Directorul BERD a venit să vadă portul Giurgiulești. Ce le-a spus celor din port

04 Oct. 2021, 15:50
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
04 Oct. 2021, 15:50 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Matteo Patrone, director general pentru Europa de Est și Caucaz la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), a efectuat astăzi o vizită la Portul Liber Internațional Giurgiulești, singurul port maritim-fluvial din Moldova.

Domnul Patrone, care vizitează Moldova pentru a se întâlni cu noul guvern și companiile din sectorul privat, a salutat managementul profesional al portului de către Danube Logistics SRL și a subliniat importanța singurului port internațional al Moldovei pentru comerțul și economia țării.

„BERD sprijină construcția și funcționarea portului Giurgiulești din 1995. Lucrăm activ pentru a promova continuarea funcționării și dezvoltării cu succes a acestui activ de infrastructură cheie și vom căuta să atragem investitori internaționali pentru a sprijini și dezvoltă portul. ”

Portul Internațional Liber Giurgiulești găzduiește 48 de companii rezidente, are 517 angajați și deservește comerțul cu peste 50 de țări. Serveste exportul de cereale și ulei vegetal, precum și importul de combustibil, materiale de construcții și mărfuri generale.

Mathias von Tucher, directorul general al Danube Logistics SRL, a declarat: „După un an pandemic Covid-19 provocator, care a cunoscut și o recoltă slabă, ne așteptăm să creștem volumele de transbordare la peste 1 milion de tone în 2021 de la 934.000 de tone în 2020. În plus , în 2022 intenționăm să începem construirea unei noi dane, care să permită transbordarea mărfurilor uscate în vrac și a mărfurilor generale pentru a extinde capacitatea. ”

Când proiectele aflate în desfășurare sunt finalizate în 2022, un total de 100 de milioane de euro ar fi fost investit în port din 2005.

BERD a achiziționat 100% din acțiunile Danube Logistics SRL la 7 mai 2021.

Banca este un investitor instituțional de frunte în Moldova și, până în prezent, a investit peste 1,4 miliarde EUR în țară prin 146 de proiecte. De asemenea, a oferit servicii de consultanță pentru mai mult de 1.000 de firme moldovenești pentru a le ajuta să îmbunătățească performanța și să crească.

Realitatea Live

21 Oct. 2021, 17:06
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
21 Oct. 2021, 17:06 // Actual //  Lupu Eduard

Operatorul de transport și sistem din România, Transgaz, a anunțat miercuri că, începând cu aceeași zi, oferă capacitate de rezervare disponibilă în punctul de interconectare (PI) Ungheni, pentru companiile dispuse să exporte (sau să importe, însă nu este cazul dat fiind criza de la Chișinău) gaze în Republica Moldova. Rămâne de văzut dacă vor exista companii interesate și dacă Chișinăul este dispus să plătească prețul de pe bursele din România, destul de ridicat în comparație cu cel pe care-l avea negociat până în acest an cu Gazprom.

Gazoductul Ungheni-Chișinău, prin care România poate exporta gaze naturale în Republica Moldova, a fost pus în funcțiune de la 1 octombrie 2021 și poate asigura întregul necesar de consum de peste Prut, cu excepția Transnistriei, rămânând doar ca furnizorii interesați să înceapă să nominalizeze volumele pe care vor să le vândă, anunțase marți directorul Departamentului Strategie și Management Corporativ al operatorului sistemului național de transport Transgaz, Elisabeta Ghidiu, la videoconferința Profit.ro Oil&Gas – “Unde sunt gazele din Marea Neagră când avem mai mare nevoie?”, citată de profit.ro.

Pentru anul gazier în curs, Transgaz precizează că vor fi oferite produse de capacitate fermă grupată zilnice, lunare și trimestriale, și intrazilnice, pe ambele direcții de transport. În situația în care, la licitațiile zilnice, oferta de capacitate fermă grupată a fost epuizată, sau nu a fost oferită, Transgaz va oferi produse de capacitate întreruptibilă pentru ziua următoare. Miercuri, la prima licitație organizată, Transgaz a oferit o capacitate de export de aproximativ 55 mii MWh/zi, la un tarif de ieșire de 0,004275 RON/KWh/zi, plus unul de intrare de 0,00835 lei moldovenești/KWh/zi (0,00205 RON/KWh/zi) perceput de Vestmoldtransgaz (filiala Transgaz din Republica Moldova). În ceea ce privește capacitatea de import oferită, și aceasta de două ori mai mică, de aproximativ 21,2 MWh/zi, la un tarif de ieșire, perceput de Vestmoldtransgaz, de 0,00923 lei moldovenești/KWh/zi (0,00227 RON/KWh/zi), și unul de intrare, perceput de Transgaz, de 0,00445 RON/MWh/zi).

Așa cum a scris Profit.ro, Transgaz se teme că volumul de gaze ce urmează a fi scos la tranzacționare iarna aceasta pe platformele Bursei Române de Mărfuri (BRM) va fi unul insuficient și vrea să cumpere cantitatea de gaze necesară echilibrării Sistemului Național de Transport (SNT) din import.

Singura variantă în care Republica Moldova s-ar putea alimenta cu gaz din România pare a fi majorarea importurilor prin punctul de interconectare de Negru Vodă, pe unde intră în țară gaz rusesc din TurkStream, dar pentru aceasta este nevoie de “acordul” Gazprom.

 
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Expoziția “Portretele Femeilor Puternice”, în centrul Capitalei
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
Zeci de arbori, sădiţi pe „Aleea Liceenilor 2021” din Chişinău
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
10 laboratoare renovate au fost inaugurate la UTM, datorită unei investiții în valoare de două milioane de euro
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
Expoziția „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
1 septembrie, o nouă provocare: Elevii au revenit la școală
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie
Expoziție în aer liber „Comorile Cracoviei” la Muzeul de Istorie