Divizia de maşini electrice a Evergrande anulează listarea pe bursa din Shanghai. Gigantul continuă să se prăbușească

27 Sept. 2021, 15:38
 // Categoria: Slider // Autor:  MD Bani
27 Sept. 2021, 15:38 // Slider //  MD Bani

Acţiunile diviziei de vehicule electrice a Evergrande au scăzut considerabil în Hong Kong, după ce compania a renunţat la o listare secundară pe aşa-numita Star Market din Shanghai, în condiţiile în care deţinătorii de obligaţiuni au fost aruncaţi în uitare pe măsură ce dezvoltatorul imobiliar a ratat deadline-ul pentru plata unei dobânzi de aproape 84 de milioane de dolari, scrie Financial Times.

Decizia reprezintă cea mai recentă lovitură pe care a încasat-o divizia Evergrande, ce înregistra la un moment dat o valoare de piaţă mai mare decât gigantul american Ford. Totodată, ştirea vine într-un moment în care criza de lichiditate din cadrul Evergrande a trimis o undă de şoc de-a lungul pieţelor globale şi a provocat o serie de temeri în rândurile investitorilor internaţionali, care spun că nu vor fi acoperiţi dacă firma va intra în incapacitate de plată, scrie Ziarul Financiar.

Săptămâna trecută, grupul chinez nu a reuşit să plătească dobânzi pentru obligaţiuni în valoare de 83,5 milioane de dolari, Evergrande având o perioadă de 30 de zile înainte să declanşeze în mod oficial procedurile de default.

Cel puţin două guverne locale din China au preluat controlul asupra veniturilor din vânzări generate de proprietăţile Evergrande, prevenind în aşa fel un potenţial abuz al fondurilor.

Acţiunile Evergrande New Energy Vehicule au scăzut astăzi cu până la 25%, aflându-se în prezent pe minus cu aproximativ 10%. Vineri, divizia a semnalat un „deficit grav de fonduri” şi a recunoscut că nu a putut efectua plata întregilor salarii. De altfel, grupul NEV nu s-a încadrat în plata mai multor furnizori de echipament, subliniind problemele tot mai mari de lichiditate din interiorul societăţii.

Divizia, ală cărei acţiuni au scăzut cu aproape 94% anul acesta, erau văzute în trecut drept una dintre cele mai importante perspective de creştere ale Evergrande. Acţiunile subsidiarei au crescut puternic în ianuarie datorită unei injecţii de capital de 3,4 miliarde de dolari. Suma a inclus investiţii realizate de indivizi asociaţi cu Hui Ka Yan, fondatorul dezvoltatorului imobiliar.

Însă Evergrande a avertizat că, fără o injecţie rapidă de capital, lipsa acută de cash ar putea afecta „operaţiunile zilnice şi ar înrăutăţi abilitatea companiei de a plăti salariile angajaţilor şi de a acoperi alte cheltuieli”.

Realitatea Live

01 Iul. 2025, 16:44
 // Categoria: Bani și Afaceri // Autor:  Ursu Victor
01 Iul. 2025, 16:44 // Bani și Afaceri //  Ursu Victor

Republica Moldova a importat, în 2024, 32.015 anvelope pentru utilaje agricole şi forestiere, iar în primele cinci luni din 2025 alte 15.676 bucăţi, arată un studiu semnat de economistul Iurie Rija. Extrapolat pe întregul an, ritmul actual ar putea egala sau chiar depăşi nivelul din 2024, confirmând cererea constant ridicată din sectorul agricol şi silvic.

Dacă în ianuarie 2024 o anvelopă costa, în medie, 2.980 lei, în ianuarie 2025 preţul a scăzut la 1.581 lei. Tendinţa s-a repetat în aprilie (1.112 lei vs. 2.836 lei). În ansamblu, valoarea importurilor pe ianuarie-mai 2025 (29,3 mil. lei) reprezintă doar 36,5 % din totalul de 80,1 mil. lei din 2024, deşi cantitatea este comparabilă. Rija explică scăderea prin trecerea la modele mai ieftine, presiunea concurenţei şi reconfigurarea logisticii.

Din punct de vedere al țării de proveniență a importurilor Turcia  domină cu 44 % din volum (21.021 buc.) şi 53 % din valoare (58,2 mil. lei); preţ mediu stabil, ~2.770 lei/buc, China – 25 % din importuri, dar doar 12 % din valoare; preţ mediu prăbuşit în 2025 la 654 lei/buc și India, Ucraina şi România completează Top 5; împreună, cele cinci ţări acoperă 90 % din cantitate şi 88 % din valoare.

Totodată, Cehia livrează anvelope premium (preţ mediu peste 6.900 lei), iar în 2024 din Spania au fost importate seturi ultra-scumpe (24.900 lei/buc.), sumă care a revenit la normal în 2025.

Din cele 74 de companii importatoare, AGROPIESE TGR GRUP SRL asigură 38 % din volum şi 30 % din valoare. INTRP IND CHIVIRIGA VITALIE aduce doar 14 % din anvelope, dar aproape 29 % din valoare, semn că mizează pe produse premium. Primele şapte firme reprezintă peste 80 % din importuri, configurând o oligopolizare a pieţei.

În concluzie, Rija spune că: „Cererea rămâne elevată şi sezonieră, cu vârfuri înainte de lucrările de primăvară şi toamnă, iar scăderea preţurilor reflectă migrarea spre modele mai accesibile şi ofensiva furnizorilor asiatici. În același timp, importatorii moldoveni sunt dependenţi de un grup restrâns de ţări şi de câţiva importatori mari expune sectorul la riscuri logistice şi de preţ”.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | FOOD&DRINKS ŞI HORECA EXPO, DESCHISE LA MOLDEXPO
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | OFICIALII AU DEPUS FLORI DE 9 MAI LA MEMORIALUL „ETERNITATE”
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | PROTEST ÎMPOTRIVA RĂZBOIULUI ȘI A SUSŢINERII PENTRU LIBERTATEA PRESEI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | RESTAURANT CUPRINS DE FLĂCĂRI
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | MILITARII MOLDOVENI, DETAȘAȚI ÎN KOSOVO, AU REVENIT ACASĂ
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO
NO COMMENT | CARABINIERII MOLDOVENI PLEACĂ ÎN KOSOVO