Deputat PAS, despre interzicerea produselor de tutun: Dacă sunt în statele vecine, ne vom trezi cu contrabandă

14 Nov. 2024, 14:36
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
14 Nov. 2024, 14:36 // Actual //  bani.md

Interzicerea pliculețelor de nicotină, o nouă categorie de produse fără fum, a generat dezbateri intense în Parlament. În timp ce reprezentanții Ministerului Sănătății susțin că pliculețele cu nicotină trebuie interzise în Republica Moldova, pentru că impactul acestora asupra sănătății este incert, unii deputați și experți susțin că restricționarea unui produs care este în statele vecine va favoriza contrabanda și consumul ilicit, scrie mold-street.com.

Pliculețele cu nicotină sunt prezente în peste 80% din statele Uniunii Europene, inclusiv în statele vecine ale Republicii Moldova – România și Ucraina. Astfel, propunerea Ministerului Sănătății de a interzice aceste produse în Moldova poate genera consecințe negative pentru piața internă.

„Atât timp cât în statele vecine produsul nu este interzis, Republica Moldova ar putea să se confrunte cu contrabandă din aceste țări. Dacă vom avea o avalanșă de contrabandă pe anumite produse pe care noi punem interdicții mai mari decât există în Directiva UE, ne vom trezi cu produse care sunt interzise în Moldova, dar se vând ilegal. Prioritatea noastră este să vedem cum protejăm consumatorul. Noi vrem să introducem interdicții care nu există în statele vecine și atunci trebuie să înțelegem cum ne protejăm piața de acest consum ilegal”, a declarat deputatul PAS, Lilian Carp, președintele Comisiei parlamentare securitate națională, apărare și ordine publică.

Oficialul a adăugat că, analizând datele existente, aproape 30% dintre produsele de tutun din Moldova ajung prin contrabandă pe piața locală. „Avem vânzări online de produse interzise în Moldova și aici este problema statutului că nu contracarează”, a menționat Carp.
Iar expertul economic Veaceslav Ioniță a subliniat că, odată cu introducerea unei noi legi, este esențial să existe instrumente care să garanteze atingerea obiectivelor stabilite.

„Dacă introducem noi reglementări care nu există în statele vecine Ucraina și România, trebuie să fim foarte prudenți, deoarece obiectivul este clar, dar trebuie să vedem dacă acțiunile noastre ne permit să îl atingem. Dacă adoptăm legi, dar instrumentele de control sunt slabe, atunci rezultă că legile noastre promovează contrabanda și comerțul ilicit”, a declarat Veaceslav Ioniță, expert în politici economice IDIS „Viitorul”.

Potrivit lui Ioniță, comerțul ilicit este în creștere în Republica Moldova. Mai mult ca atât, raportul din anul 2024 al Comisiei Europene indică că Republica Moldova nu a întreprins măsurile necesare în domeniul contracarării comerțului ilicit.

„În 2023, am atenționat că în Moldova ia amploare comerțul ilicit, pierderile estimative la bugetul de stat fiind de 650 de milioane de lei. Dar problema cea mai mare este că acest comerț ilicit generează vânzări către minori. Eu sunt sigur că consumul de țigări electronice în rândul minorilor este mult mai mare în prezent”, a atenționat expertul.

Directorul Philip Morris Ucraina și Moldova, Maksym Barabash, susține că pliculețe cu nicotină deja sunt răspândite în Moldova prin intermediul platformelor online.

„Astăzi, în Moldova, acest produs poate fi comandat și cumpărat prin intermediul canalelor de Telegram. El este livrat de peste hotare, în ambalaj dubios, iar avertismentele de sănătate sunt într-o limbă străină. Mai mult ca atât, aromele și gusturile sunt atractive pentru minori. În același timp, statul nu încasează nimic la buget din taxe și accize. Interzicerea acestei categorii de produse doar va favoriza dezvoltarea pieței tenebre”, a menționat Barabash.

Parlamentarii afirmă că, pentru a combate viciile, sunt necesare politici de stat și programe educaționale pentru populație.

„Trebuie să avem programe educaționale de stat de contracarare a unui viciu, cum sunt jocurile de noroc, consumul de alcool și tutun. Trebuie să avem politici de stat prin care să educăm populația că acest comportament este grav. Dacă aceste politici lipsesc, poți să introduci la nesfârșit interdicții”, a declarat Lilian Carp.

„Stimați juriști și economiști, cum credeți, dacă doctorul îi va prescrie unei persoane dependente de alcool să renunțe la alcool, credeți că acesta va înceta să consume alcool? Aceeași situație este în cazul fumătorilor. Este o prostie. Înainte de a interzice ceva, trebuie de consultat opinia unui specialist în domeniu”, a adăugat la rândul său vicepreședintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Vladimir Odnostalco.

Proiectul de lege propus de Ministerul Sănătății urmează a fi examinat la ședințele comisiilor permanente și, ulterior, va fi propus spre examinare în plenul Parlamentului.

Realitatea Live

14 Nov. 2024, 15:21
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Ursu Victor
14 Nov. 2024, 15:21 // Bănci şi Finanţe //  Ursu Victor

Valoarea de piaţă a tuturor criptomonedelor a atins joi un maxim istoric de peste 3.000 de miliarde de dolari, după ce victoria lui Donald Trump la alegerile prezidenţiale din SUA a alimentat pariurile că o reglementare mai prietenoasă în SUA va da naştere unui nou boom pentru criptomonede, transmite Reuters.

Potrivit agregatorului de date CoinGecko, valoarea de piaţă cumulată a tuturor criptomonedelor a atins un nivel record de aproape 3.200 de miliarde de dolari în Asia.

Cifra o plasează deasupra precedentului maxim istoric atins în 2021, când stimulentele din perioada pandemiei au alimentat investiţiile speculative, şi reprezintă o revenire spectaculoasă faţă de situaţia din urmă cu doar câteva luni, când preţurile şi tranzacţiile cu criptomonede erau în stagnare şi perspectivele nu erau strălucite.

La nivel global, există peste 4.000 de criptomonede, însă monedele cu cea mai mare valoare de piaţă sunt bitcoin, ether, Tether, XRP şi Bitcoin Cash.

Bitcoin domină piaţa criptomonedelor şi valoare record atinsă de capitalizarea de piaţă a criptomonedelor coincide cu avansul bitcoin până la un nivel record de 93.480 de dolari.

Victoria lui Trump la alegerile prezidenţiale, împreună cu cea a mai multor parlamentari favorabili criptomonedelor în Congresul SUA, a dat naştere la un val de euforie cu privire la viitorul reglementărilor americane vizând criptomonedele.

Cotaţia bitcoin s-a dublat de la începutul anului şi până în prezent, în condiţiile în care din ziua alegerilor (5 noiembrie) şi până în prezent a înregistrat un avans de 30%, până peste pragul de 90.000 de dolari. În paralel, cotaţia ether a crescut cu 33% de la alegeri şi până în prezent, până la 3.220 de dolari.

Dogecoin, un token volatil promovat de miliardarul Elon Musk, aliatul lui Trump, s-a apreciat cu 140%.

Monedele virtuale sunt o reprezentare digitală a valorii care nu este emisă sau garantată de o bancă centrală sau de o autoritate publică, nu este în mod obligatoriu legată de o monedă instituită legal şi nu deţine statutul legal de monedă sau de bani, dar este acceptată de către persoane fizice sau juridice ca mijloc de schimb şi care poate fi transferată, stocată şi tranzacţionată în mod electronic.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău