Dolarul se îndrepta vineri spre a treia creştere săptămânală consecutivă şi se afla aproape de cele mai ridicate niveluri din ultimele decenii în raport cu euro şi yenul, investitorii ezitând să vândă înainte de publicarea datelor privind forţa de muncă din SUA, scrie Reuters.
Un sondaj solid privind industria prelucrătoare din SUA în cursul nopţii a fost suficient pentru a împinge dolarul peste 140 de yeni pentru prima dată din 1998 şi, de asemenea, la maximul de 2-1/2 ani faţă de lira sterlină şi maxime de şase săptămâni faţă de dolarul australian şi cel neozeelandez.
Euro a scăzut din nou sub paritate, la 0,9958 dolari, şi nu a fost departe de minimul ultimilor 20 de ani de săptămâna trecută, de 0,99005 dolari. Yenul s-a stabilizat la 139,91 pentru un dolar, după ce a atins un minim de 140,27 în primele tranzacţii asiatice.
Indicele dolarului a atins un maxim de două decenii la 109,99 la New York şi a fost ultima dată la 109,55. Dolarul a a crescut cu peste 1% în săptămâna care a trecut de când preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a declarat la Jackson Hole, Wyoming, că ratele vor trebui să fie ridicate „pentru o perioadă de timp” pentru a controla inflaţia, surprinzând pieţele.
Datele privind salariaţii non-agricoli sunt aşteptate vineri, iar economiştii se aşteaptă ca 300.000 de locuri de muncă să fi fost adăugate în august, ceea ce ar prelungi o serie de date solide.
Yuanul chinezesc a rămas, de asemenea, sub presiune, la 6,9076 pentru un dolar, noile măsuri de închidere din Chengdu afectând starea de spirit a investitorilor.
Săptămâna viitoare vor avea loc întâlniri ale băncilor centrale în Europa şi Australia, iar pieţele se aşteaptă la creşteri. Traderii văd aproximativ 60% şanse de o creştere de 50 bp în Australia şi aproape 80% şanse de o creştere de 75 bp din partea Băncii Centrale Europene .