Dolarul mușcă din nou euro! Banca Centrală Americană, majorează din nou dobânzile 

02 Feb. 2023, 05:30
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
02 Feb. 2023, 05:30 // Actual //  bani.md

Rezerva Federală a SUA a majorat miercuri rata dobânzii de referinţă cu un sfert de punct procentual, dar a avertizat că vor fi necesare „creşteri continue” pentru a ţine inflaţia sub control, scrie FT.

Trecerea la o majorare de un sfert de punct a marcat o revenire la un ritm mai lent de creştere a ratelor, după ce Fed a majorat rapid costurile de împrumut anul trecut, şi a reflectat faptul că inflaţia pare să fi atins vârful, în timp ce economia începe să încetinească.

Cu toate acestea, Fed susţine că „majorările continue în intervalul ţintă vor fi adecvate” pentru a se asigura că restrânge activitatea suficient de mult pentru a aduce sub control presiunile asupra preţurilor. Acest lucru a indicat că banca centrală este înclinată să majoreze în continuare costurile de împrumut la următoarea şedinţă.

Cea mai recentă majorare a Comitetului Federal pentru Piaţa Deschisă aduce dobânda de referinţă la un nivel cuprins între 4,5% şi 4,75%, cel mai ridicat nivel din septembrie 2007. Fed a adăugat că, în timp ce inflaţia s-a „atenuat într-o oarecare măsură”, aceasta a rămas în continuare „ridicată”.

Într-o conferinţă de presă, preşedintele Fed, Jay Powell, a declarat că, deşi au existat unele semne „încurajatoare” că presiunile asupra preţurilor s-au atenuat, factorii de decizie „vor avea nevoie de mult mai multe dovezi pentru a fi încrezători că inflaţia se află pe o traiectorie descendentă susţinută”.

El a evidenţiat în special piaţa puternică a forţei de muncă, despre care a spus că „continuă să fie dezechilibrată”, cu o cerere care depăşeşte în mod substanţial oferta de lucrători disponibili.

Powell a semnalat că oficialii Fed au rămas preocupaţi în principal de riscurile de a face prea puţin pentru a domoli inflaţia, mai degrabă decât de a comprima prea mult economia.

„Este foarte dificil de gestionat riscul de a face prea puţin şi de a descoperi peste şase sau 12 luni că am fost de fapt aproape, dar nu am reuşit să facem treaba”, a spus el. „Dacă simţim că am mers prea departe … inflaţia scade mai repede decât ne aşteptăm, atunci avem instrumente care ar funcţiona în acest sens.”

El a adăugat: „Ştiţi, treaba nu este pe deplin îndeplinită … aşa că eu cred că ar fi prematur … foarte prematur să declarăm victoria”.

Majorarea cu un sfert de punct reprezintă o ruptură faţă de creşterile neobişnuit de mari de jumătate şi trei sferturi de punct pe care Fed s-a bazat în 2022 în timp ce se lupta cu inflaţia în creştere. În schimb, se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană şi Banca Angliei să majoreze joi ratele cu 0,5 puncte.

Indicele S&P500 a urcat cu 1,52%, în timp ce Nasdaq a trecut de o creştere de 2,5%, iar Dow a înregistrat un avans de 0,5% după decizia FED.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

Realitatea Live

21 Nov. 2024, 19:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Ursu Victor
21 Nov. 2024, 19:49 // Actual //  Ursu Victor

Parlamentul Republicii Moldova urmează să facă o serie de modificări legislative menite să fortifice transparența și eficiența proceselor decizionale din cadrul Băncii Naționale a Moldovei Propunerile includ ajustări semnificative în componența și procedurile de numire și revocare a membrilor Consiliului de supraveghere și ai Comitetului Executiv, potrivit unui proiect de lege propus spre consultări publice.

Printre principalele modificări se numără excluderea unui membru din Consiliul de supraveghere care ocupă simultan funcția de viceguvernator al Băncii Naționale și creșterea numărului membrilor independenți ai Consiliului de supraveghere de la 4 la 5 De asemenea se propune introducerea consultării Consiliului de supraveghere de către Președintele Parlamentului Guvernatorul BNM sau Comisia economie buget și finanțe în funcție de poziția vizată. Avizul emis de Consiliu va fi prezentat Parlamentului și audiat înainte de votul pentru numirea candidaților

Modificările propun și consolidarea procedurilor de revocare prin asigurarea dreptului la audiere pentru membrii organelor de conducere înainte de emiterea unei hotărâri de revocare. Totodată implicarea Președintelui Republicii Moldova în procesul de revocare va crea o procedură de dublu veto iar contestațiile privind hotărârile de revocare vor fi soluționate în termen de 3 luni

Pentru a asigura o mai bună calificare și eligibilitate a membrilor Consiliului de supraveghere se extind domeniile de calificare și se reduce durata mandatului membrilor independenți de la 7 la 5 ani astfel evitându-se suprapunerea mandatelor. Măsurile includ și notificarea anticipată a Parlamentului despre expirarea mandatelor membrilor și stabilirea unui termen clar pentru numirea noilor membri după încheierea mandatelor

 

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău