Deputata Stamate „s-a culcat pe-o ureche”. Amendamentul scandalos care lovește în avocați nu a fost retras

20 Ian. 2022, 10:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
20 Ian. 2022, 10:31 // Actual //  Lupu Eduard

Amendamentul deputatei PAS, Olesea Stamate, care permite procurorilor să rețină, aresteze și să percheziționeze avocații nu a fost anulat așa cum a fost promis, potrivit lui Alexandru Grosu, membru al Consiliului Uniunii Avocaților.

În urma ședinței, Consiliului Uniunii Avocaților a decis să continue greva generală, în condițiile în care nu a fost retras amendamentul respectiv.

Urmare a demersurilor noastre și a poziției noastre publice active comune, Autoritatea Legislativă a Statului ne-a comunicat că renunță la excluderea în totalitate a prevederilor scandaloase cu privire la avocatură. Prin urmare, această normă se menține în totalitate”, se arată în declarația Consiliului Uniunii Avocaților.

Totuși, în schimb, avocaților le-a fost propusă o completare a legii.

Avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunilor specificate la art. 324 (corupere pasivă), 325 (corupere activă), 326 (trafic de influență) Cod Penal și a infracțiunii flagrante. După dezbateri aprinse și îndelungate, deși această excepție diminuează parțial garanțiile oferite de alin. (2) art 52, totuși această diminuare pare a fi neesențială, având în vedere că toată societatea și autoritățile au declarat lupta împotriva corupției. Astfel, membrii Consiliului au ajuns la o părere unanimă că această modificare poate fi acceptata, or, UAM în general și avocații în special, AU declarat Toleranță Zero față de corupție. În acest sens, dacă solicităm excluderea completării normei de la alin. (2) art. 52 de către Parlament, rezultă exact inversul. Corupția NU poate fi divizată/clasificată în flagrantă și ne flagrantă”, se mai spune în declarație.

Potrivit lui Grosu, greva generală continuă, preventiv, până pe data de 24 ianuarie, „până nu vedem ce face Parlamentul”.

Realitatea Live

01 Iul. 2022, 13:29
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
01 Iul. 2022, 13:29 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a afișat prețurile la carburanți: benzină și motorină pentru weekend, 2-4 iulie 2022. Atât prețul la motorină, dar și la benzină continuă să scadă.

Potrivit informațiilor, benzina se ieftinește cu 9 bani, iar motorina se ieftinește cu 35 bani. Astfel, în weekend, un litru de benzină va costa 32,83 lei, iar unul de motorină va putea fi cumpărat cu 31,58.

De menționat că, de la 1 septembrie 2021 au intrat în vigoare modificările la legea produselor petroliere, iar ANRE stabilește prețurile plafon pentru benzina cu cifra octanică 95 și pentru motorină.

Prețurile maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard se stabilesc de către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică în baza Metodologiei de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere.

De asemenea, reamintim că s-a majorat și tariful pentru transportul public. Astfel, din 1 iulie, o călătorie cu autobuzul sau troleibuzul va costa 6 lei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău