Din Moldova, Ucraina şi până în Vestul Mijlociu al SUA, vremea extremă ameninţă culturile agricole

26 Iun. 2024, 16:57
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Iun. 2024, 16:57 // Actual //  bani.md

Seceta prognozată regiunea Mării Negre este probabil să slăbească recoltele de floarea-soarelui și porumb, în ​​timp ce ploile abundente din SUA, după temperaturi aproape record, amenință să afecteze culturile, strângând livrările mondiale și împingând prețurile mai sus, scrie Euractiv.

„Previziunile meteorologice pen­tru regiunea Mării Negre reprezintă un mare semnal de avertizare“, arată Chris Hyde, meteorolog la Maxar din SUA, cu seceta şi precipitaţiile sub normal anticipate pentru iulie şi august urmând probabil să reducă recoltele cheie de porumb şi floarea-soarelui ale regiunii.

Temperaturile record din regiuni agricole majore la nivel mondial au întârziat plantările şi au afectat cultu­rile, impactul schimbărilor climatice intensificându-se. Vaste întinderi de teren agricol din Rusia, China, India şi părţi din SUA se confruntă cu condiţii de temperatură extremă şi precipitaţii sub normal. Preţurile grâului la nivel mondial au atins un maxim pe 10 luni în mai după ce vre­mea extremă a redus ran­damentele pentru culturile din Rusia, cel mai mare exportator. Temperatu­rile ridicate din sudul Rusiei vor a­fecta culturile din cauza unei lipse a umidităţii solului, un nivel scăzut de precipitaţii şi căldură extremă fiind aş­teptate şi în regiunea Munţilor Urali, vestul Siberiei şi Transbaikalia.

Potrivit agraragazat.hu, progno­za pentru recolta de grâu din acest an din Rusia a fost redusă la 80,7 mili­oane de tone, de la 94 milioane de tone la începutul anului. Acest lucru se datorează vremii calde şi uscate după îngheţurile din mai şi din cauza anomaliilor meteorologice pot exista şi alte schimbări.

Guvernul rus calculează că ex­por­turile de grâu din acest sezon vor scădea de la 70 la 60 milioane de tone anterio. Potrivit Uniunii Ruse a Cere­alelor, aproximativ 1,5 milioane de hectare de culturi au fost de­teriorate.

Sudul şi estul Ucrainei s-au con­fruntat la rândul lor cu căldură extre­mă şi secetă, precipitaţiile înregis­trate în perioada 1 mai – 10 iunie fiind la 20-50% din nivelul nomal.

Seceta a afectat dezvoltarea culturilor de iarnă şi primăvară în regiunile Kharkiv şi Donetsk, notează Euractiv.

„Luna mai s-a dovedit a fi una dintre cele mai secetoase din ultimii 30 de ani în Ucraina“, au arătat forecasterii de stat. „În regiunile de nord, grindina a afectat culturi de primăvară ca porumbul, soia şi floarea soarelui“.

Din cauza vremii extreme şi războiului, Ucraina este aşteptată să înregistreze o scădere a producţiei de porumb. Cât priveşte grâul, ministerul ucrainean al agriculturii estimează că ţara ar putea recolta 19 milioane de tone în acest an, faţă de 22,5 milioane de tone în 2023, conform Reuters.

Sindicatul traderilor de cereale din Ucraina UGA vede producţia de grâu scăzând la 19,1 milioane de tone.

În SUA, un exportator de top de alimente, căldura intensă a cuprins părţi din coasta de est, guvernul reducându-şi drept rezultat procentul de porumb şi soia considerate bune şi excelente. Precipitaţiile excesive din regiunea Vestului Mijlociu şi estimările privitoare la persistenţa vremii umede iscă temeri de inundaţii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

28 Sept. 2024, 16:45
 // Categoria: Slider // Autor:  bani.md
28 Sept. 2024, 16:45 // Slider //  bani.md

Comentariul expertului WatchDog.MD, Andrei Curăraru, despre campania de dezinformare pornită de agenții Kremlinului în urma declarației șefului Delegației UE în Moldova, Janis Mazeiks.

„Departe de a încerca să comentăm ceea ce zic diplomații despre vânzarea terenurilor agricole în Uniunea Europeană, simțim obligația de a preveni panică inutilă. Va fi „pământul vândut forțat străinilor” ca „preț” al integrării europene? Răspunsul e pe cât se poate de simplu. Vedeți hoarde de străini care să cumpere terenuri agricole în România sau Bulgaria? S-au transformat țările din Europa Centrală și de Est în ferme străine? Nu. Pentru că au negociat corect și au asigurat că investițiile în agricultură să vină în folosul țării și satelor unde vin.

România. Exemplul perfect că nu se vinde tot străinilor odată ce intri în UE. După aderare, au avut 7 ani de interdicție totală pentru vânzarea terenurilor agricole către străini. După aceea, da, străinii au putut cumpăra, dar cu reguli stricte. Trebuie să fii rezident timp de 5 ani, să desfășori activități agricole același termen și să ai 75% din venituri din agricultură.

Ungaria. O țară care a stabilit în Constituție că străinii nu au acces la pământurile agricole. Doar fermierii locali și din UE care îndeplinesc niște criterii stricte pot cumpăra teren. Fără șanse dacă nu sunt rezidenți de cel puțin 3 ani și activi în agricultură.

Polonia. A blocat vânzările către străini timp de 14 ani (!) după ce a intrat în UE, iar acum chiar și cei care pot cumpăra trebuie să locuiască acolo cel puțin 5 ani și să se apuce de agricultură.

Letonia. Cetățenii non-UE nu pot cumpăra deloc terenuri agricole, iar cei din UE trebuie să fie rezidenți permanenți și să treacă un test de limbă. Se pare că trebuie să știi mai mult decât cum să ari un câmp dacă vrei să cumperi teren în Letonia.

Croația. Ultima țară care a intrat în Uniune. Au avut un moratoriu de 10 ani, timp în care nimeni din afara țării nu putea cumpăra teren. După asta, s-au deschis piața, dar cu aprobări speciale de la Ministerul Agriculturii. Pot fi procurate 10 hectare de către persoane fizice rezidente și până la 100 hectare de către persoane juridice rezidente. Nu pot fi procurate pășuni și păduri.

Acum, să revenim la noi. Moldova nu va fi obligată să facă nimic ce nu e în interesul nostru național. Vom negocia dur și inteligent, exact așa cum au făcut celelalte țări. Nu va veni nimeni să ne dicteze cum să ne vindem pământul, pentru că fiecare țară din UE și-a protejat fermierii și a negociat condiții personalizate.

Dacă ne uităm la România, Polonia sau Croația, nu vedem nicio invazie de cumpărători străini care să fi preluat terenurile agricole. Așa va fi și pentru noi: cu reguli clare, cu garanții pentru agricultori și cu grijă pentru ceea ce contează cu adevărat – viitorul nostru comun”.

Andrei Curăraru, expert WatchDog.MD

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău