Dispare un aeroport din Republica Moldova! Spînu: Va fi transformat în parcare

19 Ian. 2024, 10:00
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
19 Ian. 2024, 10:00 // Actual //  Lupu Eduard

La Aeroportul Bălți-Leadoveni va fi construită o parcare destinată transportatorilor din Ucraina care tranzitează Republica Moldova. Inițiativa vine în contextul implementării programării electronice la punctele de trecere a frontierei, dar și necesității unei parcări eficiente pentru gestionarea traficului. Anunțul a fost făcut de către Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul emisiunii de la NordNews.

„În primul rând am fost să văd cum stau lucrurile la Aeroportului Internațional Bălți-Leadoveni. Probabil vom amenaja o parcare pentru camioane care vin în tranzit în Republica Moldova ca să creăm condiții mai bune pentru șoferi, în special pentru cei care tranzitează din Ucraina. Am fost să văd cum stau lucrurile acolo, poliția, ANTA, cu toate structurile ca să vedem cum putem face o amenajare mai bună. Știți că am anunțat că vom implementa programarea electronică la punctele de trecere a frontierei și în felul dat avem nevoie de o parcare în care să gestionăm acest lucru”, a punctat Spînu.

Andrei Spînu crede că dezvoltarea infrastructurii aeroportuare trebuie să țină cont de cererea și piața existentă, iar renovarea Aeroportul Bălți-Leadoveni la moment nu este fezabilă pentru zona de nord a Republicii Moldova.

„Noi atunci când am analizat, am pornit de la ideea că Aeroportul Internațional Chișinău era în mâinile acestui grup criminal Șor și unele companii ne spuneau că ar vrea să zboare dar că nu vreau să aibă legătură cu Șor. Acum Aeroportul Internațional Chișinău este în gestiunea statului și de concentrăm pe dezvoltarea acestuia. Ce ține de zona de Nord, Sud și alte aeroporturi, din toate discuțiile și analizele care au fost făcute până acum, concluzia este următoarea: infrastructura aeroportuară în sine nu înseamnă că acolo vom începe să zboare avioanele imediat. Poți să ai cel mai bun aeroport, dar dacă nu există cerere, solicitare, suficientă piață – nimeni nu va zbura. Respectiv, noi trebuie muncim în două direcții, pe de o parte să dezvoltăm piața în care să fie cerere pentru o astfel de infrastructură și apoi să discutăm despre deschiderea aeroportului. Acest lucru înseamnă să creștem activitatea economică în zonă, să reabilităm drumuri, să dezvoltăm turismul în zona de nord, ca să fie cerere, să fie nevoie să zboare. La moment, astăzi, analizele arată că pentru Republica Moldova în următorii doi-trei ani Aeroportul Internațional Chișinău este suficient”, a mai spus ministrul Infrastructurii.

Aeroportul Internațional Bălți-Leadoveni este al doilea aeroport ca mărime din Republica Moldova și unul dintre cele două aeroporturi din orașul Bălți, situat la 15 km la nord de centrul orașului. Activitatea acestuia este sistată din vara anului 2015 în legătură cu retragerea licenței de activitate conform demersului Autorității Aeronautice Civile.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

27 Apr. 2024, 08:24
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Lupu Eduard
27 Apr. 2024, 08:24 // Bani și Afaceri //  Lupu Eduard

Inteligenţa artificială va duce la o nevoie „minimă” de call center-uri în cel mult un an, progresele rapide ale inteligenţei artificiale urmând să schimbe o industrie întreagă, spune directorul companiei indiene de IT Tata Consultancy Services, citat de FT.

K Krithivasan, directorul general al TCS, a declarat pentru Financial Times că, deşi „nu am văzut nicio reducere a locurilor de muncă” până acum, adoptarea pe scară mai largă a inteligenţei artificiale generative în rândul clienţilor multinaţionali va revizui tipul de centre de asistenţă pentru clienţi care au creat locuri de muncă în masă în ţări precum India şi Filipine.

„Într-o fază ideală, dacă mă întrebaţi pe mine, ar trebui să existe un număr foarte mic de centre de apeluri primite care să aibă deloc apeluri primite”, a spus el. „Suntem într-o situaţie în care tehnologia ar trebui să fie capabilă să prevadă un apel care vine şi apoi să abordeze proactiv punctul de durere al clientului.”

El a spus că chatbots vor putea în curând să analizeze istoricul tranzacţiilor unui client şi să facă o mare parte din munca depusă de agenţii din centrele de apeluri. „Acolo ne îndreptăm … . Nu cred că suntem acolo astăzi – poate peste un an sau cam aşa ceva”, a spus el.

Perspectiva ca instrumentele de inteligenţă artificială generativă care avansează rapid să înlocuiască multe tipuri de lucrători cu guler alb, inclusiv agenţii din centrele de apeluri şi dezvoltatorii de software, a alarmat factorii de decizie din întreaga lume.

În India – un centru global pentru serviciile de back-office – peste 5 milioane de persoane lucrează în domeniul IT şi al externalizării proceselor de afaceri, potrivit grupului industrial Nasscom.

TCS, o ramură a conglomeratului indian Tata care lucrează cu multinaţionalele pentru a le dezvolta sistemele IT, are peste 600.000 de angajaţi proprii şi venituri anuale de aproape 30 de miliarde de dolari.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău