În timp ce statele UE se luptă să scape de dependenţa de energia rusească, Ungaria îşi întăreşte relaţiile cu Rusia

13 Apr. 2023, 05:15
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Apr. 2023, 05:15 // Actual //  Lupu Eduard

Ungaria a încheiat noi acorduri cu Rusia care vor garanta aprovizio­narea neîntreruptă a ţării cu gaze şi petrol în perioada următoare şi a reîn­noit un acord de finanţare pri­vind centrala sa nucleară de la Paks cu ruşii cu ocazia unei vizite a minis­trului ungar al afacerilor externe şi comerţului la Moscova, evidenţiind încă o dată diferenţa de poziţie dintre Budapesta şi UE cu privire la inva­darea Ucrainei de către Rusia.

Peter Szijjarto, ministrul ungar al afacerilor externe şi comerţului, a de­clarat că în pofida reacţiilor pe care vizita sa în Moscova le va stârni din partea „mainstream-ului liberal in­ter­naţional“ şi opoziţiei locale, coope­rarea cu Rusia va rămâne cheie pentru securitatea energetică a Un­gariei atâta timp cât aprovizionarea cu energie este o problemă fizică şi nu una politică sau ideologică, potrivit Daily News Hungary.

Deşi Europa este „mândră că a trecut de iarnă“, un raport recent al Agenţiei Internaţionale pentru Ener­gie arată că securitatea aprovizionării cu energie va fi vitală în următorul sezon de încălzire, a arătat Szijjarto în urma unei întâlniri cu Alexander Novak, vicepremierul Rusiei respon­sabil cu energia, şi Alexei Likhachev, CEO al Rosatom.

Oficialul a argumentat că nu e­xistă garanţii că iarna viitoare va fi la fel de blândă precum cea trecută, a­pro­­vi­zionarea neîntreruptă cu gaze a Un­gariei fiind astfel crucială. Szijjarto a salutat astfel prelungirea opţiunii ca Ungaria să-şi crească, în caz de nevoie, importurile de gaze ruseşti dincolo de volumul specificat în acordurile pe termen lung înche­iate cu Rusia.

Un al doilea acord prelungeşte opţiunea Ungariei de a amâna plata gazelor peste un prag de 150 de euro.

Ungaria primeşte 80-85% din ga­zele sale din Rusia. În timp ce ţări­le din vestul Europei fac eforturi seri­oase pentru a scăpa de dependenţa de gazele ruseşti, Ungaria a primit 4,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an din Rusia în cadrul unui acord pe 15 ani semnat în 2021, scrie Euractiv.

Gazele sunt transportate în prin­cipal prin gazoductul TurkStream, care îi permite Rusiei să ocolească Ucraina pentru a livra gaze către sudul Europei.

Ungaria şi Rusia nu au dezvăluit volumul posibil suplimentar de gaze care ar putea fi livrat de Moscova în acest an.

Acordul în domeniul gazelor vine chiar în condiţiile în care Ungaria plăteşte cel mai mult pentru gazele ruseşti din rândul ţărilor UE. La sfârşitul anului trecut, a existat o lună în care preţul mediu pentru gazele ruseşti a fost mai mult de dublul preţului mediu al gazelor importate din alte ţări.

Szijjarto a anunţat de asemenea că grupul local MOL va plăti tarifele de tranzit direct către operatorul ucrainean Ukrtransnafta pentru livrările de ţilei pe care le primeşte prin conducta Druzhba. În 2022, aproximativ 80% din importurile de ţiţei ale Ungariei au provenit din Rusia.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Potrivit oficialului ungar, gigantul rus de stat din domeniul energiei nucleare Rosatom a fost de asemenea de acord să modifice un contract încheiat în 2014 pentru extinderea centralei nucleare Paks a Ungariei.
Contractele de construcţie şi finanţare pentru proiectul îndelung amânat vor fi modificate şi înaintate Comisiei Europene pentru aprobare, a precizat Szijjarto, fără a oferi detalii suplimentare.

Realitatea Live

02 Mai 2024, 17:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
02 Mai 2024, 17:56 // Actual //  Lupu Eduard

Restricțiile de călătorie pentru cetățenii ruși se înmulțesc, care sunt deja lipsiți de zboruri directe către Europa și de posibilitatea de a obține o viză pentru majoritatea țărilor din spațiul Schengen, scrie The Moscow Times.

Miercuri, 1 mai, Trezoreria SUA a impus sancțiuni împotriva companiei aeriene Pobeda Airlines, cea mai mare companie aeriană low-cost din Rusia, care a transportat anul trecut 13 milioane de pasageri.

Compania, deținută 100% de Aeroflot, este inclusă în lista SDN – cea mai strictă dintre listele de sancțiuni, fiind inclusă în care înseamnă blocarea tuturor activelor și interzicerea oricăror operațiuni. Drept urmare, Pobeda poate avea probleme cu zborurile internaționale, avertizează Vasily Karpunin, șeful de analiză la Alfa Investments.

În prezent, Pobeda zboară în țările fostei URSS, precum și în Turcia și Emiratele Arabe Unite. Printre destinațiile sale se numără Abu Dhabi și Antalya, o mecca a turismului rusesc, vizitată de 3,5 milioane de ruși anul trecut.

Noul val de sancțiuni americane, care, pe lângă Pobeda, mai include aproape 300 de cetățeni și companii, va crea dificultăți rușilor „la nivel de zi cu zi”, sunt de acord analiștii MMI: a fi inclus în lista SDN „ar putea avea un impact negativ. pe traseele străine” Pobeda .

Zborurile companiei către Turcia și Emiratele Arabe Unite și țările din fosta URSS pot fi limitate – iar aceasta reprezintă aproximativ 15% din toate zborurile Pobeda, scriu analiştii Sberbank CIB. „Zborurile internaționale ale Pobeda vor înlocui probabil Aeroflot și Rossiya Airlines, iar Pobeda ar putea crește ponderea zborurilor interne ca compensație”, cred ei.

Sancțiunile împotriva Pobeda vor intra oficial în vigoare pe 30 iulie – înainte de această dată, Ministerul de Finanțe al SUA permite finalizarea tuturor operațiunilor cu transportatorul. Până acum, compania operează toate zborurile conform planificării, notează Asociația Rusă a Turoperatorilor (ATOR), citând o sursă din cercurile aviatice.

Pobeda a devenit prima companie aeriană rusă care a căzut sub sancțiunile de blocare ale SUA. De exemplu, Aeroflot se află doar pe lista de sancțiuni a Ministerului Comerțului, care îi interzice să importe direct tehnologie americană.

Încălcarea restricțiilor tehnologice a devenit baza sancțiunilor împotriva lui Pobeda, după cum reiese din explicațiile Departamentului de Stat. Potrivit datelor americane, compania a achiziționat și a transportat doar anul trecut piese de schimb pentru avioane în valoare de un milion de dolari, iar în ianuarie 2024 a participat la transportul componentelor de aeronave din India cu ajutorul Iranian Mahan Air.

La sfârșitul anului trecut, Pobeda a raportat un profit record în istoria sa de 21,3 miliarde de ruble. Compania a avut rezultate pozitive, spre deosebire de Aeroflot, care a rămas neprofitabilă pentru al cincilea an consecutiv. Anul trecut a pierdut 14 miliarde de ruble și totalul acumulat pentru 2020-2023. – peste 200 de miliarde.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău