Directorul BERD a venit să vadă portul Giurgiulești. Ce le-a spus celor din port

04 Oct. 2021, 15:50
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
04 Oct. 2021, 15:50 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Matteo Patrone, director general pentru Europa de Est și Caucaz la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a efectuat astăzi o vizită la Portul Liber Internațional Giurgiulești, singurul port maritim-fluvial din Moldova.

Domnul Patrone, care vizitează Moldova pentru a se întâlni cu noul guvern și companiile din sectorul privat, a salutat managementul profesional al portului de către Danube Logistics SRL și a subliniat importanța singurului port internațional al Moldovei pentru comerțul și economia țării.

„BERD sprijină construcția și funcționarea portului Giurgiulești din 1995. Lucrăm activ pentru a promova continuarea funcționării și dezvoltării cu succes a acestui activ de infrastructură cheie și vom căuta să atragem investitori internaționali pentru a sprijini și dezvoltă portul. ”

Portul Internațional Liber Giurgiulești găzduiește 48 de companii rezidente, are 517 angajați și deservește comerțul cu peste 50 de țări. Serveste exportul de cereale și ulei vegetal, precum și importul de combustibil, materiale de construcții și mărfuri generale.

Mathias von Tucher, directorul general al Danube Logistics SRL, a declarat: „După un an pandemic Covid-19 provocator, care a cunoscut și o recoltă slabă, ne așteptăm să creștem volumele de transbordare la peste 1 milion de tone în 2021 de la 934.000 de tone în 2020. În plus , în 2022 intenționăm să începem construirea unei noi dane, care să permită transbordarea mărfurilor uscate în vrac și a mărfurilor generale pentru a extinde capacitatea. ”

Când proiectele aflate în desfășurare sunt finalizate în 2022, un total de 100 de milioane de euro ar fi fost investit în port din 2005.

BERD a achiziționat 100% din acțiunile Danube Logistics SRL la 7 mai 2021.

Banca este un investitor instituțional de frunte în Moldova și, până în prezent, a investit peste 1,4 miliarde EUR în țară prin 146 de proiecte. De asemenea, a oferit servicii de consultanță pentru mai mult de 1.000 de firme moldovenești pentru a le ajuta să îmbunătățească performanța și să crească.

Realitatea Live

03 Iun. 2023, 09:09
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
03 Iun. 2023, 09:09 // Actual //  Lupu Eduard

Pământul arabil din Olanda este din ce în ce mai inaccesibil. Olandezii nu își vând terenurile agricole, iar puținele oferte de pe piață sunt la prețuri foarte mari, care continuă să crească.

Conform analizei efectuate pentru primele 3 luni din acest an, valoarea terenului agricol din Olanda a crescut cu 5,8% față de anul trecut, ajungând la un preț mediu de 79.400 de euro/ha. În schimb, prețurile pentru pajiști au scăzut cu 0,6% comparativ cu ultimele luni din 2022.

În Olanda, puținele terenuri care sunt scoase la vânzare sunt cotate la prețuri foarte mari. De la începutul anului, tarifele la terenurile agricole continuă să crească, puțini proprietari fiind dispuși să le înstrăineze.

Oficiul Cadastral Olandez din Apeldoorn și Departamentul de Cercetare Economică de la Universitatea Wageningen (WEcR) au calculat că prețul mediu pentru un teren agricol, în primul trimestru al anului 2023, se situează la 79.400 de euro/ha, cu 3% mai mult decât în ultima parte a anului 2022. Față de întreg anul 2022, când prețul mediu a fost de 73.400 euro/ha, valoarea terenurilor a crescut cu 5,8%.

În schimb, pășunile se vând puțin mai ieftin decât terenurile arabile. În intervalul ianuarie-martie 2023, pășunile s-au vândut cu un preț mediu de 68.800 euro/ha, cu 0,6% mai puțin decât în ultima parte a anului 2022.

A fost înregistrată, însă, o primă medie de preț de 3,9% până la 77.500 euro/ha pentru terenurile arabile unde se cultivă porumbul de siloz. În același timp, prețul terenurilor construite a crescut cu o medie de 3,7%, până la 92.200 euro/ha.

Olandezii nu își vând terenurile agricole

Cu toate că condițiile de piață sunt foarte profitabile acum, tot mai puțini proprietari de terenuri agricole sunt dispuși să vândă.

Experții olandezi din piața funciară au evaluat suprafața agricolă comercializată, în perioada ianuarie-martie 2023, la un total de 6.300 ha, adică cu 4.755 ha mai puțin decât în ultimele 3 luni din din 2022 și cu 1.554 ha mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut.

Pentru comparație, potrivit anunțurilor de mică publicitate, în Republica Moldova un hectar de teren agricol ajunge să coste până la 100 de mii de lei în nordul țării, 50 de mii de lei în centrul țării și 20 de mii de lei în sud.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău