Durleșteanu îl terfelește pe Dodon și vrăjește Moscova: Coloana a 5-a a altui stat. Cu Rusia se poate de conlucrat

13 Iun. 2022, 10:03
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
13 Iun. 2022, 10:03 // Actual //  Lupu Eduard

Într-o postare pe Facebook, fosta ministră de Finanțe, Mariana Durleșteanu susține că partidele de stânga au apărut organizat o dată cu Revoluția Franceză și erau purtătoarele intereselor persoanelor lipsite de drepturi și oprimate, un mod de luptă contra unui individualism ce exploata păturile sărace. Din păcate, în Republica Moldova partidele de stânga, și mă voi referi în special la PSRM, au fost vectori geopolitici, înregimentați într-o formă de coloană a 5-a a unui stat străin, iar noțiunea de stânga a fost doar o vopsea, menită să acopere activitățile geopolitice ale finanțatorilor.

„PSRM-ul cu Igor Dodon în frunte au compromis stânga moldovenească nu doar prin subordonarea față de Rusia ci și față de gruparea oligarhului Vlad Plahotnic ce-i devenise finanțator. Printr-un discurs demagogic și promisiuni economice goale a sucit mințile unor oameni de bună credință, inclusiv mie, în timp ce primea bani murdari furați din buzunarele moldovenilor. Marea problemă nu este a Rusiei că și-a promovat interesele prin Dodon ci că el și alții ca el au acceptat să fie cozile de topor ale acestora, deși, cu Rusia se poate de conlucrat fără să primești bani de la ei, respectându-te și servind Republica Moldova”, susține Durleșteanu.

Potrivit ei, stânga nu înseamnă geopolitică, nu înseamnă complicitate cu oligarhii hoți ci grija față de bunăstarea oamenilor, înseamnă dezvoltarea solidarității sociale, înseamnă, în final, un stat social responsabil față de toți cetățenii. Adică, exact ceea ce nu a făcut Igor Dodon!

„A numi PSRM-ul de stânga sau pe Dodon exponent al stângii, în timp ce el privește de la balconul vilei construite pe banii proveniți din afaceri oneroase și numără multele milioane de euro subtilizate prin interpuși, este o greșeală ce a costat și va costa Republica Moldova”, afirmă fosta ministră de Finanțe.

Evoluțiile externe prognozează un val de crize, inclusiv alimentară, în care intervențiile statului în favoarea cetățenilor cu venituri modeste vor fi imperative, iar PSRM-ul lui Dodon va fi doar o momeală geopolitică anti-socială care nu doar că va continua furturile, corupția și afacerile negre pe sub masă, ci va mări catastrofa.

Fosta ministră de Finanțe explic și de ce s-a retras din cursa pentru a fi numită prim-ministră.

„Am fost victima minciunilor PSRM-iste trebuie să spun că acceptul meu pentru funcția de premier viza un guvern tehnocrat care să pregătească alegerile anticipate în mai puțin de un an, respectiv în februarie 2022. Ieșirea mea din cursă s-a datorat riscului de a deveni prizoniera unor interese obscure al cărui beneficiar era grupul lui Plahotniuc în frunte cu Andronache-Nichiforciuc protejate de PSRM și PP Șor. Nu am fost și nu voi fi niciodată ventrilocul hoților. Sunt independentă politic, și mai ales financiar, iar singurul scop al meu este bunăstarea cetățenilor simpli și echilibrul dintre imperativul aderării la UE și un colos geostrategic cum este Rusia”, a precizat Durleșteanu.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

28 Mart. 2024, 13:02
 // Categoria: Actual // Autor:  bani.md
28 Mart. 2024, 13:02 // Actual //  bani.md

Salariile mici, fluctuația mare de cadre și sistemul birocratic sunt doar câțiva din factorii care provoacă criza de cadre din administrația publică, au afirmat invitații emisiunii „Consens Național” difuzată luni, 25 martie curent, la RLIVE TV.

Veaceslav Ioniță, expert în domeniul administrației și finanțelor publice, și Stella Jemna, fostă șefă de Cabinet al prim-ministrei Natalia Gavrilița, reprezentantă de țară a Fondului regional de investiții WNISEF, sunt de părere că statul trebuie să își revadă politicile pentru a înțelege de câți funcționari are nevoie și care este nivelul lor de pregătire.

„Noi dispărem, ei se înmulțesc. Astăzi sunt mai puțini funcționari decât acum 20 de ani, dar raportați la numărul de populație care a mai rămas în țară ei sunt mai mulți pe cap de locuitor. Statul și-a redus din competențele sale și a digitalizat multe servicii și acum ar fi bine să fie regândit și sistemul de administrare la nivel central și local”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Stella Jemna a afirmat că autoritățile trebuie să-și revadă structurile administrative și să investească mai mult în pregătirea noilor funcționari. Potrivit ei, tinerii nu sunt gata să acceadă în funcții manageriale, iar cei cu experiență nu sunt deschiși pentru cooperare.

„Ceea ce se întâmplă cu forța de muncă din administrație astăzi este radiograma la ceea ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani. Faptul că noi nu am investit în acești oameni, că mulți dintre cei care lucrează în ministere nu sunt calificați este rezultatul politicilor unui stat. Este foarte important să avem centre de calificare moderne deoarece ceea ce se învață acum nu mai este relevant”, a afirmat fost șefă de cabinet al prim-ministrei Natalia Gavriliţa.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul pentru Inițiative Strategice, fiecare al cincilea post din Guvern este vacant. Cele mai afectate sunt ministerele Culturii și Mediului care duc lipsă de aproximativ 30 la sută din numărul de angajați. Fiecare al patrulea post este vacant și în cadrul ministerelor Sănătății, Finanțelor și Afacerilor Externe. Cel mai bine asigurat cu cadre este Ministerul Educației și Cercetării care are vacante 11 la sută din posturi.

Studiul IPIS a fost realizat în cadrul inițiativei „Administrarea social responsabilă a finanțării externe”, în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, cu suportul Fundației Soros Moldova.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău