Dezvăluiri SIS: Cum folosește Rusia propaganda și sabotajul pentru influență în Moldova

13 Dec. 2024, 10:11
 // Categoria: Actual // Autor:  MD Bani
13 Dec. 2024, 10:11 // Actual //  MD Bani

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a publicat un raport amplu privind tentativele de imixtiune externă ale Federației Ruse, care vizează destabilizarea Republicii Moldova și influențarea proceselor democratice. Potrivit documentului, Rusia a implementat o strategie complexă de influență, utilizând metode hibride precum finanțări ilegale, propagandă, sabotaj și manipularea proceselor electorale.

Raportul dezvăluie existența unui centru operațional la Moscova, coordonat de persoane afiliate grupului „Șor” și sprijinit de autoritățile ruse. Acesta are ca scop principal compromiterea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană și destabilizarea alegerilor prezidențiale din 2024. În acest context, gruparea a utilizat structuri politice precum „blocul Victorie” pentru influențarea alegătorilor și promovarea agendelor pro-Kremlin.

„În primul trimestru 2024, la Moscova a fost creat un centru operațional de „comandă/coordonare” (în vederea imixtiunii în RM), sub protecția și controlul autorităților ruse (implicit FSB), care este coordonat de cetăţeanul Ilan ȘOR (condamnat definitiv în RM la 15 ani de închisoare, aflat în căutare şi sancţiuni internaţionale pentru spălare de bani şi tentative de destabilizare a RM), care s-a stabilit la Moscova”, se mai spune în raportul SIS.

SIS atrage atenția asupra utilizării propagandei și dezinformării prin rețele sociale, platforme media și grupuri online, precum și asupra instruirii unor tineri moldoveni în tabere din Rusia, unde aceștia au fost pregătiți pentru organizarea protestelor violente. De asemenea, raportul scoate în evidență presiunile economice și energetice exercitate de Rusia, inclusiv asupra regiunii transnistrene, și exploatarea vulnerabilităților Republicii Moldova în domeniul energetic.

„Un element tactic nou aplicat de către actorii cibernetici (afiliați intereselor F. Ruse), a fost crearea domeniilor web ce mimează în mare parte resurse web guvernamentale și non-guvernamentale (mec-gov.md, moldova-mediu.md, eupm-moldova.md, moldovasocial.com, parlament-moldova.cometc.). Acestea, la rândul lor, au fost utilizate pentru distribuirea dezinformării (narative de denigrare a valorilor europene şi inducere a panicii în societate) prin intermediul transmiterii în masă a unor mesaje electro”, potrivit raportului SIS.

Documentul menționează și sprijinul acordat de Rusia unor proiecte precum „EVRAZIA”, care facilitează finanțarea partidelor politice, promovarea propagandei ruse și atragerea tinerilor moldoveni prin diverse inițiative culturale. Totodată, se subliniază creșterea numărului de atacuri cibernetice asupra infrastructurii digitale a procesului electoral, menite să perturbe accesul la platformele guvernamentale și să inducă dezinformarea în rândul populației.

„Pe parcursul anului 2024, grupul criminal organizat (ȘOR), s-a aflat într-un proces permanent de identificare a mecanismelor camuflate de introducere în țară a surselor băneşti fiind documentate următoarele: Transportarea organizată a numerarului din FR în RM de către aşa-numiţi cărăuşi, şi persoane asociate (pe curse avia). Această modalitate este investigată de Poliție, Procuratură şi Serviciul Vamal. Transferuri băneşti din FR operate prin intermediul conturilor bancare de la „PROMSVYAZBANK” (aflată în sancţiuni internaţionale) – sistemul rusesc de plăți МИР, cu transferarea sumelor prin intermediul platformelor de plăți din Uzbekistan; transferuri P2P prin platforme de plăți şi bănci din Asia Centrală, sisteme de remiteri băneşti, precum: „Zolotaya Korona”. De la lansarea platformei „EVRAZIA” din Moscova, o atenție sporită a fost acordată regiunilor RM conduse de persoane afiliate lui Ilan ȘOR – UTA Găgăuzia, Taraclia şi Orhei. Administrația acestora au semnat contrate trilaterale cu „EVRAZIA” şi „PROMSVYAZBANK ”, pentru recepționarea surselor financiare, de fapt fiind un mod de a camufla finanțarea ilegală şi coruperea electorală”, se mai arată în informația SIS.

SIS a implementat măsuri complexe pentru contracararea riscurilor, inclusiv informarea autorităților și inițierea de proceduri legale împotriva persoanelor și organizațiilor implicate. Raportul subliniază importanța consolidării securității naționale și a accelerării integrării europene, evidențiind urgența sporirii rezilienței Republicii Moldova în fața acestor amenințări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

13 Dec. 2024, 12:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
13 Dec. 2024, 12:17 // Actual //  Ursu Victor

Austria a întrerupt pentru prima dată livrările de gaze din Rusia, rupând astfel relațiile cu „Gazprom” după mai mult de 50 de ani de colaborare. În conformitate cu un contract semnat în 2006, Austria ar fi putut continua să primească gaze rusești până în 2040, însă „Gazprom” nu a respectat condițiile acordului, motiv pentru care OMV, compania austriacă, a decis să rezilieze imediat contractul, a anunțat joi cancelarul austriac Karl Nehammer.

OMV nu mai primește gaze de la „Gazprom” direct din 16 noiembrie, când compania rusă a oprit livrările ca răspuns la decizia OMV de a nu plăti pentru gazul primit în lunile octombrie și noiembrie. Această decizie a fost luată de OMV pentru a recupera măcar o parte din suma de 230 milioane de euro (plus dobânzi și cheltuieli) pe care arbitrul a acordat-o companiei austriace după ce „Gazprom Export” a întrerupt furnizarea gazului către filiala germană a OMV în 2022.

În acel an, „Gazprom” a început să limiteze exporturile către Uniunea Europeană și a cerut plata gazului în ruble. După decizia Camerei de Comerț Internaționale, OMV a declarat că înțelege că „Gazprom” nu va plăti conform hotărârii judecătorești, iar compania austriacă a decis să nu achite costul pentru livrările recente.

În ultimii ani, „Gazprom” exporta în Austria aproximativ 6 miliarde de metri cubi de gaze pe an, iar în decursul celor 50 de ani de colaborare, compania rusă a livrat un total de peste 218 miliarde de metri cubi de gaze. Austria, care a adoptat o politică de neutralitate, a fost prima țară occidentală care a semnat un acord pentru achiziționarea gazului sovietic în 1986, livrat din Siberia de Vest. Volumul inițial al livrărilor anuale de 142 milioane de metri cubi a crescut de peste 64 de ori până în 2018, conform „Gazprom”.

„Gazprom” a pierdut mai mult de 80% din exporturile sale către Europa comparativ cu 2021, livrările scăzând la 28 de miliarde de metri cubi, nivelul înregistrat în a doua jumătate a anilor 1970. În 2023, „Gazprom” a raportat o pierdere record de 629 de miliarde de ruble, cea mai mică producție din istoria sa, de doar 404 miliarde de metri cubi.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală