Chișinău miza – transportul public. Abonament la troleibuz sau 1000 de lei pentru un plin la mașină

15 Iun. 2022, 09:44
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
15 Iun. 2022, 09:44 // Actual //  Lupu Eduard

Autoritățile municipale pun accentul pe transportul public în favoarea mersului cu automobilul. În context, de la 1 iulie, urmează să intre în vigoare majorările pentru călătoria cu autobuzul și troleibuzul, care va costa 6 lei indiferent de tipul transportului ales. Însă în cazul achiziției abonamentului costul călătoriei se reduce semnificativ la 2,70 de lei.

De exemplu, din punct de vedere al costurilor abonamentele la troleibuz și autobuz sunt mai mici față de un plin la mașină. Dacă un plin la mașină în sumă de 1000 de lei e suficient pentru circa 2-3 săptămâni, atunci un abonament la troleibuz și autobuz pentru jumătate de an costă 972 de lei.

Majorarea tarifelor la călătoria cu transportul public în Chișinău era inevitabilă, însă sugestia municipalității pentru locuitorii orașului este să opteze pentru abonamente. O spune primarul general al Chișinăului, Ion Ceban. Potrivit edilului, deși de la 1 iulie tarifele pentru o călătorie cu troleibuzul și autobuzul vor crește, transportul public va fi gratuit pentru pensionari și pentru elevii claselor 1-4, notează IPN.

Primarul Chișinăului spune că în condițiile triplării prețului la carburanți și a dublării tarifelor la energia electrică, majorarea tarifelor pentru călătoria cu transportul public nu mai putea fi amânată. Astfel, de la 1 iulie, tariful pentru o călătorie atât cu troleibuzul, cât și cu autobuzul va fi de 6 lei. Potrivit edilului, procurarea abonamentelor este o soluție avantajoasă pentru cei care folosesc zilnic transportul public.

„A fost aprobată metodologia și de la 1 iulie urmează să crească tarifele pentru cei care nu sunt clienți fideli. Trebuie să remarcăm faptul că municipalitatea se orientează mai mult pe abonamente. Dacă o persoană procură abonament pe 6 luni, prețul este între 2-3 lei pentru două călătorii pe zi și poate călători de la Sângera până la Vadul lui Vodă cu acești bani. Orice următoare călătorie poate ajunge sub 2 lei, dacă ai abonament. În condițiile acestor scumpiri în lanț a carburanților, a energiei electrice atestăm o situație când foarte multă lume preferă să lase mașinile acasă și asta se observă după numărul mare de călători în transportul public ”, a spus Ion Ceban în cadrul unei ediții speciale la postul public de televiziune Moldova 1.

Potrivit metodologiei aprobate de Consiliul Municipal Chișinău, abonamentul pentru o lună va costa 234 de lei, abonamentul pentru 3 luni – 594 de lei, iar abonamentul pentru jumătate de an – 972 de lei.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

15 Aug. 2022, 18:00
 // Categoria: Au Bani // Autor:  Dumitrita Culiuc
15 Aug. 2022, 18:00 // Au Bani //  Dumitrita Culiuc

Prețurile pentru chirie au crescut în întreaga lume. Astfel, am pregătit un top pentru cele mai mai scumpe chirii din Europa.

Parisul este orașul cu cele mai scumpe chirii din Europa. Francezii și nu numai plătesc peste 29 de euro pe metru pătrat. Tot peste 20 de euro plătesc și cei din Oslo, Londra, Barcelona și Copenhaga – acestea sunt, așadar, cele mai scumpe orașe, dacă ne gândim să stăm în chirie.

În Barcelona, prețurile chiriilor au crescut din 2021 cu aproape 28%. Iar într-un oraș din Ungaria cu aproximativ 27%. O creștere semnificativă este și în Varșovia. Chiriașii scot din buzunar în 2022 cu 18% mai mulți bani față de anul trecut.

Chiriile din România sunt printre cele mai mici din Europa. Cele mai scumpe chirii din România sunt în București și Cluj, 7,5 euro pe metru pătrat. În Brașov prețurile sunt ceva mai mici, 6,60 de euro pe metru pătrat, scrie Digi24.

Chirii mai ieftine decât în România se găsesc în Bulgaria. În capitala Bulgariei prețul este ceva mai mare, 4,60 de euro pe metru pătrat. Și Slovenia se află la coada clasamentului, cu cele mai mici chirii – aici se plătesc pe lună, pentru metrul pătrat, mai puțin de 7 euro.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău