Dodon, la Moscova după gaz. Rusia își oferă din nou „prietenia energetică” Moldovei

10 Iul. 2025, 18:17
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
10 Iul. 2025, 18:17 // Actual //  Ursu Victor

Liderul socialiștilor Igor Dodon a mers în capitala Rusiei împreună cu reprezentanți ai altor partide pro-ruse din Moldova pentru a discuta relansarea relațiilor economice și, în special, energetice cu Federația Rusă. Oficialii ruși s-au declarat dispuși să reia livrările de gaz la prețuri preferențiale, dacă Chișinăul va da semnale de deschidere, scrie 1prime.ru.

„Suntem gata să discutăm orice opțiune de cooperare, inclusiv în domeniul energiei”, a declarat vicepremierul rus Alexander Novak în cadrul întrevederii cu liderii PSRM, „Viitorul Moldovei” și „Inima Moldovei”. Novak a subliniat că relațiile economice bilaterale au fost grav afectate de orientarea europeană a Chișinăului și a amintit că, în ultimii 15 ani, ponderea Rusiei în exporturile Moldovei a scăzut de la 70% la doar 3%.

Vicepremierul rus a insistat că Moscova a oferit anterior gaze Moldovei la prețuri mai mici decât celor practicate pentru Europa și a sugerat că refuzul actualei guvernări de la Chișinău este „inexplicabil”.

În delegația moldoveană care a participat la întâlnirea de la Moscova s-au aflat Igor Dodon (PSRM), fostul premier Vasile Tarlev (Viitorul Moldovei) și Irina Vlah (Inima Moldovei), toți cunoscuți pentru pozițiile lor favorabile Kremlinului.

Potrivit lui Novak, Rusia este gata să revină la un „parteneriat prietenos” cu Moldova în domeniul energetic, „dacă va exista voință politică la Chișinău”.

Republica Moldova a renunțat la gazul rusesc de la sfârșitul anului 2022 și s-a reorientat pe piețele din vest, după ce Gazporm a redus cantitatea livrată Chișinăului la 5,7 milioane metri cubi/zi. Întreaga cantitate de  metan a fost redirecționată către partea stângă a Nistrului în schimbul energiei electrice. Iar de la începutul anului 2025, Gazprom a sistat livăririle de metan și în stânga Nistrului urmare a suspendării tranzitului prin Ucraina. La mijlocul luni februarie livăririle au fost reluaate, însă nu direct de către Gazprom ci prin intermediul companiei ungare MET cu achitarea metanului printr-o companie din Dubai.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

Realitatea Live

11 Iul. 2025, 08:38
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
11 Iul. 2025, 08:38 // Actual //  Ursu Victor

Regiunea transnistreană a intrat în „faza agoniei”, avertizează Alexandr Slusari, membru al Consiliului Energocom, într-o postare publicată pe Facebook. Potrivit acestuia, așa-zisa republică nerecunoscută se confruntă cu o criză economică profundă, marcată de întârzieri masive la plata salariilor, penurie valutară și colaps iminent al sistemului energetic.

Slusari susține că pe piața valutară fără numerar deja se resimt blocaje, în condițiile în care holdingul Șherif – coloana vertebrală a economiei regiunii – importă tot mai puține produse și refuză să mai schimbe valută stabilă în ruble transnistrene. Populația se aprovizionează masiv de pe malul drept al Nistrului, iar în maximum două săptămâni s-ar putea atesta și lipsa de valută în numerar.

În paralel, Termocentrala de la Cuciurgan (MGRES), controlată de structuri apropiate Moscovei, funcționează în pierdere de mai bine de jumătate de an, după ce Chișinăul a stopat achizițiile de energie electrică. Tarifele interne nu acoperă nici pe departe costurile de producere, iar promisiunile autorităților separatiste de a compensa diferențele din buget sunt considerate de Slusari „utopice”.

„Recent, o persoană foarte importantă din anturajul lui Gușan, care controla operațiunile bancare ale holdingului Șherif, a fugit din regiune. Șobolanii părăsesc corabia care se scufundă”, scrie Slusari, care anunță că urmează o ședință de criză a așa-zisului Consiliu de Securitate din Tiraspol, unde se va decide soarta regiunii.

Membrul Consiliului Energocom consideră că, în lipsa unui ajutor extern până la 1 septembrie, regiunea va intra într-un colaps financiar total. El subliniază că autoritățile de la Chișinău trebuie să fie extrem de vigilente, întrucât descompunerea enclavei poate fi exploatată de Rusia pentru a destabiliza Republica Moldova atât pe plan social-economic, cât și politic sau militar.

„Declarațiile recente ale așa-zisului MGB nu sunt întâmplătoare”, conchide Slusari, sugerând că o escaladare regizată ar putea fi iminentă.

 
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | PREȘEDINTA MAIA SANDU, ÎN VIZITĂ OFICIALĂ LA VARȘOVIA
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | CEREMONIA DE ABSOLVIRE A PROMOȚIEI 2025 A ACADEMIEI „ȘTEFAN CEL MARE”
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | PRIMUL SUMMIT MOLDOVA-UNIUNEA EUROPEANĂ, ÎN IMAGINI ŞI DECLARAŢII
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | DIPLOME DE LICENŢĂ ȘI MASTER PENTRU 508 ABSOLVENŢI AI FACULTĂŢII DE DREPT
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | 35 DE ANI DE LA PROCLAMAREA SUVERANITĂȚII REPUBLICII MOLDOVA
NO COMMENT | CREAREA UNUI JOC 3D – FILMĂRI ÎN MOLDOVA
NO COMMENT | CREAREA UNUI JOC 3D – FILMĂRI ÎN MOLDOVA