După o perioadă de ieftinire Brentul se scumpește. Prețul a crescut cu peste 2%

18 Mart. 2022, 14:58
 // Categoria: Actual // Autor:  Dumitrita Culiuc
18 Mart. 2022, 14:58 // Actual //  Dumitrita Culiuc

Preţul barilului de petrol Brent cu furnizare în mai a urcat vineri pe piaţa futures din Londra la 109,54 dolari, în creştere cu 2,46% faţă de cotaţia de la închiderea şedinţei de joi, fiind influenţat de situaţia din Ucraina, relatează agenţia EFE.

Preţul petrolului din Marea Nordului, de referinţă în Europa, a încheiat şedinţa anterioară la International Exchange Futures cu o creştere semnificativă, de 8,75 dolari comparativ cu sesiunea anterioară.

Cotaţia şi-a menţinut vineri tendinţa de creştere, după câteva zile de scădere, care au îndepărtat-o de pragul de aproape 140 de dolari pe baril la care ajunsese săptămâna trecută.

Noua creştere a fost influenţată de diminuarea aşteptărilor privind un acord de pace în Ucraina, care a relansat preţurile petrolului european peste pragul de 100 de dolari pe baril.

Potrivit analiştilor, teama de noi măsuri de izolare din cauza coronavirusului în China, care loveşte în predicţiile privind evoluţia cererii, precum şi posibilitatea de a se ridica sancţiunile impuse Iranului, fiind mărit astfel nivelul ofertei globale de petrol, contribuiseră la încetinirea tendinţei de scumpire a petrolului.

Realitatea Live

01 Iun. 2023, 11:57
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2023, 11:57 // Actual //  Lupu Eduard

Banca Mondială a aprobat o finanțare de 55 de milioane de dolari pentru îmbunătățirea prestării serviciilor agricole publice, stimularea creșterii orientate spre piață și asigurarea, în același timp, a mecanismelor eficiente de răspuns la crizele emergente, potrivit unui comunicat al instituțiței financiare.

Proiectul va sprijini, de asemenea, oportunitățile de creștere în cadrul lanțurilor valorice pentru lactate, carne, producția horticolă de legume și produse de nișă. Aceste subsectoare oferă un potențial semnificativ pentru antreprenoriat și crearea de locuri de muncă în zonele rurale, în special pentru femei, și pot contribui la realizarea obiectivelor țării în materie de sustenabilitate a mediului și de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră în agricultură, într-un mod compatibil cu cerințele de finanțare ale UE pentru sistemele de producție agricolă.

„Sectorul agricol este vital pentru economia Moldovei și mă bucur că, datorită sprijinului acordat de Banca Mondială, țara va îmbunătăți prestarea serviciilor agricole publice, va stimula creșterea orientată spre piață și va spori reziliența beneficiarilor”, a declarat Inguna Dobraja, Directoarea de Țară al Băncii Mondiale pentru Moldova. „De asemenea, proiectul va ajuta Moldova să răspundă prompt și eficient la crizele sau urgențele eligibile, în cazul producerii acestora”.

Pe lângă obiectivele menționate mai sus, Proiectul AGGRI va contribui la îmbunătățirea sistemelor esențiale de elaborare și implementare a politicilor, de monitorizare și evaluare a cheltuielilor publice. De asemenea, proiectul prevede digitalizarea serviciilor și instituțiilor de bază, îmbunătățirea practicilor de gestionare a cunoștințelor și consolidarea conexiunilor dintre furnizorii de servicii pentru întreprinderi și fermierii care solicită sprijin pentru respectarea legislației UE.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău