Dmitri Torner: Securitatea energetică a Republicii Moldova trebuie să fie o prioritate profesională, nu politică

04 Dec. 2024, 11:14
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
04 Dec. 2024, 11:14 // Actual //  bani.md

Dmitri Torner, expert și om de afaceri, atrage atenția asupra modului în care sunt gestionate crizele energetice în Republica Moldova. Într-o analiză publicată pe contul său de Facebook, acesta critică politizarea excesivă a discuțiilor despre securitatea energetică și lipsa unor abordări profesioniste bazate pe strategii concrete și exemple internaționale.

„De fiecare dată când Republica Moldova se confruntă cu o criză energetică, discuțiile se concentrează pe politică și geopolitică, ignorând complet abordările profesioniste. Nimeni nu întreabă ce se întâmplă cu Strategia Moldova Energetică 2050 sau ce s-a realizat în urma adoptării acestui document,” a declarat Torner.

Expertul propune ca Republica Moldova să studieze și să adapteze modelul austriac de securitate energetică. Austria, lider mondial în hidroenergie și energie regenerabilă, ar putea oferi exemple relevante pentru țara noastră. „Nu tot ceea ce funcționează în Austria este aplicabil în Moldova, dar sunt multe elemente valoroase care pot fi preluate,” subliniază Torner.

Torner remarcă faptul că frecvența crizelor energetice în Republica Moldova le transformă într-o normalitate periculoasă. Potrivit lui, publicul este adesea indus în eroare, fiind făcut să creadă că problema energetică poate fi rezolvată definitiv prin intermediul geopoliticii. „Realitatea este că Uniunea Europeană, de exemplu, fiind o economie de top, continuă să importe un procent semnificativ din energia consumată,” notează el, subliniind că soluțiile trebuie să fie bazate pe fapte și strategii bine fundamentate.

Expertul face un apel către autoritățile din Republica Moldova să prioritizeze implementarea strategiilor existente și să încurajeze adoptarea celor mai bune practici internaționale. „Dacă vom acționa profesionist și vom lăsa deoparte politizarea excesivă, multe probleme vor dispărea de la sine,” concluzionează Dmitri Torner.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

04 Dec. 2024, 17:16
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
04 Dec. 2024, 17:16 // Actual //  Ursu Victor

Cehia a încetat brusc să primească petrol rusesc prin conducta „Drujba”, întreruperea fiind legată de un incident recent pe sectorul polonez al conductei, deși nu pe ramura care aprovizionează Cehia, Ungaria și Slovacia. Aceste trei țări au primit permisiunea Comisiei Europene de a continua importurile de petrol rusesc, în ciuda sancțiunilor împotriva Rusiei.

Pavel Kaidl, purtătorul de cuvânt al companiei petroliere cehe Orlen Unipetrol, a confirmat oprirea livrărilor pentru publicația Ceske Noviny. Operatorul de stat al conductei, Mero, a declarat că alimentarea cu petrol a țării nu este în pericol, deoarece aprovizionarea poate fi suplimentată prin conductele din Germania și Italia. Totuși, guvernul ceh pregătește măsuri preventive, inclusiv utilizarea rezervelor strategice, a anunțat ministrul Industriei și Comerțului, Lukáš Vlček, pe rețeaua X.

„În acest moment, nu primim petrol prin conducta Drujba. Nu există riscul unei penurii, deoarece livrările prin conducta italiană TAL continuă stabil”, a subliniat Vlček.

Conducta „Drujba”, cea mai mare infrastructură de transport al petrolului din Rusia către Europa, se împarte în Belarus în două ramuri. Ramura nordică, care alimentează Polonia și Germania, nu mai transportă petrol rusesc din cauza sancțiunilor, fiind înlocuită de petrol kazah. Ramura sudică, care traversează Ucraina, aprovizionează Ungaria, Slovacia și Cehia.

Pe 1 decembrie, o scurgere a fost raportată pe ramura nordică a conductei în Polonia, operatorul PERN investigând toate ipotezele, inclusiv o posibilă diversiune. Între timp, livrările către Germania continuă.

Creșterea riscului de sabotaje asupra infrastructurii critice din Europa este confirmată de multiple incidente recente. Directorul MI5, Ken McCallum, a descris tentativele serviciilor ruse de a destabiliza situația din Europa drept „uluitoare”. În noiembrie, două cabluri de telecomunicații din Marea Baltică au fost avariate, iar o ruptură a unui cablu de internet între Suedia și Finlanda a avut loc recent. În Slovacia, autoritățile investighează posibile acte de terorism asupra infrastructurii critice, inclusiv asupra conductei „Drujba”.

Potrivit unui raport al Centrului pentru Cercetarea Energiei și Aerului Curat, în septembrie 2024, Cehia a importat petrol prin „Drujba” în valoare de 90 milioane de euro, în timp ce Ungaria și Slovacia au importat petrol în valoare de 156 milioane de euro și, respectiv, 58 milioane de euro.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Ajun de Boboteaza, la Catedrală
Capitala, în febra sărbătorilor
Capitala, în febra sărbătorilor
Repetiții pentru parada din 27 august
Repetiții pentru parada din 27 august
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Ploaia din 9 august a făcut ravagii în Capitală
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
Recolta de porumb a fost compromisă în proporții de 80%
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală
2 august 2022 – Trafic infernal în Capitală