Din Moldova, Ucraina şi până în Vestul Mijlociu al SUA, vremea extremă ameninţă culturile agricole

26 Iun. 2024, 16:57
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
26 Iun. 2024, 16:57 // Actual //  bani.md

Seceta prognozată regiunea Mării Negre este probabil să slăbească recoltele de floarea-soarelui și porumb, în ​​timp ce ploile abundente din SUA, după temperaturi aproape record, amenință să afecteze culturile, strângând livrările mondiale și împingând prețurile mai sus, scrie Euractiv.

„Previziunile meteorologice pen­tru regiunea Mării Negre reprezintă un mare semnal de avertizare“, arată Chris Hyde, meteorolog la Maxar din SUA, cu seceta şi precipitaţiile sub normal anticipate pentru iulie şi august urmând probabil să reducă recoltele cheie de porumb şi floarea-soarelui ale regiunii.

Temperaturile record din regiuni agricole majore la nivel mondial au întârziat plantările şi au afectat cultu­rile, impactul schimbărilor climatice intensificându-se. Vaste întinderi de teren agricol din Rusia, China, India şi părţi din SUA se confruntă cu condiţii de temperatură extremă şi precipitaţii sub normal. Preţurile grâului la nivel mondial au atins un maxim pe 10 luni în mai după ce vre­mea extremă a redus ran­damentele pentru culturile din Rusia, cel mai mare exportator. Temperatu­rile ridicate din sudul Rusiei vor a­fecta culturile din cauza unei lipse a umidităţii solului, un nivel scăzut de precipitaţii şi căldură extremă fiind aş­teptate şi în regiunea Munţilor Urali, vestul Siberiei şi Transbaikalia.

Potrivit agraragazat.hu, progno­za pentru recolta de grâu din acest an din Rusia a fost redusă la 80,7 mili­oane de tone, de la 94 milioane de tone la începutul anului. Acest lucru se datorează vremii calde şi uscate după îngheţurile din mai şi din cauza anomaliilor meteorologice pot exista şi alte schimbări.

Guvernul rus calculează că ex­por­turile de grâu din acest sezon vor scădea de la 70 la 60 milioane de tone anterio. Potrivit Uniunii Ruse a Cere­alelor, aproximativ 1,5 milioane de hectare de culturi au fost de­teriorate.

Sudul şi estul Ucrainei s-au con­fruntat la rândul lor cu căldură extre­mă şi secetă, precipitaţiile înregis­trate în perioada 1 mai – 10 iunie fiind la 20-50% din nivelul nomal.

Seceta a afectat dezvoltarea culturilor de iarnă şi primăvară în regiunile Kharkiv şi Donetsk, notează Euractiv.

„Luna mai s-a dovedit a fi una dintre cele mai secetoase din ultimii 30 de ani în Ucraina“, au arătat forecasterii de stat. „În regiunile de nord, grindina a afectat culturi de primăvară ca porumbul, soia şi floarea soarelui“.

Din cauza vremii extreme şi războiului, Ucraina este aşteptată să înregistreze o scădere a producţiei de porumb. Cât priveşte grâul, ministerul ucrainean al agriculturii estimează că ţara ar putea recolta 19 milioane de tone în acest an, faţă de 22,5 milioane de tone în 2023, conform Reuters.

Sindicatul traderilor de cereale din Ucraina UGA vede producţia de grâu scăzând la 19,1 milioane de tone.

În SUA, un exportator de top de alimente, căldura intensă a cuprins părţi din coasta de est, guvernul reducându-şi drept rezultat procentul de porumb şi soia considerate bune şi excelente. Precipitaţiile excesive din regiunea Vestului Mijlociu şi estimările privitoare la persistenţa vremii umede iscă temeri de inundaţii.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 10:34
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 10:34 // Actual //  Ursu Victor

De la începutul invaziei pe scară largă în Ucraina, armata rusă a lansat mai mult de 10.000 de rachete și peste 13.000 de drone de diferite tipuri asupra teritoriului ucrainean. Potrivit unui calcul al „Radio Liberty”, costul total al muniției utilizate pentru distrugerea Ucrainei a depășit 18 miliarde de dolari.

Aceste estimări se bazează pe date publice și opinii ale experților, însă, așa cum subliniază publicația, o mare parte a informațiilor despre atacuri sunt clasificate, ceea ce sugerează că cheltuielile reale ar putea fi chiar mai mari.

Până în februarie 2024, cheltuielile totale ale Rusiei pentru echipamente, întreținerea și desfășurarea trupelor pentru agresiunea militară împotriva Ucrainei au ajuns la aproximativ 211 miliarde de dolari, conform Reuters, citând datele Pentagonului. În plus, între 2024 și 2027, Moscova intenționează să aloce 1,3 trilioane de ruble pentru reconstrucția teritoriilor ocupate ale Ucrainei, distruse de armata rusă, potrivit unui proiect de buget federal. Această sumă este de 22 de ori mai mare decât cheltuielile pentru dezvoltarea regiunii Caucazul de Nord în aceleași perioade.

În proiectul de buget pentru 2025, cheltuielile pentru „apărare națională” sunt semnificativ mărite, urmând să ajungă la un record de 13,2 trilioane de ruble, cu 22% mai mult decât în 2024 și aproape dublu față de 2023. Cheltuielile militare vor reprezenta 6,3% din PIB și vor constitui 32,5% din toate cheltuielile bugetare, un nivel nemaiîntâlnit din perioada sovietică.

În paralel cu majorarea cheltuielilor militare, proiectul de buget pentru 2025 include creșteri semnificative ale tarifelor pentru serviciile publice. Energia electrică va deveni cu 12,6% mai scumpă, gazul cu 10,3%, iar costurile totale pentru utilități vor crește cu 11,9%, dublu față de nivelul inițial al indexării. De asemenea, în 2024, tarifele pentru transportul feroviar de pasageri vor crește cu 11,6%.

În același timp, infrastructura țării continuă să se deterioreze rapid. Ministerul rus al Construcțiilor estimează că gradul de uzură al conductelor este critic, 60% din acestea necesitând înlocuire. Conform datelor Fundației pentru reforme în sectorul locuințelor și utilităților, uzura ajunge la 70%. Stațiile de epurare din Rusia au un grad mediu de uzură de 80%, iar în unele regiuni acesta ajunge la 90%, a declarat anul trecut Sergey Kolunov, membru al comitetului Dumei de Stat pentru construcții și locuințe.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău