Consumul de produse alimentare pe locuitor în Republica Moldova a înregistrat creșteri în anul 2023 comparativ cu 2022. Moldovenii au consumat mai multe fructe, pomușoare și nuci – de la 122,1 kg la 130,1 kg (+7%), carne – de la 60,8 kg la 65,2 kg (+7%) și lapte – de la 168,4 kg la 173,8 kg (+3%). Totuși, s-a înregistrat o scădere a consumului de legume – de la 118,7 kg la 114,7 kg (-3%) și cartofi – de la 75,4 kg la 72,5 kg (-4%), potrivit Biroului Național de Statistică,
În ceea ce privește producția agricolă, resursele totale de cereale în 2023 au ajuns la 3.487,9 mii tone, cu 4% mai mult față de anul precedent, iar exporturile de cereale au crescut cu 20%. În schimb, la cartofi, resursele totale au scăzut cu 9%, iar exporturile s-au redus cu 36%. La legume, resursele totale au scăzut cu 5%, în ciuda creșterii producției cu 11%.
În sectorul fructelor, pomușoarelor și nucilor, producția a înregistrat o creștere semnificativă de 17%, în timp ce exporturile au scăzut cu 9%. La carne, resursele totale au crescut cu 7%, iar producția a urcat cu aceeași proporție. Importurile de carne au scăzut cu 16%, în timp ce exporturile au crescut cu 25%. La lapte, resursele totale au rămas relativ stabile, cu o ușoară creștere de 0,2%, însă producția a scăzut cu 3%.
Nivelul de autoaprovizionare în 2023 indică faptul că Republica Moldova și-a acoperit necesitățile interne la fructe, pomușoare și nuci de 2,3 ori și la cereale de 2 ori. Cu toate acestea, autoaprovizionarea a fost sub nivelul necesar pentru legume (94%), carne (79%), cartofi (76%) și lapte (60%).