Aprecierea dolarului ar putea putea determina majorarea prețurilor la carburanţi. De asemenea ar putea crește costurile pentru rambursarea datoriei publice, dar şi creşterea datoriei publice raportate la PIB.
Aprecierea dolarului în raport cu leul moldovenesc a fost determinată, în principal, de dinamica cursului EUR/USD – practic USD/Leu este un cross între EUR/Leu şi EUR/USD. Pe parcursul ultimelor luni şi în ultimele zile dolarul american s-a apreciat comparativ cu moneda unică europeană (spre cel mai ridicat nivel din 2002), evoluţie determinată de o serie de factori. Este vorba de perspectivele pe termen foarte scurt pentru politica monetară din SUA şi zona euro; acumularea de semnale de recesiune în ambele blocuri economice; gradul ridicat de incertitudine cu privire la dinamica economiei mondiale şi viitorul arhitecturii monetar-financiare internaţionale, mai ales în contextul tensiunilor geo-politice şi consecinţelor acestora – inclusiv separarea între lumea euro-atlantică şi blocul reprezentat de Rusia, China, Iran şi alte economii emergente.
Printre consecinţele ale deprecierii leului moldovenesc raportat la dolarul american se întrevăd la perspectivele de ajustare a deficitului balanţei comerciale cu bunuri cu ţările din afara Uniunii Europene.
Urmare a deprecierii leului față de dolarul american s-ar putea intensifica deficitul comercial cu bunuri cu ţările din afara UE. Pe de altă parte, importurile de carburanți sunt denominate în dolari, iar aprecierea dolarului ar putea determina creşterea prețurilor la carburanţi în perioada imediat următoare.
Posibile efecte ale unui dolar mai puternic rezidă în costuri mai mari pentru importurile de materii prime cotate pe pieţele internaţionale în dolari, deci o inflaţie importată mai ridicată, adâncirea deficitului comercial şi a deficitului de cont curent, care ar putea pune presiuni suplimentare de deprecierea monedei naţionale. În general, un dolar mai puternic pune presiuni de devalorizare asupra monedelor ţărilor emergente; costuri mai mari de rambursare a datoriei publice şi creşterea datoriei publice (care include şi împrumuturi în dolari) raportată la Produsul Intern Brut (exprimat în lei).