Doi țepari au păgubit mai mulți fermieri cu 14 milioane de lei

25 Sept. 2023, 11:39
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
25 Sept. 2023, 11:39 // Actual //  Lupu Eduard

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat o sentință fermă împotriva a două persoane care s-au prezentat drept cumpărători de cereale, dar au lăsat în urmă daune semnificative în valoare de aproape 14 milioane de lei pentru peste 50 de păgubiți din diverse regiuni ale Moldovei. Cei doi au fost condamnați la pedepse de 12 și 8 ani de închisoare pentru înșelăciune.

Potrivit detaliilor prezentate în sentința de 268 de pagini, victimele acestei scheme de înșelăciune au fost afectate în mod serios, cu fiecare dintre ele suferind pierderi financiare substanțiale. Aceste victime au fost atrase să vândă semințe de floarea soarelui, porumb și orz, dar nu au primit plățile promise sau au fost complet lipsite de plată.

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au investigat acest caz și au dezvăluit că cei doi inculpați acționau în numele a trei companii fictive. Liderul schemei, în vârstă de 34 de ani, originar din Comrat, avea antecedente penale pentru tâlhărie, în timp ce cel de-al doilea inculpat, în vârstă de 31 de ani, era originar din Râșcani.

Victimele și-au revendicat datoriile din partea celor doi responsabili ai schemei de escrocherie, iar instanța de judecată le-a acordat despăgubiri. Modul de operare al infractorilor implica adesea achiziționarea unei cantități de cereale, urmată de neplata tranșelor ulterioare. Într-un caz, cu peste 90.000 kg de cereale, plata a fost amânată inițial, bazată pe promisiuni nesemnificative. Contractele semnate aveau doar scopul de a crea o aparență de legalitate, în timp ce majoritatea părților prejudiciate nu au primit niciodată plățile promise, fapt care a dus la depunerea unor plângeri la autorități.

Pe lângă pedepsele cu închisoarea, procurorii PCCOCS au reușit menținerea sechestrului asupra bunurilor inculpaților și a companiilor utilizate în scopuri infracționale, evaluându-le la o valoare totală de peste 5.000.000 lei, în vederea confiscării. De asemenea, liderul schemei a fost implicat în mai multe dosare penale cu scenarii similare. Această sentință subliniază importanța luptei împotriva escrocheriilor și asigurarea justiției pentru victimele acestor scheme frauduloase.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

23 Iul. 2024, 14:18
 // Categoria: Bănci şi Finanţe // Autor:  Lupu Eduard
23 Iul. 2024, 14:18 // Bănci şi Finanţe //  Lupu Eduard

Plățile online au adus numeroase avantaje pentru utilizatorii din Moldova, dar implică și anumite riscuri. Deși în fiecare lună în Moldova se efectuează aproximativ 15 milioane de operațiuni cu cardul, valoarea fraudelor înregistrate este nesemnificativă, reprezentând doar 0.01% din valoarea totală a operațiunilor cu cardul. Cu toate acestea, este esențial să fim conștienți de tipurile de riscuri cu care ne putem confrunta și să învățăm cum să le evităm, susține Banca Națională a Moldovei.

Tehnicile de fraudare cele mai frecvente includ phishing-ul, ingineria socială, fraudele cu plată anticipată, vânzarea de produse sau servicii fictive și atacurile prin acces la distanță (malware).

Phishing-ul constă în folosirea de pagini de internet banking false sau clone pentru a fura datele de securitate ale victimelor. Aceste pagini sunt accesate prin linkuri trimise prin email, SMS sau mesagerie, sub pretextul unor „actualizări” urgente ale contului bancar. Prevenirea acestui tip de fraudă se poate face prin evitarea deschiderii linkurilor din surse necunoscute și verificarea autenticității site-ului.

Ingineria socială implică manipularea victimelor pentru a le transfera bani, escrocii pretinzând că sunt rude sau prieteni aflați în situații de urgență. Aceștia pot imita vocea unei persoane cunoscute sau se pot prezenta drept angajați ai băncii. Pentru a preveni acest tip de fraudă, este recomandat să verificați întotdeauna identitatea persoanei care vă solicită bani și să nu transferați bani fără confirmare directă.

Fraudele cu plată anticipată implică solicitarea unei mici plăți în avans pentru a primi o sumă mare de bani sau pentru a accesa un premiu. Pentru a evita acest tip de fraudă, este important să fiți sceptici cu privire la oferte care par prea bune pentru a fi adevărate și să nu efectuați plăți în avans pentru premii sau moșteniri.

Vânzarea de produse sau servicii fictive presupune efectuarea unei comenzi online și achitarea acesteia, dar bunurile nu sunt livrate sau serviciile nu sunt prestate. Pentru a preveni acest tip de fraudă, utilizați doar site-uri de încredere și verificați recenziile altor utilizatori înainte de a face o achiziție.

Atacurile prin acces la distanță (malware) implică instalarea de aplicații malițioase pe dispozitivul victimei pentru a intercepta datele sau pentru a obține acces la conturi bancare. Prevenirea acestui tip de fraudă se poate face prin instalarea unui software de securitate robust și evitarea oferirii accesului la distanță necunoscuților.

Recomandările pentru siguranța plăților online includ verificarea sursei mesajelor și evitarea deschiderii linkurilor sau atașamentelor din emailuri sau mesaje nesolicitate, utilizarea autentificării în doi pași pentru a adăuga un nivel suplimentar de securitate conturilor, monitorizarea periodică a tranzacțiilor pentru a depista orice activitate suspectă și informarea constantă despre cele mai recente metode de fraudă și măsurile de prevenire.

Deși riscurile asociate plăților online sunt reale, măsurile de precauție pot reduce semnificativ șansele de a deveni o victimă a fraudei.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău