Déjà vu? Zimbabwe va emite monede de aur pentru a încerca să țină din nou sub control inflația galopantă

05 Iul. 2022, 11:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
05 Iul. 2022, 11:50 // Actual //  Lupu Eduard

Banca centrală din Zimbabwe a anunțat că va începe să vândă luna aceasta monede de aur pentru a ține sub control inflația galopantă care a slăbit din nou semnificativ moneda locală, relatează agenția Reuters și Nasdaq.com.

John Mangudya, guvernatorul băncii centrale, a anunțat într-un comunicat remis presei luni că monedele vor putea fi cumpărate începând cu data de 25 iulie, acestea urmând a putea fi plătite în moneda locală, dolari și alte valute la un preț bazat pe costul internațional pentru aur la care se adaugă costurile de emitere a monedei.

Moneda numită „Mosi-oa-tunya” după numele indigen al cascadei Victoria va putea fi convertită în numerar sau folosită pentru tranzacții locale și internaționale, potrivit băncii centrale de la Harare.

Aceasta va conține 31,10 grame de aur și va fi pusă în circulație de băncile locale și două companii de tranzacționare a metalelor prețioase.

Anunțul vine după ce săptămâna trecută banca centrală din Zimbabwe și-a majorat dobânzile de referință de la 80% la 200% și a prezentat planuri de a adopta dolarul american ca monedă oficială pentru următorii 5 ani pentru a crește încrederea investitorilor și localnicilor în economie.

Hiperinflația este o problemă pentru țara africană de ani de zile, politicile economice ale fostului președinte Robert Mugabe care a condus țara timp de aproape 4 decenii ducând la prăbușirea monedei locale.

Inflația anuală a ajuns la aproape 192% în luna iunie, punând sub semnul îndoielii promisiunile noului președinte Emmerson Mnangagwa de a revitaliza economia.

Zimbabwe și-a tăiat 12 zerouri din moneda locală, dolarul zimbabwean, în 2009 după ce inflația a ajuns la un miliard la sută iar apoi a abandonat-o cu totul în 2015 în favoarea dolarului american.

Clienții băncilor din Zimbabwe au primit la momentul respectiv un dolar SUA pentru 35 de cvadrilioane de dolari zimbabweni după ce inflația ajunsese la 500 de miliarde la sută.

Guvernul noului președinte Emmerson Mnangagwa, care a fost timp de aproape 40 de ani mâna dreaptă a lui Robert Mugabe, a reintrodus dolarul zimbabwean în 2019 dar acesta s-a devalorizat din nou rapid.

Realitatea Live

30 Sept. 2022, 20:50
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
30 Sept. 2022, 20:50 // Actual //  Lupu Eduard

Gazprom a redus livrările de gaz pentru Republica Moldova cu 30% din 1 octombrie. Exact cum s-a întâmplat în luna octombrie a anului trecut, înainte de semnarea contractului de pe 30 octombrie.

„Astăzi Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie către Gazprom. MoldovaGaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8.06 mln m3 pe zi (pentru ambele maluri), au fost confirmate 5.7 mln m3 pe zi. În acest sens, se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%. Diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”, a declarat ministrul Infrastructurii Andrei Spînu.

Gazprom nu precizat care este motivul reducerii livrărilor de gaz. Experții în energetică avertizau anterior că Gazprom va recurge la șantajul energetic în lunile de iarnă, de aceea autoritățile trebuie să aibă mai multe alternative, inclusiv să facă rezerve de gaz, cel puțin pentru două luni de iarnă. Unul din motive este că Moscova este nemulțumită de formula actuală a prețului la gaz și ar vrea să schimbe prevederle contractuale, deoarece din 1 octombrie prețul de achiție al metanulu se reduce semnificativ.

În perioada lunilor de iarnă formula de calcul a prețului la gaz este 70% prețul la petrol și 30% prețul spot, iar în lunile de vară formula se inversează.

Din 1 octombrie, confrom noii formule, prețul de achiziție al metanului ar urma să ajungă la 1100 USD pe mia de metri cubi față e 1882 USD cât este în septemberie.

Traiful pentru populație este de 29,26 lei pentru metrul cub. Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban declară că până în primăvară tariful se va reduce.

 

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău