irak, vor crește producția zilnică cu 411.000 de barili – de trei ori mai mult decât planul inițial, care prevedea o majorare lunară de 138.000 de barili.

Este cea mai amplă creștere a ofertei de petrol de la revenirea post-pandemie din 2020, când OPEC+ a început să reintroducă volumele tăiate în timpul crizei sanitare.

Valul de petrol care urmează să inunde piața globală a avut efecte imediate asupra bursei. Prețurile futures pentru petrolul Brent au scăzut cu peste 5%, coborând sub 70 de dolari pe baril, atingând la un moment dat 70,16 USD la bursa din Londra.

„Dacă țările OPEC și-ar fi dorit cu adevărat să doboare prețurile, cum cerea Trump, momentul ales este perfect”, a comentat Harry Tchilinguirian, analist-șef la Onyx Commodities. „Piața globală deja se teme de o recesiune provocată de valul tarifelor impuse de Trump. Acum riscul este să se declanșeze o furtună perfectă”.

Potrivit unui raport confidențial al Băncii Centrale a Rusiei, citat de presa rusă, piața mondială a petrolului riscă să intre într-un ciclu prelungit de prețuri joase, care ar putea pune în pericol aproape jumătate din veniturile de export ale Rusiei.

Oficialii ruși avertizează că o astfel de criză ar putea fi comparabilă cu șocul petrolier din anii 1980, care a precedat colapsul economic al URSS. La acea vreme, Arabia Saudită a triplat producția, determinând prăbușirea prețurilor de la 30 USD la 10-15 USD/baril – un moment istoric care a declanșat un crunt deficit valutar și falimentul regimului sovietic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | Exercițiu de simulare a procesului legislativ din Parlamentul European
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | PREȘEDINTELE CEHIEI, PETR PAVEL, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA CHIȘINĂU
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | FEROVIARII AU IEȘIT DIN NOU LA PROTEST ÎN FAȚA GUVERNULUI ȘI PREȘEDINȚIEI
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | NOUA MINISTRĂ A DEZVOLTĂRII ECONOMICE ȘI DIGITALIZĂRII A DEPUS JURĂMÂNTUL
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | SALVATORII ATENŢIONEAZĂ DESPRE PERICOLELE INCENDIILOR DE VEGETAŢIE
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ
NO COMMENT | INTERVENŢIA POMPIERILOR LA LICHIDAREA INCENDIULUI DIN CAPITALĂ