Dezamăgire pentru moldovenii care vor la mare în România de 1 mai. Cazări mai scumpe decât în Grecia sau Bulgaria

13 Apr. 2023, 05:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Apr. 2023, 05:00 // Actual //  Lupu Eduard

1 mai este un prilej tradițional pentru moldoveni să înceapă sezonul estival. Mulți aleg să meargă la mare, însă, ei trebuie să se pregătească, deoarece prețurile sunt mai mari ca niciodată.

O analiză recentă a arătat că prețurile pentru cazare pe litoralul românesc sunt de până la trei ori mai mari decât cele din stațiunile populare din Grecia sau Bulgaria. La fel se întâmplă și în sezonul estival, atunci când mii de moldoveni aleg să își facă vacanța în străinătate, din cauza prețurilor.

Cum sunt prețurile din România comparativ cu alte stațiuni populare di Grecia sau Bulgaria

În perioada 29 aprilie – 2 mai, pentru două persoane, cazările în Vama Veche încep de la 1.000 de lei românești, însă acestea sunt oferite de pensiuni sau case de vacanță, nu de hoteluri. Cel mai ieftin hotel pentru această perioadă costă peste 2.000 de lei românești.

Cea mai ieftină cazare din Vama Veche pentru această perioadă este o casă de vacanță situată la aproximativ 10-15 minute de plajă, conform unui anunț postat pe o platformă de închirieri.

Dacă vorbim de Mamaia, cazările pentru 1 Mai, cele mai ieftine, pornesc 600 și 800 de lei pentru doi adulți. Cei care caută hoteluri centrale și cu mai multe facilități pot plăti peste 3.000 de lei.

De asemenea, în Costinești prețurile pornesc de la 700 de lei în vile sau pensiuni. La hoteluri de două stele, prețurile sar de 1.100 de lei. În comparație, în Bulgaria, în stațiunea Nisipurile de Aur, cazarea pentru această perioadă la o vilă pornește de la 400 de lei pentru două persoane. Mai mult, în stațiunea Sunny Beach turiștii pot închiria studiouri întregi cu doar 300 de lei pentru această vacanță.

Prețuri mai mici găsim și în Grecia. Spre exemplu, în Halikidiki, Grecia, prețul pentru un hotel în perioada 29 aprilie – 2 mai, în minivacanța de 1 mai, pornește de la 390 de lei. Aproximativ 400-500 de lei costă și cazarea în vile de vacanță.

Și pe insule turiștii pot găsi cazare în această perioadă sub 500 de lei pentru două persoane. De exemplu, în Santorini, sunt vile sau hoteluri de 2 stele cu astfel de prețuri. Cei care caută condiții mai bune sau lux pot păti peste 4.000 de lei la hoteluri mai bine cotate, potrivit ziare.com.

Realitatea Live

24 Sept. 2023, 14:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Sept. 2023, 14:38 // Actual //  Lupu Eduard

Fostul premier și om de afaceri, Ion Sturza, a făcut declarații notabile referitoare la corupția la nivel înalt și ineficiența guvernului în gestionarea crizei energetice din Republica Moldova, „cee ce ne costă pe noi zeci de milioane în tarifele la energie la gaze”.

Sturza a subliniat că, în opinia sa, schemele de corupție la nivel înalt sunt în prezent la „minimul istoric” în Republica Moldova, concentrându-și afirmațiile pe președinție, guvern, parlament și agenții de stat. Acest comentariu vine într-un moment în care lupta împotriva corupției rămâne o prioritate majoră pentru autoritățile din Moldova și pentru societatea civilă.

În plus, Sturza a abordat problema crizei energetice care a lovit țara anul trecut, afirmând că aceasta a fost mai degrabă rezultatul incompetenței decât al corupției. El a explicat că inițial au existat discuții cu mari companii și bănci internaționale care erau dispuse să ajute Moldova să rezolve problema energetică, dar în cele din urmă, unii parteneri internaționali au renunțat la această colaborare, din cauza a ceea ce Sturza a numit „incompetență” din partea liderilor locali.

Sturza a evidențiat și anumite aspecte specifice ale gestionării crizei, cum ar fi achiziționarea de păcură la prețuri duble față de cotațiile de pe piață și achiziționarea de gaze la prețuri de trei ori mai mari într-un moment în care prețurile pe piață erau în scădere. El a subliniat că astfel de decizii nu pot fi explicate prin corupție, ci mai degrabă prin incompetență.

„Am prevăzut acest dezastru, am prevăzut ce o să se întâmple cu prețurile la gaz, la păcură care astăzi ies la suprafață. Chiar nu vreau să fac proces de intenție nu vreau să spun că a fost corupție, dar incompetența este flagrantă care ne costă zici de milioane. Or, incompetența se pedepsește sigur, însă unii au fost promovați. Ați cumpărat păcură dublu față de prețul de cotații printr-o schemă obscură fără de a vedea traseul, care cel mai probabil a venit din Federația Rusă ca origine. Ați cumpărat caz de 3 ori mai scump în condițiile când era clar că prețul se duce la vale. Ați adus vaccinul în perioada când deja toți nu știu ce să fac cu el”, a punctat Sturza în cadrul unei recente emisiuni de la Vocea Basarabiei

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău