Dezlănțuirile furibunde ale lui Iv Ceban! Sturza: E caz clinic de legat de ușa primăriei

15 Iun. 2022, 10:14
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
15 Iun. 2022, 10:14 // Slider //  bani.md

Într-o postare pe Facebook, fostul premier și actualul om de afaceri, Ion Sturza se întreabă retoric cine îl va liniști pe primarul Chișinăului Iv Ceban după atacurile fără precedent, din ultima perioadă, în adresa guvernării și a președintei Maia Sandu.

„S-a „dezlănțuit”, a plasat-o pe Președinta Moldovei la categoria „râsuri”. Și asta nu un bloggeraș anonim, primarul capitalei! După ce a fost declarat persona non-grata în România, alungat la propriu din Italia pentru declarații homofobe, Iv a revenit la bolile și fobiile sale vechi. Înjură și strânge din maxilar. Unii vor zice: „Ce să-i faci? E un caz clinic”. Poate. Dar totuși este primarul ales al Chișinăului. Ne reprezintă într-un fel. Și nici „politică” nu e. Nici măcar bădărănie”, susține fostul premier.

Ironic Sturza spune că Iv Ceban ar fi un caz de legat de ușa primăriei.

„Între timp, lucrurile merg înainte fără Iv. La Chișinău sosește președintele Franței, Emmanuel Macron. În cadrul unei vizite dedicate problemelor de securitate în regiune. Un semnal clar, simplu și franc spus: „Nu vă băgați, Moldova e sub umbrelă noastră”, spune fostul premier.

În ultimele săptămâni primarul Capitalei a lansat acuzații în stânga și în dreapta în adresa guvernării că s-ar face vinovată de scumpiri, iar Parlamentul e plin de milionari.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

 

Realitatea Live

10 Apr. 2025, 20:20
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Apr. 2025, 20:20 // Actual //  Ursu Victor

Accesibilitatea redusă și creșterea prețurilor au temperat apetitul de cumpărare, arată analiza Accesimibil semnată de Victor Cernomorcenco.

Numărul de apartamente vândute în Chișinău și suburbii a scăzut cu aproximativ 28% în primul trimestru al anului 2025, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit datelor oficiale analizate de Victor Cernomorcenco, expert la Accesimibil, în perioada ianuarie–martie 2025 s-au vândut 2884 de apartamente – un volum comparabil cu primul trimestru din 2023, când piața era afectată de inflația record de 30%.

„Accesibilitatea locuințelor a devenit mai puțin atractivă. Vedem tot mai puțini cumpărători dispuși să plătească în numerar. Prețurile au crescut prea mult în raport cu veniturile populației”, notează Cernomorcenco în analiza sa.

Chiar și în condiții de cerere slabă, prețurile au continuat să urce. Dacă în 2023 prețul mediu al unui apartament era de 1070 euro/m², în 2024 acesta a crescut la 1540 euro/m². În primele trei luni din 2025, prețul a depășit 1650 euro/m².

Deși cererea depășește în continuare oferta cu circa 30%, mulți cumpărători preferă să aștepte o eventuală corecție de preț, în loc să se angajeze acum într-o tranzacție.

În mod paradoxal, în timp ce numărul total de tranzacții scade, tot mai mulți cumpărători recurg la credite ipotecare. În trimestrul I 2025, 1768 de apartamente (61% din total) au fost achiziționate prin credit – o cotă fără precedent în ultimii 8 ani, în condițiile în care media istorică era de doar 32%.

Prin comparație, în primul trimestru din 2023, doar 13% din apartamente au fost cumpărate cu ipotecă, pe fondul unei rate anuale efective a dobânzii (DAE) de 14%. Atunci, prețurile erau mai mici, iar majoritatea cumpărătorilor plăteau cash.

Potrivit expertului, 2025 ar putea deveni „anul corecțiilor” pe piața imobiliară. Vânzătorii care vor să încheie tranzacții în acest an vor fi nevoiți să-și alinieze pretențiile la realitățile pieței și la capacitatea reală de plată a populației.

„Doar cei mai motivați cumpărători au rămas pe piață, iar numărul acestora este în scădere. Creșterea abruptă a prețurilor a dus la o dependență mai mare de credite ipotecare și a exclus o bună parte din cumpărătorii tradiționali care apelau la numerar”, conchide Victor Cernomorcenco.

Piața imobiliară din Chișinău se află într-un punct de inflexiune, iar lunile următoare vor arăta dacă tendința de scădere a tranzacțiilor va forța o ajustare a prețurilor sau dacă prețurile vor continua să sfideze logica economică.