Deputata Stamate „s-a culcat pe-o ureche”. Amendamentul scandalos care lovește în avocați nu a fost retras

20 Ian. 2022, 10:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Ian. 2022, 10:31 // Actual //  Lupu Eduard

Amendamentul deputatei PAS, Olesea Stamate, care permite procurorilor să rețină, aresteze și să percheziționeze avocații nu a fost anulat așa cum a fost promis, potrivit lui Alexandru Grosu, membru al Consiliului Uniunii Avocaților.

În urma ședinței, Consiliului Uniunii Avocaților a decis să continue greva generală, în condițiile în care nu a fost retras amendamentul respectiv.

Urmare a demersurilor noastre și a poziției noastre publice active comune, Autoritatea Legislativă a Statului ne-a comunicat că renunță la excluderea în totalitate a prevederilor scandaloase cu privire la avocatură. Prin urmare, această normă se menține în totalitate”, se arată în declarația Consiliului Uniunii Avocaților.

Totuși, în schimb, avocaților le-a fost propusă o completare a legii.

Avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunilor specificate la art. 324 (corupere pasivă), 325 (corupere activă), 326 (trafic de influență) Cod Penal și a infracțiunii flagrante. După dezbateri aprinse și îndelungate, deși această excepție diminuează parțial garanțiile oferite de alin. (2) art 52, totuși această diminuare pare a fi neesențială, având în vedere că toată societatea și autoritățile au declarat lupta împotriva corupției. Astfel, membrii Consiliului au ajuns la o părere unanimă că această modificare poate fi acceptata, or, UAM în general și avocații în special, AU declarat Toleranță Zero față de corupție. În acest sens, dacă solicităm excluderea completării normei de la alin. (2) art. 52 de către Parlament, rezultă exact inversul. Corupția NU poate fi divizată/clasificată în flagrantă și ne flagrantă”, se mai spune în declarație.

Potrivit lui Grosu, greva generală continuă, preventiv, până pe data de 24 ianuarie, „până nu vedem ce face Parlamentul”.

Realitatea Live

09 Dec. 2023, 18:42
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
09 Dec. 2023, 18:42 // Actual //  Lupu Eduard

Catedrala Notre Dame din Franța ar trebui să se redeschidă pentru vizitatori și slujbe catolice la sfârșitul anului 2024, transmite Euronews. Va fi la mai puțin de șase ani după ce un incendiu șocant a distrus acoperișul clădirii.

Proiectul de restaurare este în prezent în curs de a respecta termenul de redeschidere de 8 decembrie 2024, stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi chiar gata pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

“Treaba mea este să fiu gata să deschid această catedrală în 2024 – și o vom face”, a declarat generalul Georgelin, generalul de armată responsabil de proiectul de reconstrucție, în martie.

“Ne luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun”.

Ministrul Culturii, Abdul-Malak, a declarat că, deși catedrala va fi deschisă publicului, acest lucru “nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor încheia”. El a adăugat că “în 2025 vor mai exista încă lucrări de renovare”.

Reconstrucția icoanei pariziene a fost o sarcină enormă. Ea a început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca meșterii să înceapă reconstrucția.

Autoritățile au făcut alegerea de a reconstrui capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime din secolul al XIX-lea, proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic de renaștere a acestuia.

“Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, în opinia mea, simbolul că suntem învingători în bătălia de la Notre Dame”, a declarat generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de persoane din întreaga Franță lucrează zilnic la restaurarea Notre Dame.

“Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: structura, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău